BabyLek og læringDisse lekene er kjekke å ha til babyen

Disse lekene er kjekke å ha til babyen

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Synne Borge Foss 73299
Leker er viktige for barns utvikling. De kan bidra til forbedring av motorikken og utvikling av kreativitet, selv hos de aller minste. Men hvilke leker bør barn ha det første året?

Det finnes mange ulike typer leker til barn i alderen 0-1 år. Det kan for eksempel være leker de holder på med på gulvet, holder i hendene, eller leker til å ha i badekaret.

– Det er viktig å huske på at den beste leken for babyer den første tiden er å være med foreldrene. Samspillet mellom dem og babyen har alt å si for at babyen skal føle seg trygg og har stor betydning for barnets kognitive, følelsesmessige og sosiale utvikling, sier helsesykepleier Merethe Bragstad i Drammen kommune.

Samspill mellom foreldre og baby
Det viktigste den første tiden er å tilbringe mye tid med babyen og få til et godt samspill mellom foreldrene og babyen. Illustrasjonsfoto: iStock

Forslag til leker 0-1 år

0-3 måneder:

 • En myk rangle, gjerne med kontrastfarger og lyder
 • En myk bok med kontrastfarger og gjerne noe som babyen kan kjenne på
 • En babygym og treningsmatte
 • Kosedyr/koseklut

 

Fra 4 måneder:

 • Bøker med bilder av dyr
 • Leker med lyd (pass på at det ikke er små deler fra lekene som kan løsne, ettersom babyen vil begynne å putte ting i munnen fra denne alderen)
 • Myk ball

 

Fra 6 måneder:

 • En putteboks med kontraster
 • Pop-up leker
 • Myke kosedyr
 • Stablebokser
 • Puslespill for de minste (med gripeknapp, slik at babyen lett får tak på brikkene)
 • Leker som ruller
 • Lekebiler beregnet for små barn
 • Gåvogn når de nærmer seg ett år
 • Leker barnet kan dra etter seg når det begynner å gå (dette skjer ofte ikke før barnet er rundt 9-15 måneder gammelt)

Leker som kan være til hjelp i utviklingen

Den første tiden er det nærhet til foreldrene og rolige aktiviteter som gjelder. Foreldrene skal bli kjent med barnet sitt og dets signaler.

– Prat og syng gjerne rolig for babyen. De liker alt med berøring og stemmer som kommer fra foreldrene. Babyen vil for eksempel ha mye glede av foreldre som leser høyt fra bøker, sier Bragstad.

Det kan være lurt å velge leker med sterke kontrastfarger den første tiden.

– Synet til babyen er ikke ferdig utviklet før den er rundt 3 måneder, og da er det kontrastfarger som rød, svart og hvit den ser best de første månedene. Ved 3 måneders alder begynner synet å bli mer utviklet, og babyen kan se nesten like langt som voksne. Barnets verden blir med ett større, og leker blir mer interessante, sier Bragstad.

Øve på motorikken

Når babyen er 2-3 måneder gammel vil den vanligvis oppdage hendene sine, og begynne å gripe etter ting.

– Da kan gode myke rangler være en fin ting. Å holde rundt ranglen kan være med å trene opp gripeevnen, anbefaler Bragstad.

Når babyen blir litt eldre kan leker som motiverer den til å øve på krabbingen være nyttige.

– Vi har flere ulike leker som forestiller dyr som skal være til hjelp i øvingen på å krabbe. Det fungerer slik at når babyen berører leken, lager den lyd mens den beveger seg fremover. Da vil babyen forsøke å følge etter, forklarer Category Manager Jimmy Olsson i TOP-TOY A/S, eierne av BR og TOYS¨R¨US butikkene i Norge.

Baby leker med rangle
Rangler med litt spreke farger fanger ofte oppmerksomheten til babyer. Illustrasjonsfoto: iStock

Hvorfor er leker viktig?

Leker er en fin måte å motivere og oppmuntre barnet til å trene opp både grov- og finmotorikk på. Når barna blir litt eldre, vil lek med andre stimulere dem sosialt og lære dem å lese sosiale regler i møte med andre.

– I babyens første leveår skjer utviklingen av sentralnervesystemet svært raskt, og det er en sensitiv periode for barnet. Alt er nytt. Som foreldre er det viktig å følge med på barnet og lære barnet sitt å kjenne. Da vil du gjenkjenne signaler for når det er nok lek. Ofte vil barn som er slitne vende hodet bort og bli urolige. Da er det viktig med en pause. Når barnet søker blikket til foreldrene, vil det som regel være klare for lek igjen, sier Bragstad.

Populære leker nå

Olsson i Top-Toy har inntrykk av at det tidligere var mer fokus på lekenes pris og utseende, mens foreldre nå er opptatt av holdbarhet, funksjoner og hvilke stoffer som er i lekene.

– Nå vokser barn opp med foreldre som bruker mye tid på mobiltelefoner og andre skjermer. Ungene vil ofte synes at disse elektriske tingene som foreldrene holder på med er vel så spennende som leker beregnet til dem. Derfor har vi begynt å ta inn en del leker som kopierer utseendet til for eksempel mobiltelefoner og nettbrett, og disse er svært populære, sier Olsson.

Bragstad mener foreldre bør være nøye med at de ikke sitter for mye på skjermer foran barna.

– De bør ikke sitte med mobilen når babyen er våken. Dette kan skade samspillet mellom babyen og foreldrene. Barn trenger voksne som er tilstede og interessert i dem, sier Bragstad.

Baby leker med bil
Leker med hjul er ofte stor stas. Pass bare på at det ikke er noen løse deler som barnet kan putte i munnen. Illustrasjonsfoto: iStock

Leker som varer lenge

Foreldre er også mer opptatt av holdbarheten på lekene nå enn tidligere. De vil gjerne kjøpe kvalitets leker som varer lenger, men også leker som fortsatt kan stimulere når barnet vokser og blir eldre. De vil ofte ha en såkalt 3-i-1 leke.

– Hele poenget med en 3-i-1 leke er at leken har flere funksjoner, og derfor kan tilfredsstille barnet på flere områder. Dermed kan barnet kan ha leken lenge. Et eksempel er en ponni vi har, som har tre ulike funksjoner. Barnet kan støtte seg til ponnien mens det går ved å holde i et håndtak, det kan plassere riktige figurer i riktige hull i siden på ponnien eller sitte oppå ponnien som har hjul og dra seg fremover, sier Olsson.

Det kan være lurt å tenke nøye igjennom hvilke leker babyen trenger i den alderen den er.

– En gåvogn kan være veldig fin for babyen, og være til hjelp når den skal lære seg å gå. Ha på bremsen i starten når barnet vil bruke den, slik at vognen ikke går for raskt fremover. Noen anskaffer en vogn som barnet kan sitte oppå og skyve seg rundt med. Denne anbefaler jeg ikke, da den ikke er med på å stimulere den motoriske utviklingen som ligger i å reise seg opp og gå selv, sier Bragstad.

Klassiske leker

Selv om det har kommet mye nytt på markedet, er det enkelte leker som ikke ser ut til å gå av moten.

– De fleste foreldre vil fortsatt ha noen av de gamle klassiske lekene. For eksempel en putteboks, sier Olsson.

Putteboksen, en boks hvor barna må finne riktige former til riktige hull og plassere de oppi hullene, kan være en god måte å trene opp finmotorikken på.

– Putteboksen er en fin leke som kan fremme barns utvikling, men en baby vil ofte ikke forstå hvordan boksen fungerer før den er rundt 1 år, sier Bragstad.

Putteboks
Med en putteboks kan babyen trene opp finmotorikken ved å forsøke å sette rett form til det hullet som passer. Illustrasjonsfoto: iStock

Mange vil også ha en babygym, der babyen kan ligge under og leke med ranglene som henger i den. Det kan være lurt å ha en matte under babygymmen, slik at babyen får bedre støtte.

– Da kan babyen ligge under babygymmen og kikke opp på ranglene. Det kan gi barnet motivasjon til å ville løfte hodet. Slike øvelser er viktige for babyer for å styrke nakkemusklaturen deres. Som forelder kan man være på matten med barnet å sette ord på det barnet ser. Da får barnet og den voksne en felles opplevelse, tipser Bragstad.

Varier lekene

Det er ikke nødvendig med mange leker hvis man passer på at lekene har ulike funksjoner.

– Det er en fordel om lekene babyen har er ulike, slik at de kan stimulere forskjellige ferdigheter hos babyen, sier Bragstad.

Babyer kan etter en stund gå lei lekene, og vil da finne andre ting å leke med, som kanskje ikke er ment for det. Bragstad har et lurt tips til foreldrene.

– Babyer elsker nye ting! Gjem gjerne bort noen leker for en stund, og ta dem fram igjen, for eksempel noen uker senere. Babyer liker variasjon, og vil da fatte ny interesse for den gamle leken, sier hun.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: