Er det vanlig at nyfødte blir forkjølet? Hva kan en gjøre?
Forkjølelse eller korona?
I forbindelse med koronapandemien får en ikke komme til vanlig legekontor med personer som har symptomer på luftveisinfeksjon. Har du en liten baby, er det likevel viktig at du kontakter lege for å høre hva du bør gjøre. Jo yngre barnet er, jo lavere er terskelen for å ta kontakt med lege.

Folkehelseinstituttet (FHI) har laget en egen informasjonsside om hva en skal gjøre om barnet får akutt luftveisinfeksjon. Her står det blant annet:
«Barn med covid-19 behøver ikke å ha feber og hoste. De minste barna vil ofte ikke klage på vond hals og kroppsverk, men det merkes gjerne at de er i ferd med å bli syke ved at de sutrer mer enn vanlig, og/eller ikke vil spise. Dette kalles nedsatt allmenntilstand.»

For å lese hele artikkelen på FHI, gå inn her.

Helt små babyer kan også bli forkjølet. Barn som blir ammet er bedre beskyttet mot infeksjoner enn barn som ikke er morsmelkernærte. Men selv om barn som blir ammet er beskyttet av morsmelken, er også immunforsvaret umodent. I tillegg inneholder morsmelken antistoffer kun mot de infeksjonene som mor har hatt. Nye virus og bakterier kan fremdeles gjøre barnet sykt.

Et forebyggende råd er god håndhygiene. Det er også lurt å unngå steder med mye smitte i luften. På vinterstid er det mye smitte i luften, spesielt på store kjøpesentre og andre steder hvor mange mennesker er samlet. Nærkontakt med en smittet person innebærer også en smitterisiko.

Tett i nesen og spising
Babyer må puste gjennom nesen når de drikker. Når nesen er tett, blir det vanskelig å koordinere pusting og det å svelge. Barnet kan da få vansker med å få i seg melk. Ved tett nese er også luktesansen svekket. Hos spedbarn kan luktesansen være av betydning for å søke etter brystet.

Ørebetennelse og bihulebetennelse
Dersom slimhinnene hovner opp, kan kanalen mellom svelget og mellomøret og åpningene til bihulene bli tette. Det kan øker risikoen for infeksjoner som ørebetennelse og bihulebetennelse.

Barnet kan også få problemer med søvn som følge av tett nese.

Behandling
Dersom spedbarnet har tett nese kan en prøve med morsmelk eller saltvann som nesedråper. Saltvann og morsmelk kan føre til nysing, noe som også renser nesen. Saltvann eller morsmelk kan brukes så ofte man vil, og særlig før måltidene og når barnet skal sove.

Nok drikke
Pass på at barnet alltid får i seg nok væske. Du bør kontakte lege dersom barnet får feber og/eller nedsatt allmenntilstand.

Det går også an å bruke nesesug eller ballongsprøyte for å fjerne sekret fra nesen.

Legemiddelverket anbefaler ikke bruk av nesedråper eller nesespray mot nesetetthet hos barn under to år.

Det er også lurt å lufte godt ut på soverommet før dere legger dere, og det kan også gi god effekt dersom du hever hodeenden på barnets seng. Dette kan gjøres ved for eksempel å legge noen bøker under sengebeina eller å ha en pute under madrassens hode-ende.

RS-virus
RS-virus er et forkjølelsesvirus som neste alle barn kommer i kontakt med tidlig i livet. Ved ettårsalder har 7 av 10 barn hatt viruset i kroppen, og de aller fleste var under 6 måneder gamle da de ble smittet. Alle blir ikke like syke, og sykdommen kan variere fra forkjølelse til mer alvorlige tilfeller. RS-viruset er farligst for de minste og svakeste barna.

Fram til babyen er rundt tre måneder gammel er ikke luftveiene så stive og sterke, og dermed ekstra sårbare for luftveisvirus. Barna er heller ikke så motstandsdyktige, siden immunsystemet ikke er godt nok utviklet ennå.

Lytt til podcast om RS-viruset med nyfødtlege Anlaug Vatne:

Kilder:
Helsesykepleier Synnøve Dybvik
RELIS
Helsebiblioteket

Hva synes du om artikkelen?