BabyNavlestumpen – slik gjør du

Navlestumpen – slik gjør du

Bruk gjerne en q-tips etter badet for at det skal bli helt tørt i navlestumpen.
Videoreporter: Janet Molde Hollund 128605
Hvordan bør du forholde deg til navlestumpen på den nyfødte babyen? Trenger du å gjøre noe ekstra mens du venter på at den skal falle av? Barnepleier viser og forklarer om navlestell.

Det er et stort øyeblikk når et nytt lite menneske kommer til verden, og navlesnoren klippes. Men hva gjør en etterpå med navlestumpen som er igjen? Barnepleier Heidi Jenssen ved Stavanger Universitetssjukehus lærer deg i denne videoen om navlestell.

Se liste om navlestell nederst i artikkelen.

Det er mye nytt å lære seg med en baby i hus. Her har vi samlet alle artiklene om å ha baby.

Dette sier barnepleier om navlestell:


  • Tørk navlestumpen etter bad og ellers hvis den er fuktig. Bruke gjerne en q-tips.

  • Bleiene har litt mindre polstring der navlestumpen er. Når du skal ta på bleien, strammer du så mye at bleien ikke sklir. Navlestumpen vil da få nok luft.

  • Det kan lukte litt av navlestumpen, uten at det er farlig. Det er bare en naturlig forråtnelse. Dersom det lukter sterkt, kan du bruke mild klorhexidin. Den renser og tar vekk litt lukt.


Navlepleie:

Navlepleie får dere vanligvis veiledning i på barselavdelingen/barselhotellet. Hvis ikke kan det være lurt å be om det. I utgangspunktet trenger dere ikke å gjøre noe særlig med navlestumpen, annet enn å holde den tørr. Navlestumpen faller av 7 til 14 dager etter fødselen, men det kan skje både tidligere og senere.

Du kan bade barnet før navlestumpen har falt av. Pass bare på å tørke den godt etterpå.

Det er naturlig at navlestumpen væsker litt, og ser litt sår ut like etter at navlestumpen har falt av. Dersom dette ikke forsvinner etter noen dager, kan dere ta kontakt med helsestasjonen eller helsesøster. Noen ganger kan det være litt "villkjøtt" i navlen, og det kan være nødvendig å pensle med Lapis/nelex. Dette kan helsesøster gjøre på helsestasjonen. Det gjør ikke vondt for babyen. De fleste navlene tørker greit opp, og skrumper inn uten ekstra behandling.

Et snev av navlebrokk kan gjøre at navlen står ganske mye ut, særlig når babyen gråter. Det er vanlig og ufarlig.

Kilde: Spedbarnsboken

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: