BloggAmmehjelperbloggenHvorfor er den lille så urolig på kvelden?

Hvorfor er den lille så urolig på kvelden?

Sett lav lyd på tv'n, og finn roen. Så kan babyen spise så ofte den orker. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Ammehjelper Tonje Gurrik, Ammehjelpen 110374
Mange opplever at babyen blir mer urolig og gråter mer når kvelden kommer, kanskje også ved brystet. Ammehjelper Tonje forklarer deg hvorfor dette skjer, og gir deg råd om hva du kan gjøre.

Tenk deg at du kommer hjem fra en dag på jobb eller skole hvor du har hatt masse mas rundt deg. Støy, arbeidsoppgaver, folk som hele tiden vil snakke med deg og lære deg noe nytt.

Så kommer du endelig hjem, gleder deg til å «legge bena på bordet», spise litt snacks og bare kose deg før du endelig kan legge hodet på puten for en god natts søvn.

Babyen bearbeider opplevelser og erfaringer om kvelden

Tenk deg at dette er den samme opplevelsen babyen din har. Babyen din får hver dag nye opplevelser, det er mye som skal læres og erfares på veldig kort tid. Disse erfaringene bearbeider barnet når dag går mot natt. Det blir roligere og det blir som å ta seg et skikkelig hjertesukk, senke skuldrene og bare ønske ro, fred, kos og deilig mat.

Hjelp babyen å finne ro

Da er det lite som skal til for at man blir urolig og stresset om man ikke får anledning til å få slappe godt av. Babyen kan gråte og virke fysisk urolig, kanskje også ved brystet. Da er det viktig å forsøke å hjelpe babyen med å finne ro.

Babyen din liker seg best i dine eller din partners armer, og veldig gjerne ved brystet ditt. Tett kroppskontakt, gjerne hud mot hud. Der finner han den ultimate roen og tryggheten. Og særlig hvis du selv også er rolig og avslappet. Å bære litt kan hjelpe en urolig baby. Synge, vugge, og sørge for lav lyd på tv-en, for eksempel. Når babyen faller til ro, er det lettere å legge til.

Melken din er annerledes om kvelden

Når kvelden kommer skjer det også noen fysiske tilpasninger hos den ammende mammaen. Melkeproduksjonen senker farten og produserer litt mindre melk, men derfor er den også fetere. Melken kan se tykkere ut i forhold til melken du har på dagtid – og det er nettopp fordi den er omtrent som fløte. Når den produseres i mindre mengder vil babyen din gjerne drikke den lenge – ja, nesten hele tiden. For det tar lenger tid å fylle den lilles magesekk. Men får babyen lov til å bruke tid på å fylle opp med god fet melk, vil den være godt rustet for en natt med lite aktivitet og stimuli, og mer søvn. Melken om kvelden er slik for å forberede til en god natt for barnet – og også for en sliten mamma.



Kveldsro med alt i nærheten

Mitt råd til dere er rett og slett å forsøke å finne en måte å møte barnet deres når kveldsuroen tar overhånd. Lag dere et rede i sofaen, ha alt innen rekkevidde: fjernkontroll, snacks, drikke og telefon. Støtt opp med gode puter, teppe og behagelige klær. Legg barnet til så mye hun vil. La babyen få sovne litt oppå deg, til hun vil ha litt bryst igjen. Og forsøk å ta livet med ro.



Be om hjelp, så du kan lufte deg

Det er også lov til å be om hjelp dersom uroen tar overhånd. Spør en god venn eller noen i familien om å ta en tur og se til den lille mens du lufter deg litt. Det har både babyen din og du selv godt av når det blir for mye. Da samler du nye krefter, mens en som ikke er fullt så sliten kan trøste. Man kan bli et nytt menneske på bare en liten gåtur i nabolaget.


Mine tanker og råd her dreier seg om den normale kveldsuro som de aller fleste med spedbarn opplever. Skulle du derimot oppleve at barnet virker smertepåvirket, generell mistrivsel og gråter utrøstelig dag etter dag, skal man rådføre seg med helsesykepleier eller lege.


Ønsker dere en god kveld med den lille!


Kveldsklem fra
ammehjelper Tonje


Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: