BabySykdom og symptomerNår barnet har vondt i tissen

Når barnet har vondt i tissen

Det kan være flere årsaker til at barn får vondt i tissen. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 107893
Det kan være flere grunner til at de små synes det er vondt å gå på do, går hyppig på do eller er såre. Her er noen av de vanligste.

Noen lurer på om sår og betennelser nedentil kan skyldes for dårlig hygiene. Sannheten er kanskje like ofte at vi blir for ivrige med å vaske oss.

Sårhet 
Sårhet kan ha sammenheng med hvor ofte dere skifter bleie på barnet. Barnet må ikke bli gående med avføring i bleien. Man må likevel passe på at man ikke blir for iherdig med vasking. I huden er det nemlig naturlig fett, og det har sin funksjon – og bør ikke vaskes helt bort.

– En må selvsagt tørke vekk rester av avføring, men bruk vann og klut. Bruk av vann og såpe er greit én gang i døgnet. Og hvis en skal bruke såpe, bør den være ekstra mild eller nøytral. Dersom barnet bader, trenger det ikke ekstra vask, sier overlege Ole Bjørn Kittang ved barneavdelingen på Sørlandet sykehus.

Kittang tror mye bruk av våtservietter kan gjøre at noen barn blir ekstra såre. Han påpeker at det er bra å tørke barnet godt i forbindelse med bleieskift, og la barnet ligge og tørke uten bleie en liten stund etter skift, bad og vask.

Dersom barnet stadig er sårt og har vondt, bør du kontakte lege. Dersom det er blemmer og sår, bør du få noen til å se på det. Noen ganger kan det være sopp i sårene. Dette kjennetegnes av prikker som ligger litt utenfor utslettet, og ser ut som små blemmer. Behandlingen som kan gis er soppmidler.

Hvis det i tillegg til sårheten kommer utflod, bør en oppsøke lege. I noen tilfeller kan det være at det har kommet halsbakterier, streptokokker, i tissen. Det kommer av at barnet tar seg i munnen, og så nedentil.

Barnet tømmer ikke blæren skikkelig 
Utforskende og interesserte barn venter ofte lenge med å gå på do, fordi de er redde for å gå glipp av noe. Toalettbesøket utsettes gjerne til siste slutt, og noen ganger blir det også for sent – og de får uhell. Det er også ofte et problem at travle barn ikke tisser skikkelig når de går på toalettet, det vil si at de ikke tømmer blæren skikkelig hver gang.


– Vi sier at barnet skal tisse tre ganger. Først tisse, så prøve å få ut litt til – og til slutt tømme blæren skikkelig. Mange blir våte og har uhell fordi de ikke tisser skikkelig. Barnet må bli ordentlig ferdig før det forlater toalettet, sier Kittang.

Urinveisinfeksjon? 
En tenker gjerne fort at urinveisinfeksjon kan være årsak til ubehag nedentil hos barnet. Men urinveisinfeksjoner forekommer hos færre enn én prosent av spedbarn og småbarn. Blant barn med feber er forklaringen i fire til åtte prosent av tilfellene en urinveisinfeksjon.

Urinveisinfeksjon er langt hyppigere hos jenter enn gutter, fordi urinrøret er kortere hos jenter – og det dermed er kortere vei for bakteriene inn til urinblæren. Det er derfor spesielt viktig at jenter tidlig lærer seg at de skal tørke seg forfra og bakover. Foreldre kan følge med og vise hvordan det skal gjøres.

Urinveisinfeksjon, slik nesten alle voksne kvinner har hatt, kjennetegnes ved at en går hyppig på do, og at det er vondt og svir. Hos barn er symptomene på urinveisinfeksjon ofte vage. Først ved tre til fire års alder kan barna selv fortelle om de typiske plagene ved nedre urinveisinfeksjon i form av økt trang til vannlating, svie ved vannlating, hyppig vannlating og passasje av små urinmengder.

Hos små barn oppdages ofte ikke infeksjonene før de har nådd høyere opp – i nyrebekkenet.  Symptomene er da gjerne høy feber og at barnet kaster opp. Barnet kan oppleve å ha vondt i rygg og/eller mage.

Urinveisinfeksjon hos barn skal behandles med antibiotika. Det er viktig at det blir tatt dyrkning av urinprøven før oppstart av antibiotika, for å få bekreftet at det er en urinveisinfeksjon.

Betennelse i forhuden 
En hyppig årsak til at gutter får vondt i tissen, er at de får en liten betennelse i forhuden. Grunnen til dette kan være irritasjon for eksempel gjennom kontakt med klær eller bleie, at det har kommet en liten rift, eller at de selv har lekt litt med tissen sin.


For å få bukt med betennelsen kan en bruke et kateter og spyle med sterilt vann. Det går også an å bruke hud-desinfeksjonsmiddelet klorheksidin, eller eventuelt mild såpe som lactacyd.
NB! Ikke bruk spritholdige løsninger, det kan gi sterk svie.

Hvis det er rødt og hovent, er det ofte bruk for antibiotika. I noen tilfeller kan øyesalve, kloramfenikol, hjelpe. Også kremen brulidine kan hjelpe.

Du bør kontakte lege dersom penis blir veldig rød og hoven, og det blir uforholdsmessig vondt. Også dersom barnet holder seg fra å tisse.

Trang forhud 
Trang forhud betyr at forhuden ikke kan trekkes over penishodet. Dette er normalt hos små barn, og tilstanden forsvinner før fireårs alder hos de aller fleste.

Hos barn kan forhuden bli så trang at urinstrålen hindres. Når guttene tisser kan da forhuden blåses opp som en liten ballong. Det er da lurt å oppsøke lege.


Hos de aller fleste er det ikke nødvendig med behandling, tilstanden vil gå over av seg selv. God hygiene der man skyller med rent vann under forhuden er som regel nok. Om forhuden er så trang at det er et problem med tanke på hygiene, kan dette gi betennelser og irritasjoner i huden.

I noen tilfeller kan det være aktuelt å få hjelp av kirurg eller urolog.


En generell oppfatning er at foreldre ikke skal dra tilbake forhuden på små barn. Selv om forhuden kan være trang i guttealder, vil det som oftest ordne seg selv. Guttene selv drar i og trekker forhuden tilbake. Men barnet trenger selvsagt hjelp dersom forhuden blir dratt tilbake, og ikke kan trekkes fram igjen.

Ifølge overlege Ole Kittang blir noen ganger trang forhud brukt som et argument for omskjæring, men Kittang mener det er unødvendig.  – Det er heller ikke en ukomplisert operasjon. Så mange som 1 av 200 får komplikasjoner i forbindelse med omskjæring, sier Kittang.


Kilder:
Overlege Ole Kittang ved barneavdelingen ved Sørlandet sykehus i Kristiansand
Norsk Helseinformatikk, NHI.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: