Hvordan bør du forholde deg til navlestumpen på den nyfødte babyen? Trenger du å gjøre noe ekstra mens du venter på at den skal falle av? Barnepleier viser og forklarer om navlestell. 

Sist oppdatert: 24. mai 2016

Det er et stort øyeblikk når et nytt lite menneske kommer til verden, og navlesnoren klippes. Men hva gjør en etterpå med navlestumpen som er igjen? Barnepleier Heidi Jenssen på avdeling 7G ved Stavanger Universitetssjukehus lærer deg i denne videoen om navlestell.

Se liste om navlestell nederst i artikkelen.

Dette sier barnepleier om navlestell:

  • Tørk navlestumpen etter bad og ellers hvis den er fuktig. Bruke gjerne en q-tips.
  • Bleiene har litt mindre polstring der navlestumpen er. Når du skal ta på bleien, strammer du så mye at bleien ikke sklir. Navlestumpen vil da få nok luft.
  • Det kan lukte litt av navlestumpen, uten at det er farlig. Det er bare en naturlig forråtnelse. Dersom det lukter sterkt, kan du bruke mild klorhexidin. Den renser og tar vekk litt lukt.
Navlepleie:

I utgangspunktet trenger dere ikke å gjøre noe særlig med navlestumpen, annet enn å holde den tørr. Navlestumpen faller av mellom 3. og 10. dag, så mange kommer hjem med strikken på navlen.

Du kan bade før navlen har falt av, men ikke la navlestumpen ligge under vann og bli oppbløtt. Hvis det skjer, skal den tørkes ekstra godt etterpå.

Det er naturlig at navlestumpen væsker litt, og ser litt sår og hissig ut like etter at navlestumpen har falt av. Dersom dette ike forsvinner etter noen dager, kan dere ta kontakt med helsestasjonen eller helsesøster. Noen ganger kan det være litt «villkjøtt» i navlen, og det kan være nødvendig å pensle med Lapis/nelex. Dette kan helsesøster gjøre på helsestasjonen. Det gjør ikke vondt for babyen. De fleste navlene tørker greit opp, og skrumper inn uten ekstra behandling.

Et snev av navlebrokk kan gjøre at navlen står ganske mye ut, særlig når babyen gråter. Det er vanlig og ufarlig.

Kilde: Spedbarnsboken 2016-2017

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSeksukerskontrollen for mor er viktig
Neste artikkelBekkensmerter og bekkenløsning
DEL