Flere foreldre lurer på hva de skal gjøre dersom barnet selv snur seg over på magen i løpet av natten. Her får du svar fra to helsesøstre.

Sist oppdatert: 20. april 2010

Spørsmål:
Hei. Har en datter på fire måneder som har begynt å snu seg fra rygg til mage. Hun gjør dette også om natten. Hun klarer ikke å snu seg tilbake til ryggen og derfor er jeg redd for at hun skal bli liggende med ansiktet ned i madrassen og ikke få puste. 2- 3 timer hver natt med ca 10 minutters mellomrom må jeg snu henne og det ødelegger søvnen hennes. Finnes det en annen løsning?


Svar:

Hei, Lise!

Med tanke på forebygging av krybbedød er det anbefalt å la barnet ligge på ryggen å sove. Når barnet begynner å snu seg selv, vil det snu seg slik det passer seg. Som foreldre kan man ikke sitte vakt på barnet om natten. Det er viktig at både barnet og foreldre får sove godt.Dere bør legge barnet på ryggen når det skal sove. Ellers er det viktig å passe på at det er god utluftning i soverommet, at det ikke er for varmt og at at det er god plass i senga. Senga må ikke være fylt med leker. Blir barnet også ammet, har en trygg og god tilværelse med god omsorg og ikke blir utsatt for tobakksrøyk, har dere som foreldre gjort en god innsats for å gjøre det trygt for barnet deres.

Hilsen helsesøster Elin

Spørsmål:

Jenta mi er litt over 5 mnd. og har begynt å snu seg i sengen, slik at hun blir liggende på magen. Det jeg lurer på er om hun bare kan bli liggende på magen eller om hun skal snus igjen på ryggen. Når hun ligger på gulvet snur hun seg både fra rygg til mage og mage til rygg, men hun har ennå ikke snudd seg tilbake på ryggen når hun ligger i sengen.

 

Svar:

Hei Wenche-Renate

Det er riktig at vi anbefaler ryggleie under søvn fra fødselen for å forebygge krybbedød. Mange lurer på som deg om de kan bli liggende på magen når de begynner å snu seg selv. Jeg tror det er lurt fortsatt å legge henne på ryggen når hun legges for å sove, men det er ikke nødvendig å stå opp om natten for å snu henne tilbake når hun har snudd seg på magen. Hun er nå så sterk motorisk at faren for krybbedød er minimal. Fortsatt må dere passe på at hun ikke er for varm eller blir utsatt for røyk.

Hilsen helsesøster Synnøve

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel17 år og mor til tre!
Neste artikkelBabyen flyr på magen
DEL