Hjem Baby Ikke barnehageplass? Slik får du råd til å være hjemme.

Ikke barnehageplass?

Slik får du råd til å være hjemme

Ikke barnehageplass? Slik får du råd til å være hjemme.
Hjemme med pappa i stedet for å gå i barnehagen? Illustrasjonsfoto: iStock
29928

Mange stresser med økonomien når barnehageplassen uteblir. Her er 12 tips til hvordan du får råd til å være hjemme. Tipsene kan også fungere om du ønsker å forlenge permisjonen.

Mange foreldre får lett panikk når permisjonen går mot slutten, man ikke har fått barnehageplass, og alle de flinke dagmammaene har fulle ventelister. Men med litt planlegging, økonomisk sans og selvdisiplin, kan selv moderne småbarnsfamilier med huslån og utgifter få råd til å leve på én inntekt en periode. Vi har spurt forbrukerøkonom  Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi, samt et utvalg hjemmeforeldre om deres beste tips.

Har du rett på barnehageplass?

Retten til barnehageplass gjelder for barn som fyller ett år senest innen utgangen av november det året det blir søkt om barnehageplass. Retten ble sist utvidet i 2017.

Dersom barnet fyller ett år i løpet av august det året det blir søkt om plass, har barnet rett på plass innen utgangen av august. Dersom barnet fyller ett år i september, oktober eller november det året det blir søkt, har barnet rett på plass innen utgangen av den månaden barnet blir født. Retten til barnehageplass står i barnehageloven § 12 a.

Kilde: Regjeringen.no

1. Få oversikt
Sjekk kontoutskrifter tilbake i tid og se om det er noen steder du kan spare penger. Dette gir dere også en god oversikt over hvor mye penger dere bør ha spart opp til permisjonstiden. Sett opp et budsjett. Lag en felles regningskonto hvor dere trekker regninger og lån og sett over penger på lønningsdag.

2. Buffer
Lag en bufferkonto og sett av til uforutsette utgifter og begynn tidlig å sette av litt ekstra sparing til permisjonstiden.

3. Storhandling
Dere kan spare mye på å skrive handlelister og handle en til to ganger i uken. Sjekk tilbud og er dere i tillegg flink til å bruke rester kan dere spare mye.

4. Lån og forsikringer
Dere kan spare mest penger på å sjekke vilkår på boliglån og forsikring. Hent inn tilbud fra to til tre banker og forsikringsselskaper årlig. Det koster deg lite tid og du kan spare mye penger på denne jobben. Det viser seg at det er de lojale kundene som betaler mest.

Snakk med rådgiver i banken og spør om mulighet for avdragsfrihet på boliglånet i denne perioden. Dere kan eventuelt ta igjen med kortere løpetid på lånet når du begynner å jobbe igjen.

Les også: Sparetips fra A til Å

5. Tenk gjenbruk
Mange bruker mye penger på babyutstyr, barnevogner osv. Men du får mye  som er både fint og lite brukt på Finn.no. Mange arver utstyr og klær fra eldre søsken eller andre. Her kan dere spare mye og dersom dere er bevisst på slike kostnader kan dette være med på å gi dere muligheten til å kose dere lengre hjemme med den lille. Samtidig bidrar man jo litt til det grønne skifte. Har du utstyr og klær du ikke bruker kan du hente litt ekstra inntekt ved å selge på Finn.no eller sosiale medier.

6. Kos må ikke være café
Dersom dere bruker permisjonsdagene til å møte andre som er hjemme med sine små kan det bli kostbart å gå på cafe hver dag. Går man i butikker kan man fort bli fristet til å bruke penger på ting man egentlig ikke trenger. Hvorfor ikke bytte butikk og cafe med turer i skog og mark, eller piknik i parken?

7. Søk kontantstøtte
Du kan få kontantstøtte for barn mellom 1 og 2 år, det vil si fra og med den måneden barnet fyller 13 måneder til og med den måneden barnet fyller 23 måneder. Du kan maksimalt få støtte i 11 måneder. Dersom barnet ikke er i  barnehage med offentlig støtte, kan du få 100 prosent kontantstøtte. Hvis barnet ditt har deltidsplass, kan du få 20, 40, 60 eller 80 prosent kontantstøtte. Ved 100 prosent kontantstøtte er utbetalingen 7500 kroner per måned.

8. Jobbe deltid
Hvis du allikevel skal være hjemme med et barn en periode, kan det kanskje være aktuelt å passe på andres – og få litt penger i kassa samtidig?

På skatteetatens nettsider kan du lese om skattereglene ved barnepass.

For mange kan det også være aktuelt å jobbe deltid. Mange av våre forumbrukere forteller at de jobber noen helger, kvelder eller nattevakter, eller de har egne småbedrifter der de styrer tiden selv og kan jobbe når barna er lagt.

Helse- og omsorgssektoren i kommunene rundt om har ofte behov for nattevakter og ringevikarer – ta en telefon og hør!

Ønsker å du jobbe deltid kan du snakke med andre som er i samme situasjon. Kanskje kan dere hjelpe hverandre med barnepass.

Les også: Ble foreldre – fikk pengetrøbbel

9. Leie ut?
Har du noen tomme rom i kjelleren? Mange kan ha mulighet for å leie ut en del av boligen som hybel eller leilighet, og få skattefri leieinntekter. Hos Skatteetaten kan du få informasjon om hvilke regler som gjelder.

10. Ferier
Bytt ut kostbare ferier med hyggelige familieturer. Det kan være teltturer eller besøk på familiehytter. Man kan skape gode minner med barna uten at det trenger å koste så mye.

11. Bil og transport
Planlegg kjøreturer slik at dere ikke betaler unødvendig mye i bompenger, og vurder om dere trenger en bil i permisjonstiden. I henhold til SIFOs referansebudsjett vil normale kostnader for vedlikehold og drift av bil være ca. 2 500 kroner hver måned.

12. Ta en titt på livsstilen
”Champagne-livsstil på et ølbudsjett” er et uttrykk oversatt fra engelsk. Har dere vært vant til å ha to inntekter og et barn som stort sett ernærer seg på morsmelk og smaksprøver, kan overgangen bli stor når den ene inntekten forsvinner og barnet blir dyrere i drift. Med små grep kan du endre vaner, og dermed få bedre råd.

Forumbrukeres erfaringer:
– Vi gikk fra 7000 til 2000 kroner på mat i måneden da vi begynte å planlegge bedre, forteller en forumbruker.

En annen familie har hjemmeværende mamma og deltidsjobbende pappa, men klarer seg allikevel fint:
– Vi handler en gang i uka og har alltid under 1000 kroner på kassalappen. Har middagsplan og handler bare etter lista. Vi har bare en bil, og reiser på billige ferier. Vi spiser sjelden ute, og når vi vil se en film, låner vi gjerne av venner.

En trebarnsmamma på forumet har vært hjemmeværende i mange år, og er blitt vant til å spare.
– Klær og utstyr kan en fint få tak i brukt, matvarer kan man lete etter på tilbud, og det går an å være effektiv på restemiddager. Vi sparer litt over alt, men vi koser oss også.

Dersom dere vet i god tid at dere vil eller må ta ulønnet permisjon, er det lurt å sette i gang med sparingen snarest. Noen av foreldrene på Babyverden og Familieverdens diskusjonsforum har vært gode til å planlegge, og høster fruktene i dag:

– Jeg har vært hjemme et år ekstra med begge ungene. For å få råd til det har vi tatt 100 prosent lønn i permisjonen begge gangene, men bare brukt 60 prosent. Resten har vi satt av på sparekontoen. I tillegg har jeg jobbet hver tredje helg. Sammen med kontantstøtte og ingen utgifter til barnepass, så har vi ikke kommet så galt ut.

– Vi planlegger å ta ut én ulønnet dag i uken. I tillegg skal hver av oss spare en ferieuke fra i år. Jeg bruker ikke noe ferie til neste år og han sparer to ferieuker. Vi skal heller ikke ta ut avspaseringer.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?