BabyAdvarer mot heldekkende teppe over vognen

Advarer mot heldekkende teppe over vognen

Mange dekker vognåpningen for å hjelpe barnet å stenge lys, lyder og vær ute. Men du risikerer å lage en dødsfelle. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Pernille Filippa Pettersen 16568
Noen ganger står solen så lavt at babyen får solen rett i ansiktet når dere er på trilletur. Men dekker du til åpningen med et teppe – selv et med huller i – kan det bli en dødsfelle.

– Dropp teppe foran vognen! Det sier Trine Giving Kalstad – fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød (LUB).

Det kan virke fornuftig å henge et teppe foran åpningen på barnevognen. Det skjermer mot solen, og gjør det mørkere hvis barnet skal sove. Men det kan få fatale konsekvenser.

Overoppheting
Det er først og fremst to gode grunner til at du skal unngå akkurat dette:

Det er viktig å huske på at barnet trenger tilgang på frisk luft når det ligger i vogn. Illustrasjonsbilde: iStock.com

– For det første kan det bli for varmt, og barnet kan få vanskelig med å puste, sier Torleiv Ole Rognum, professor ved avdeling for rettsmedisinske fag ved Universitetet i Oslo. Han er spesialist på spedbarnsdødelighet.

Teppe vil hindre at det kommer frisk luft inn i vognen. Barnet vil dermed puste inn igjen den samme luften, noe som kan føre til en viss opphopning av CO2.

– Dette vil gjøre at barnet vil puste mye dårligere, og jeg vil derfor ikke anbefale teppe foran vogn, sier Rognum.

Kan forårsake krybbedød
I verste fall kan overoppheting og dårlige pusteforhold få et dødelig utfall.

– Overoppheting fører til en risiko for krybbedød, sier Kalstad.

LUB opplyser på sine nettsider om en studie som ble publisert i 2008. Den undersøkte bruk av vifter og forebygging av krybbedød, og studien understreker at god utlufting og gode pusteforhold er viktig (Coleman-Phox, Odouli, Li, 2008). Dette støtter anbefalingen om at ikke tepper skal brukes foran kalesjen.

– Hvis man velger å bruke teppe, så bør det ha store hull eller ikke dekke hele åpningen. Kanskje insektsnett er et godt alternativ, sier Kalstad.

Podcast om krybbedød. Gjest: Triner Giving Kalstad, Landsforeningen Uventet Barnedød:

Dagslys er ikke farlig
– Det er bare sunt for barnet å få både frisk luft og dagslys mens de sover, påpeker hun.

Trine Kalstad i LUB anbefaler å kjenne under barnets nakke om det er klamt og varm. Hvis den er det bør man kle av barnet. Illustrasjonsbilde: iStock.com

Hvis solen steker og du er redd at barnet får solen rett i ansiktet, finnes det andre alternativer. Du kan for eksempel bruke solskjerming eller snu vognen hvis det er mulig.

– Det er viktig å bruke sunn fornuft, og sjekke ofte om barnet har det for varmt. Det kan man gjøre ved å kjenne om barnets nakke er klam, sier Kalstad.

Kle av barnet i varmen!
Det viktigste når barnet ligger i vognen er at det ikke blir for varmt. Dette gjelder ikke bare i forhold til tepper foran kalesjen, men også lue, klær og teppe over barnet. Som skrevet over må man bruke sunn fornuft.

LUB opplyser på sine nettsider at et trangt, tett og varmt sovemiljø for barnet er uheldig. Bruk av tepper over barnet når det er høy temperatur ute kan bidra til et slikt sovemiljø. Man skal derfor se til at det er gode åpninger og at frisk luft kommer til i vognen.

REDUSÉR RISIKOEN FOR KRYBBEDØD


  • Barnevognåpningen skal ikke dekkes til med helsetepper eller lignende.

  • Pass på at barnets ansikt ikke tildekkes av sengetøy, kosekluter eller lignende.

  • Kle av barnet når dere kommer inn i et varmt rom (også om barnet sover).

  • Pass på at det ikke blir for varmt eller klamt i vognen.

  • Det aller viktigste når man lar små barn ligge ute i vognen – eller man går lange turer – er imidlertid å ha vognen under oppsyn og ta jevnlige sjekker. Kjenn om temperaturen er passe og om barnet har det fint.


Kilde: Spedbarnsboken/Foreningen uventet barnedød

Hvordan gjør du det? Har du insektsnett eller teppe på vognen? Hadde du teppe, men har sluttet? Send inn dine kommentarer i feltet under!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: