BabySikkerhet og førstehjelpHva er grunn nok til å snu barna i bilstolen for tidlig?

Hva er grunn nok til å snu barna i bilstolen for tidlig?

Det er ingen tvil om at bakovervendt er tryggest, så man skal ha en virkelig god grunn til å snu barnet for tidlig. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund og Maren Eriksen 55764

Kvalme og at barna er for store er de to hyppigste årsakene til at foreldre lar barna sitte forovervendt i bil før de fyller fire år. Men er det gode nok grunner? Vi har spurt ekspertene.

Blir barn mer kvalme bakovervendt?
18 prosent av dem som snur barnet før det fyller fire år oppgir at kvalme er årsaken. Dette kom fram i en undersøkelse presentert av Trygg Trafikk og If Skadeforsikring for en tid tilbake. Men blir barn mer kvalme bakovervendt?

– Ja, det kan nok være at barn blir mer kvalme bakovervendt. Det blir vanskeligere for dem å feste blikket på en hensiktsmessig måte, og det påvirker balanseorganet – resultatet kan bli at barnet blir kvalmt, sier fastlege Kari Løvendahl Mogstad.

– Noen barn er helt opplagt mer følsomme for å sitte bakovervendt i bil, og blir lettere kvalme. Det er akkurat som med oss voksne. Noen klarer ikke å sitte mot kjøreretningen på tog, sier overlege Tor Einar Calisch ved nyfødt- og barneintensiven på Ullevål sykehus.

Men han understreker at dette kun gjelder noen få barn.
– For de fleste barn er det helt uproblematisk å sitte bakovervendt, sier Calisch, som har jobbet med trafikksikkerhet både for Trygg Trafikk og Statens Vegvesen.

Hvordan sikre barn i bil? Lytt til podcast med Tor Einar Calish her:

Derfor snur foreldre barna sine

En undersøkelse presentert av Trygg Trafikk og If Skadeforsikring i mai 2016 viste at foreldre med barn i alderen 0 til 3 år oppga følgende grunner til at de snudde barna sine:

58 prosent sa barna var for store til å sitte bakovervendt

18 prosent oppga kvalme som grunn

12 prosent sa at bilen er for liten

10 prosent oppga økonomiske grunner

8 prosent sa at det er for vanskelig å montere setene bakovervendt

Prøv alt annet før du snur
Blir barnet lett kvalmt, mener Calisch det er flere ting en bør prøve før en snur barnet og lar det sitte forovervendt i bilen.

– Først bør en se på sin egen kjørestil. Dersom du har en aggressiv kjørestil, er det større sjanse for at barnet blir kvalmt. Kjør rolig, og gi barnet mulighet til å se ut av bilen. Dekk til minst mulig, slik at barnet ser mest mulig ut, sier han.

Forsøk å forebygge eller begrense kvalmen
– Verdien av å ha barnet bakovervendt er så stor at det skal være veldig ille før man skal kunne forsvare å snu barnet for tidlig. Barnet er jo så mye tryggere bakovervendt, sier Løvendahl Mogstad.

For selv om det er kjipt og slitsomt med kvalme og oppkast, så er det tross alt småting i forhold til risikoen barnet utsettes for hvis det sitter forovervendt for tidlig.

– Mitt råd er å forsøke å forebygge kvalmen så langt det lar seg gjøre. Sørg for god utlufting – vi voksne vet jo selv at varme forverrer kvalme. Unngå også å gi barnet en flaske rett før dere kjører, eller med i bilen. Dropp underholdning som film, og ta hyppige pauser, sier hun.

Noen blir bilsyke uansett retning
Ifølge Calisch er det få babyer som blir kvalme. Problemet dukker som regel opp når barnet er et par år gammelt.

– Noen barn blir bilsyke uansett om de sitter bakover- eller forovervendt. Så hvis du føler at problemet er så stort at du må snu barnet, så snu for all del tilbake igjen dersom det er like ille begge veier, sier Calisch.

– Kan et barn kveles av eget oppkast når det sitter i bilstolen?
– Det har jeg aldri hørt om, svarer Calisch.

– Vi burde sittet bakovervendt til vi var voksne
Calisch er ikke i tvil om hva som er best sikkerhetsmessig.
– Bakovervendt bilstol blir anbefalt til barnet er minst fire år. Barn har stort og tungt hode, og skuldrene er smale. Skjelettet er ikke så sterkt og mange organer er mer sårbare. I en kollisjon med forovervendt bilstol, vil barnet kunne få alvorlige skader. Av sikkerhetsmessige årsaker burde vi sittet bakovervendt til vi var voksne. Beskyttelsen bakovervendt i bil er svært god for en sårbar liten kropp, sier han.

Han oppfordrer foreldre til å la barna sitte bakovervendt så lenge som mulig.
– Men blir det umulig, så er det viktig at barnet sikres best mulig på alle andre måter. Er barnet over to til to og et halvt år gammelt, finnes det også mye bra forovervendt bilsikring. Men like bra som bakovervendt blir det aldri, sier Calisch.

– Ikke vondt eller farlig for barnet å sitte trangt

58 prosent av foreldre oppga at de snudde barna før fylte fire år på grunn av plassmangel – de mente barnet ikke hadde god nok plass til å sitte bakovervendt. Men barna i Sverige sitter bakovervendt til de fyller fire år, og de er jo like store. Så hvordan kan dette stemme?

– Jeg tror foreldre overdriver barnas plager ved å sitte trangt. Det eventuelle ubehaget veier dessuten langt fra like tungt som fordelene ved at barnet sitter trygt – bakovervendt. Og skulle det bli så trangt at barnet kunne risikere å skade beina eller brekke dem i en ulykke, så tenker jeg at det tross alt er mye bedre å brekke et bein enn å brekke nakken eller få hodeskader, sier Løvendahl Mogstad.

– At barnet får for liten plass til beina, mener jeg er misforstått. Unger sitter på gulvet og leker lenge om gangen – gjerne på huk. Barn tåler mye mer enn vi gjør, sier Calisch.

Skal du ut på biltur med små barn, sier Calisch det er viktig at en ikke kjører for lange strekk uten pauser.
– Ta pauser og gjør bilturen hyggelig. Men barna tåler fint minst et par timer om gangen, sier han.

Stressa foreldre
– Hva skal foreldre gjøre hvis føler de blir distrahert når de kjører bil, for eksempel av barn som kaster opp eller hyler mye når de er i bilen?
– Et godt hjelpemiddel for å ha litt oversikt over barna i baksetet, er å bruke speil som kan monteres på nakkestøttene i baksetet, sier Calisch.

– Bruk forsetet i moderne biler
Calisch kommer også med et annet forslag som kan gjøre at foreldre får bedre kontroll.
– Det går også an å la barnet sitte bakovervendt i forsetet, sier Calisch, men da er det LIVSVIKTIG  at man kobler ut airbagen foran først, understreker han.

Overlegen sier at det i moderne biler er ekstremt mye fokus på sikkerhet i framsetet, med et veldig solid sikkerhetsbur, beltestrammere og mange kollisjonsputer.

– I Sverige har de tidligere enn oss vært tydelige på at det er bra å sitter bakovervendt i forsetet. Men en forutsetning for å gjøre dette, er som sagt at kollisjonsputen MÅ være koblet ut. Så med et godt bakovervendt sete, vil det være bedre å plassere barnet bakovervendt i forsetet enn å snu for tidlig til forovervendt i baksetet, sier Calisch.

VIKTIGE RÅD:


  • Ha stramme seler i bilstolen.

  • La selene være helt inntil barnets kropp. Dersom barnet har på seg tykke klær, må disse tas av i bilen. Etterstram hver gang du setter barnet i bilstolen.

  • Bruk gjerne en spenne som holder sammen selene over barnets bryst. Det er farlig med små utbryterkonger i bilstolen.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: