BabySøvnSå mye bør barnet ditt sove på dagtid

Så mye bør barnet ditt sove på dagtid

Så lenge barnet sover godt på natten, spiller det liten rolle hvor mye det sover på dagtid. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 497142
Hvor mange lurer, hvor lenge bør de vare, hvor sent på dagen, og når er det på tide å slutte å sove på dagtid? Vi har spurt to helsesykepleiere!

– Det er ganske mange foreldre som sliter med barnas soving på dagtid. Ofte fordi barna sover så kort om gangen, eller må trilles for å sove, sier helsesykepleier og søvnterapeut Karin Naphaug.

Hun forklarer at for mye soving på dagen kan føre til at barnet ikke blir trøtt før seint på kvelden. For lite søvn på dagen kan gjøre barnet trøtt lenge før leggetid, og kanskje også overtrøtt og lys våkent ved leggetid. Sover barnet greit på natten, spiller det ofte liten rolle hvordan dagsovingen er. Men merker du at nattesøvnen påvirkes, kan det være på tide å regulere dagsovingen.

På jakt etter mer informasjon om hvordan det er å ha en baby? Her finner du hundrevis av aktuelle artikler om livet med baby!

De minste får bestemme egen døgnrytme

Nyfødte sovner som regel etter mat og/eller stell, og det er det lite du kan gjøre noe med. Og det bør du heller ikke. De første månedene er det viktig at barnet får regulere døgnrytmen sin selv.

– På femmånederskontrollen på helsestasjonen pleier vi å snakke om søvn. Mange har da behov for litt tidligere leggetid. Ofte råder vi da foreldre til å ikke la barnet sove etter 17-tiden på ettermiddagen, og heller holde barnet våkent noen timer fram til leggetid i 20-21-tiden. Men dette er bare en anbefaling, sier helsesykepleier Brit Elin Fuglestad ved Brueland helsestasjon i Sandnes.

Naphaug mener man bør begynne å innøve gode sovevaner allerede ved 3–6-månedersalder.

Antallet hviler når barnet nærmer seg halvtårsalderen kan være alt fra to lange, til fire små hviler – alt avhengig av hva barnet ønsker og trenger.

Det er lite som er så skjønt som en sovende baby.Les også:

Den store løgnen om søvn

100 enkle trinn for å legge et barn

Pass på at barnet ditt får nok søvn

Lær barnet å sovne selv

Noen barn sover bare hvis det er helt stille, hvis det er helt mørkt, eller mens vognen er i bevegelse. Men dette kan ganske enkelt unngås – hvis dere begynner å øve tidlig nok.

– Fra tremånedersalderen kan barnet trene på å finne søvnen selv. Hvis barnet blir vant til å sovne ved puppen, i fanget eller mens det blir vugget, vil det gjerne fortsette å ha det sånn. Får du innarbeidet gode vaner tidlig, tjener du på det også på lang sikt, sier Fuglestad.

Å finne søvnen selv handler om å legge barnet våkent. Men regn med protester.

– Du må regne med litt gråt, så stålsett deg. Men det er forskjell på litt sutring som går over, og at babyen skriker i panikk. Blir barnet for oppkavet, kan du ikke gå fra det. Da får du heller prøve igjen neste dag. Barn elsker rutiner, for det gir forutsigbarhet, sier hun.

Veldig mange korte hviler
Et vanlig problem for mange, er at barnet har mange korte hviler. Barnet sover gjerne bare en halvtime om gangen, og sover gjerne helst i vognen.

– Mange styrer med dette det første halve året. Fra seksmånedersalderen bør barnet sove lenger om gangen, råder Naphaug.

Å kutte ned på antall hviler
Naphaug forteller at mange velger å gå over fra tre til to hviler på dagtid når barnet er mellom åtte og ni måneder gammelt.

– Barn i denne alderen trenger vanligvis tre til tre og en halv time søvn på dagtid. Fordelt på to hviler blir det enten to timer på første hvil, og en på andre, eller halvannen time på hver av dem. Men pass på at barnet ikke sover for seint på ettermiddagen. Vil du at barnet skal legge seg klokken 18 eller 18:30, bør det ikke sove etter klokken 16. Legger du barnet for tidlig, eller for seint, vil det ofte våkne veldig tidlig neste morgen, sier Naphaug.

Barnehagestart og soving på dagen
Den største bøygen med tanke på dagsoving, opplever mange foreldre rundt barnehagestart. De fleste ettåringer sover fortsatt to ganger til dagen, mens barnehagen gjerne ønsker dem over på bare en hvil.

– Mange sliter med denne overgangen, og den kan være tøff for en del. Noen barnehager lar barna sove to ganger i en overgangsfase, men ikke alle. Det er vanlig at barna blir veldig trøtte og sure på ettermiddagen. Det kan være ekstra sårt fordi man plutselig har så lite tid sammen, men det går seg til, sier Fuglestad.

Også Naphaug mener man har mye å tjene på å la barnet få en liten powernap tidlig på dagen den første tiden. I overgangsfasen mellom to og en hviler, kan det dessuten bli nødvendig med litt tidligere leggetid, for eksempel klokken 18.

– Mange barn er veldig slitne rundt barnehagestart, så pass på at ikke barnet blir overtrøtt, råder hun.

Noen sover lenge, andre kort
Noen sover lenge på dagen, andre kort. Nattesøvnen kan bli tilsvarende justert. Det viktigste er at barnet samlet sett får nok søvn. Rent praktisk kan det være utfordrende om barnet sover veldig lenge på dagtid, fordi det da vil gå glipp av mye av det som skjer i barnehagen.

– Sover barnet greit på natten, gjør det ikke noe om det fortsatt trenger å sove lenge på dagen. Men en ettåring bør ikke sove mer enn maks tre til fire timer på dagtid. Sover barnet mye på dagen og lite på natten, bør man justere på dette, mener Fuglestad.

B-menneske-barna og de ekstreme morgenfuglene kan trenge en ekstra powernap på morgenen for å ta igjen det tapte.

Ikke la barnet sovne i bilen
Etter en lang dag i barnehagen er mange små (og store) slitne og trøtte. En behagelig, rolig biltur hjem, gjerne i kø, kan være fryktelig søvndyssende. Da er sjansene store for at barnet får en liten powernap, og dermed kan holde det gående til langt på natt.

– Ti minutter på ettermiddagen kan utgjøre timer på kvelden, sier Naphaug.

Også Fuglestad sier at dette er et problem mange foreldre sliter med.

– Løsningen er kanskje å åpne et vindu, sette på musikk eller på en annen måte engasjere barnet slik at det ikke sovner, sier hun.

Vanskelig å legge?
Foreldre kjenner barna sine godt, og vet hva som er tegn på at barnet er i ferd med å bli overtrøtt. Men noen barn er også uforskammet opplagte når leggetiden nærmer seg. Da kan det være dagsovingen som er problemet.

– Hvis barnet er vanskelig å legge på kvelden, er lys våkent midt på natten, eller våkner veldig tidlig på morgenen, kan man kutte ned på dagsovingen. En toåring kan for eksempel kutte ned hvilen til halvannen eller en time, sier Naphaug.

En annen løsning, er å skyve hvilen til tidligere på dagen, slik at barnet får nok våkne timer før leggetid.

Men overtrøtte barn er også vanskelige å legge. Barn som er stuptrøtte i femtiden på ettermiddagen, trenger gjerne litt ekstra søvn på dagtid.

– Barn som er våkne på natten er som regel overtrøtte. De trenger kanskje mer søvn på dagtid, sier Naphaug.

Les også:

Vær bestemt ved leggetid

Lenger våken i helgen kan gi jetlag i uken

Råd til trøtte foreldre

Mulig å ta igjen tapt søvn?
Herom strides de lærde. Naphaug mener man kan justere søvnmengden og søvnbehovet noe. Vet man at barnet kommer i seng senere enn vanlig en dag, er det mulig å la det sove litt ekstra lenge på dagen.

– Barn justerer seg hele tiden. Et barn som har sovet dårlig en natt, sover ofte mer og er mer grinete i noen dager mens det henter seg inn igjen. Dette klarer barn bedre enn voksne som får smellen på etterskudd. Barn er for eksempel bedre til å håndtere jetlag enn voksne, for de sover når de trenger det, mener Naphaug.

Hvis du lurer på hvor mye søvn barnet ditt trenger i løpet av et døgn, råder Naphaug deg til å føre søvnlogg.

Ikke før seint på dagen
En ettåring bør ikke sove senere enn til klokken 14 som hovedregel. Toåringen bør ha unnagjort hvilen sin før klokken 13.

– Men det kommer jo an på når barnet skal i seng på kvelden. Disse klokkeslettene er anbefalinger hvis barnet skal sove klokken 18:30 på kvelden, sier Naphaug.

Når er det slutt på dagsovingen?
Et spørsmål veldig mange foreldre lurer på, er når det er på tide å kutte ut soving på dagen. Her er det store individuelle forskjeller. Noen barn slutter veldig tidlig, andre trenger en liten lur helt opp til skolealder. Men for de fleste skjer nedtrappingen ved toårsalderen.

– Noen barn slutter å sove på dagen når de er to år gamle, men de fleste trenger en liten lur fram til de er to og et halvt år. Etter fylte tre år er det ytterst få som sover på dagtid, sier Naphaug.

Nedtrappingen kan det være lurt å gjøre gradvis. Man kan kutte i lengden på hvilen (15-30 minutter av gangen), eller antallet dager i uken hvor barnet sover på dagtid.

– Mange kutter dagsovingen i helgene først, slik at barnet sover på dagtid annenhver eller hver tredje dag i en overgang. Noen lar barnet bare få en liten powernap på et kvarter i en periode, og noen synes det er godt å få en liten hvilestund uten å sovne i denne overgangsfasen, sier Fuglestad.

En powernap regnes som rundt et kvarter. Særlig kortere hvil enn det mener Naphaug det er liten vits i. Et alternativ kan være en rolig stund hvor barnet kan slappe av – enten ved å bli lest for eller høre på musikk.

Samarbeid med barnehagen om sovingen
Både barn, barnehage og foreldre er tjent med at barnet får nok søvn. Dermed burde alt ligge til rette for et godt samarbeid. Men i overgangsfaser kan søvnen være vanskelig.

– Noen foreldre nekter barnet å sove i barnehagen fordi de har problemer med å legge dem på kvelden, mens barnehagen ser at barnet er helt avhengig av en hvil for å holde ut det hektiske tempoet. Snakk sammen, er mitt beste råd, sier Naphaug.

Kan ikke tvinge barn til å sove
De fleste foreldre har på et tidspunkt mumlet «vær så snill å sov» til sine dyrebare små. Men det er fint lite man kan gjøre om barnet ikke vil eller klarer å sovne.

– Det er ikke alltid så lett å få barn til å sove. Man kan legge til rette for at barnet sovner, men man kan ikke tvinge dem til å sovne, avslutter Fuglestad.

Hvordan får barnet til å sove? Lytt til podcast med helsessykepleier Maria Otter her:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: