Sist oppdatert: 21. januar 2019
Det er fort gjort å tenke at du ikke får noe som helst for en femtilapp. Men det gjør du faktisk. Det gjelder bare å lete etter riktige ting på riktig sted. Og det kan være utfordrende nok hvis du er ute i siste liten. Et godt tips er derfor å drive langtidsplanlegging. Du kan fint handle inn både tre og fem bursdagsgaver i ett renn – så har du til de neste gangene også. Få ting er så stressende som å handle bursdagsgave bare timer eller minutter før selskapet begynner.
Salg er et nøkkelord her. Er det for eksempel halv pris på spill, kan du få overraskende mye for en femtilapp. Det er mye salg i lekebutikker også – benytt deg av dem!
Gå sammen om gave
Vet du at bursdagsbarnet ønsker seg noe helt spesielt, som koster mer enn det du har tenkt å bruke, kan dere gå flere i sammen. Det er tross alt hyggeligere å få én flott gave enn tre halvkjipe plastleker som går i stykker før uka er slutt.
Du kan også gi to eller flere småleker som til sammen i én gave.
Få eller mange bursdager?
Tenk pris ut fra lommebok og antall gaver du skal gi. Skal fireåringen i tre bursdager i løpet av et år, gjør det jo ikke så mye om gaven er litt dyrere enn hundrelappen. Men hvis det er snakk om et tosifret antall bursdagsgaver som skal handles inn, blir det fort penger av det. Husk også å tilpasse gaven til barnets alder.
Du kan også finne gode bursdagsgaver i andre butikker enn lekebutikker. For eksempel matbutikker, klesbutikker, interiørbutikker, bokhandlere eller store varehus.
Fokus på å gi, ikke på pris
Hver høst dukker spørsmålet opp – hva er ok pris på en bursdagsgave fra ett barnehagebarn til et annet. Også i barnehagen Hannes lekestue i Stavanger.
– Vi sier at 50 til 100 kroner er greit, men er ikke rigide på det. Prisen må være opp til hver enkelt, sier pedagogisk leder Ann-Elisabeth Haaland.
Hun har ikke opplevd at barna har diskutert fine eller ikke fine bursdagsgaver seg imellom, og synes ikke gavene skal ha for stor plass i feiringen.
– Ikke la gaven være det viktigste. Det viktigste er å gi, ikke hva det koster. Fokuset bør være på happeningen det er å feire bursdag, sier Haaland.
Alternativ feiring av barnebursdagen
Når Haaland sier at de holder fokuset borte fra gavene, så handler det ikke bare om en setning eller to på et foreldremøte. De er nemlig gjerne selv med på feiringen – på dagtid hjemme hos bursdagsbarnet.
– Hvis foreldrene ønsker det, samler vi de inviterte ungene og går i tog med trommer og flagg hjem til bursdagsbarnet og feirer barnet der. Ungene synes det er stor stas å få vise hvor de bor, og at vennene fra barnehagen får se rommet. Fokuset på gavene blir derfor mindre, forteller Haaland.
I forkant har barn og voksne ofte laget et felles bursdagskort med gode ord til bursdagsbarnet.
– I selskapet sitter vi i ring, med bursdagsbarnet i midten, og leser høyt positive sider hos vennen vår, sier Haaland.
Foreldrene virker dessuten til å sette pris på noen ekstra voksne til stede.
– Det er vinn-vinn for oss og foreldrene. To timer flyr fort, og vi hjelper jo til, avslutter hun.
Les også:
Her er 80 gavetips til barnebursdagen:
(Alle foto: produsentene)
Aktivitetsbok
Shopkins eller andre populære småfigurer
Koppestell og annet kjøkkentilbehør
My Little Pony og andre hestefigurer
Frisbee, ball eller lignende
Plastdyr
Lekemat
Dinosaur
Lego, Duplo eller lignende
Bil eller andre kjøretøy
Tilbehør til rollelek
Sandkasseleker
Farger og fargeblyanter
Akebrett eller rumpeakebrett
Bamse
Drage
Puslespill
Hoppetau
Håndkle med favorittfigurer
Håv
Play-doh eller lignende
Krabbefanger eller krabbestang
Caps
Uteleker
Yatzy eller lignende spill
Badeleker
Klær
Fallskjermhopper
Perler og tilbehør (gjerne store perler til de yngste)
Insektsamler
Lue, hals eller hansker/votter
Tilbehør til togbane
Bøker
Byggesett
Plus plus eller lignende
Playmobil eller lignende
Viskelær