BabyDette trenger du til barnehagestart

Dette trenger du til barnehagestart

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 110981
Skal barnet begynne i barnehage for første gang? Da er det greit å vite hva du trenger (og hva du faktisk ikke trenger!) til oppstarten. Vi gir deg oversikten!

Noen barnehager deler ut lister over hva du trenger av utstyr til barnehagestart, men det er du som kjenner barnet ditt best og vet hva nettopp han eller hun trenger.

I tillegg bør du sette deg inn i hvilke tilbud barnehagen tilbyr. Noen steder får barna all mat i barnehagen, andre steder må barnet ha med matboks. Noen steder er drikkeflaske påkrevd, andre steder forbudt.

Sover barnet ditt inne eller ute?

Skal det sove ute må du kanskje ha en sovevogn stående i barnehagen – andre ganger har barnehagen egne vogner de bruker. Til vognen bør du ha pose eller dyne tilpasset årstiden, myggnett og regntrekk. Noen barnehager krever at du har med sengetøy om barnet sover inne. Skal barnet sove i spesielle klær (for eksempel tynn ulldress) bør den også bli med. Noen tar sovevogna med seg hjem hver dag eller i helgene, andre har den stående der permanent mens barnet sover på dagtid. Har du bare en vogn, kan det være lurt å tenke over hvordan du skal løse det om dere ønsker å ta med barnet på trilletur på ettermiddagene eller helgene hvis vogna skal stå i barnehagen hele tiden.

Ting du sannsynligvis trenger:

– Tøfler

– Bleier

– Klesskift (minst ett helt skift, gjerne to. Ha gjerne ekstra basisplagg som strømpebukser, sokker og bodyer)

– Yttertøy etter årstiden

– Lue (type etter årstid), eventuell hals og votter/hansker

– Regntøy og støvler (de minste barna som kryper mer enn de går kan med fordel ha regnsokker eller annet mykt fottøy da de ofte krabber ut av støvlene)

– Bleiesalve, kuldekrem og solkrem etter årstid og behov

– Matboks og eventuell drikkeflaske

– Bamse, smokk, koseklut (eller annet overgangsobjekt som gir barnet trøst)

Noen synes det er greit å ha et ekstra par støvler eller sko stående i barnehagen, men det kan du se litt an før du eventuelt investerer i. Mange har imidlertid god erfaring med å ha ett sett regntøy, støvler og dress hjemme i tillegg til det i barnehagen, så slipper de å huske å ta det med hjem og tilbake hver dag. Dessuten kan det ta tid å få regntøy og dress tørr igjen etter en ekstra våt dag i barnehagen eller dersom yttertøyet trenger en runde i vaskemaskinen.

Noen handler inn en barnehagesekk til barnet. Her må dere vurdere selv om dere tror dere får bruk for den. Ellers kan den ofte bli hengende på knaggen på barnets plass i barnehagen uten å bli brukt.

I de fleste barnehager er det ikke lov til å ha med egne leker ut over kosebamse eller annet som barnet trenger for å føle seg trygt.

Er det fremdeles sol og sommer når barnet begynner i barnehagen, kan det være lurt med sandaler, skift med sommertøy, solhatt, solkrem og solbriller.

Mange mener at ull eller gull. Dere bestemmer naturligvis hva barnet skal bruke av klær, men mange barnehageansatte anbefaler ull innerst. Har du et barn med atopisk eksem kan det imidlertid være at ull irriterer huden.

Velg gjerne barnehageklær som er myke og gode å bevege seg i, og velg gjerne kvalitet slik at plaggene er slitesterke. Er det flere barn i søskenflokken, eller dere ønsker å gi barnet småsøsken, kan det være greit å velge gode klær som kan arves, gjerne i litt nøytrale farger slik at begge kjønn kan bruke dem. Dette gjelder spesielt yttertøy og regntøy som for de minste ikke slites ut før de vokses fra.

Husk å merke alt med barnets navn! (det finnes klistremerker og strykemerker som er praktiske, men en tusj beregnet til å skrive på klær gjør samme nytten)

En liten ting til slutt – det meste kan du kjøpe underveis når behovene melder seg. Du trenger ikke å ha alt på plass til den første dagen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: