Babyverden plussMotorisk utvikling: Å rulle 

Motorisk utvikling: Å rulle 

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 444 Sist oppdatert 29.04.24
Den første formen for rulling babyen gjør, er fra mage til rygg. I starten er det som regel en følge av at barnet mister balansen i mageleie, og velter over. Å rulle fra rygg til mage er et resultat av masse øving og styrking av muskulaturen. 

– Mitt inntrykk er at når babyen er sterk nok til å ligge på magen, så vil den være der. Drivkraften til en liten baby som øver på nye motoriske ferdigheter, er at de vil opp og utforske verden, sier fysioterapeut Ingunn Skogseth-Stevens. Hun er leder for faggruppen for barne- og ungdomsfysioterapi i Norsk Fysioterapiforbund.

Stor normalvariasjon i alder

Barnet får sett omgivelsene fra en ny vinkel når de går over fra å bare ligge på ryggen, til å også kunne snu seg over på magen. Ifølge Spedbarnsboken begynner babyer å øve på å rulle fra rygg til mage når de er rundt 5 måneder gamle, og mestrer ferdigheten når de er rundt 7 måneder gamle. Det er likevel viktig å huske på at det er stor variasjon fra barn til barn, og at det er store slingringsmonn – i begge retninger.

– Jeg pleier å si at vi har et vindu som går fra barnet er rundt 3 måneder gammelt og til det er 8-9 måneder. Alt innenfor dette tidsrommet regnes som normalt, sier spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi MNFF, Kine Melfald Tveten. Hun er postdoktor ved Høgskulen på Vestlandet hvor hun forsker på barns bevegelsesutvikling.

 

Legg til rette for utvikling – og vis interesse

Både Skogseth-Stevens og Melfald Tveten sier at friske barn ikke trenger å trenes, men at det bør legges til rette for utvikling.
– Babyer bør være mye på gulvet, slik at de kan prøve og feile. Vis interesse for det barnet holder på med, og hei på det fra sidelinjen, oppfordrer Melfald Tveten.    

Hun mer enn hinter om at foreldre bør unngå å la andre ting ta oppmerksomheten. Og ja, det er mobiltelefonen hun snakker om.
– Legg den til side. Se på det fantastiske muskelarbeidet som foregår foran deg på gulvet! Ferdigheter er først en prosess, så et produkt. Prosessen er veldig viktig, fordi barnet må jobbe og kjenner etter hva som må til for å mestre noe nytt, sier Melfald Tveten.

Viktig med mageleie

Helt fra babyen er nyfødt blir man oppfordret til å la barnet ligge på magen hver dag, gjerne flere ganger om dagen. Dette er for å styrke barnets muskulatur, slik at de blir sterke nok til å kunne hodet oppe – og stimulere til videre motorisk utvikling.

– Mange foreldre opplever at babyen, i alle fall i starten, kan bli fort lei i mageleie og gi uttrykk for misnøye. Da er det fint å variere. Barnet kan legges på magen i forbindelse med bleieskift og stell, men mageleie kan også trenes ved for eksempel å ligge på foreldrenes bryst, over armen, i fanget eller på et spisebord, sier Melfald Tveten. Husk å passe godt på, så ikke barnet faller.

Babyens hode er stort i forhold til resten av kroppen, og kan derfor være tungt å holde oppe.
– Da er det viktig å kunne lese barnet og ta pauser, sier Melfald Tveten.

Tips!
La barnet ligge på en gymmatte eller lignende når det øver på mageleie. Da er det lettere å støtte seg på armene og holde seg oppe, siden armene ikke sklir til siden. Barnet vil heller ikke dunke ansiktet rett i flisene eller parketten.


Mage til rygg

Det store og tunge hodet kan også være årsaken til babyens første rulling – fra mage til rygg.
– Det er ofte rett og slett tyngdekraften som tar dem, sier Melfald Tveten.

– Kanskje ligger babyen på magen og ser på noe, strekker seg langt over til siden med hodet og dermed mister balansen, sier Skogseth-Stevens. Den første rullen fra mage til rygg kan på en måte være som å falle tilbake til ryggleie fra mageleie.

Men etter hvert som babyen blir sterkere, og ligger på magen lenger om gangen, kan rulling tilbake til ryggen også være en bevisst handling for å få seg en pause.
– Når barnet ligger på magen, gjerne støttet på strake armer, kan barnet erfare at det er et balansepunkt – og at det finner ut at det kan komme tilbake i ryggleie om det heller eller skyver over mot den ene siden, sier hun.

Tips!
– En fin plass å legge barnet, er på badegulvet. Der er det ofte varmt og godt, barnet kan ligge med lite klær og dermed bevege seg lettere, sier Kine Skogseth-Stevens. Legg gjerne barnet på et teppe eller håndkle, så blir det ikke så hardt. 

Det er ulike måter å rulle fra rygg til mage på. Her er en av måtene, sett trinn for trinn:
1. Barnet ligger på ryggen og trekker beina opptil seg, knær mot mage.
2. Barnet snur seg mot noe det er interessert i.
3. Babyen bruker muskulatur helt fra framsiden av halsen og nedover til magemusklene.
4. Babyen skyver fra underlaget med den nederste armen og kommer over.

En annen måte å rulle over på, er at barnet ser etter noe, og ligger nesten som i en “omvendt” bananfasong, strekker ryggen og vender over.

– Man kan gjerne legge noen spennende leker som barnet kan strekke seg etter for å motivere. Du heier da på barnet, uten å ta over styringen. Du hjelper bare til med stimuleringen, sier Melfald Tveten.

Hva er bra med rulling?
1. Det er en måte å bli kjent med kroppen på.
2. Babyen får øvd på å koordinere musklene sine.
3. Barnet får øvd på balanse.
4. Å rulle fra rygg til mage er et aktivt valg.
5. Barnet kan bruke rulling for å få tak i noe det vil ha.

– Rulling er også noe som bidrar til at barnet kommer seg videre opp. For hvordan skal barnet ellers komme seg opp i sittende eller stående posisjon på egen hånd, hvis det bare ligger på ryggen? For å mestre nye ferdigheter, må barnet gjennom noen kneiker, sier Skogseth-Stevens.

Tips!
– Dersom barnet viser liten eller ingen interesse for rulling, går det an å løfte barnet i en slags rullebevegelse når du løfter det opp. I stedet for å løfte det rett opp, slik de fleste vanligvis gjør – barnets mage mot din mage, kan du rulle barnet fra rygg til sideleie og løfte det opp i sideleie, sier Ingunn Skogseth-Stevens. 

Rulling som en måte å bevege seg på
Når barnet lærer seg å rulle, kan det også brukes som en måte å komme seg rundt i rommet på. En del foreldre har nok opplevd å legge barnet ned en plass i rommet, og finne det igjen en helt annen plass.
– Men rulling som framdrift, altså en måte å komme seg framover på, er ikke så vanlig. Det ser ikke ut til at de fleste babyer foretrekker rulling som framkomstmåte, de bruker oftere skyving framover eller bakover, sier Melfald Tveten.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: