BabyBursdagDe kuleste tema-bursdagene

De kuleste tema-bursdagene

Barn elsker å kle seg ut. Kanskje kan det være artig med en karnevalsbursdag? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 45252
Barnebursdager skal være gøy. Men synes du pølse og gelé blir kjedelig, og orker ikke tanken på støyende lekelandbursdager? Vi gir deg 20 tips til kreative og morsomme bursdagsfeiringer!

– Barnebursdager blir mer og mer kommersielle. Men det er absolutt verdifullt med hjemmebursdag og. Dessuten forteller mange barn at første gang på McDonalds-bursdag var gøy, men den tredje gangen var det ikke like gøy, sier Erika Ravne Scott, som har doktorgrad på barnebursdager.

Hun forteller at barnebursdager står sterkt i Nord-Europa og USA, andre steder er det ikke så farlig. Men å bare droppe barnebursdagen er nesten uhørt her til lands.

– Det trenger ikke å være så komplisert. Velg noen morsomme leker som barnet liker, la barna kose seg i et par timer, og så er de fornøyde, sier hun.

Selv om stadig flere velger kjøpebursdag, mener Ravne Scott at drømmen om hjemmebursdag med nybakte boller og gøyale leker fremdeles står sterkt.

– Mange føler de må komme med en forklaring når de velger kjøpebursdag, og understreke at det bare var i år fordi ditt eller datt, sier hun.

Og fremdeles feires de fleste barnebursdager hjemme – i hvert fall for de minste.

Kreativitet foran pris
Ravne Scott synes godt foreldre kan være litt mer kreative når de skal planlegge barnebursdag. Og ønsker å gå imot kjøpepresset. En barnebursdag bør være overkommelig både å arrangere og å delta i.

– Vær kreativ uten å overdrive. Det er jo ikke grenser for hvor gjennomført ting skal være. Noen setter i gang et voldsomt apparat. Men mitt beste råd er; keep it simple, sier hun.

Ravne Scott trøster småbarnsfamilier med at det er ok med Hello Kitty-tallerker og kopper i papp hvis det er det barnet ønsker. Enkelt og praktisk er det jo også.

– Men det går jo an å kjøpe inn andre typer engangstallerker óg – kopper også, eller billige plastvarianter som eventuelt kan pyntes med klistremerker, sier hun.

Ofte finner noen et emne som blir en gjenganger for alle barnebursdagene på den avdelingen – som for eksempel karnevalsbursdag. Men ofte blir det morsommere når man varierer litt.

– Men pass på. Ikke alle har råd til å kjøpe nytt kostyme til hver barnebursdag i tillegg til gaven. Ikke velg noe som krever mye ekstra, råder hun.

Legg det lille ekstra i bursdagsbordet
I Ravne Scotts undersøkelse gikk det fram at bursdagsbordet er noe av det viktigste. Derfor kan dét være et greit utgangspunkt når du skal planlegge bursdagen. Farger, ballonger og pynt er viktige stikkord. Og det skal være fint i barnets øyne, ikke bare mors og fars.

– Det er viktig å tenke på at bursdagen skal være fin for den som har bursdag. Derfor bør man være lydhør for bursdagsbarnets ønsker, sier hun.

Hun slår også et slag for den tradisjonelle hvite papirduken og farger som barna kan bruke til å tegne på duken. Kanskje har du noen koselige minner fra egne bursdagsselskaper som du kunne tenke deg å videreføre til dine barn? For eksempel pølsebu i stedet for utdeling ved bordet? Det er ikke så mye som skal til. Gi gjerne barna et par gullmynter hver som de kan handle for.

Tenk litt utenfor boksen
Må det enten være lekeland eller hjemmebursdag med penklær og hale på grisen? Slett ikke! En hjemmebursdag trenger slett ikke å bli holdt hjemme engang. Hvis du kjenner håret gråne av tanken på ti viltre fireåringer som løper rundt i stuen, er det kanskje greiest for alle parter at du finner et alternativ som fungerer bedre for dere?

– Hva med akebursdag eller snøborgbursdag, eller rebuser og skattejakt ute i hagen, tipser Ravne Scott.

Her er 20 andre tips til deg som vil være litt ekstra oppfinnsom.

Bursdagsfrokost
Hvem har sagt at barnebursdag må være på ettermiddagen? Å vente i timevis på at bursdagen skal begynne kan være slitsomt både for bursdagsbarnet, gjestene og foreldrene som skal arrangere kalaset. Det kan være vel så koselig å begynne dagen med feiring. Dette fungerer naturligvis best på fridager. Inviter gjerne barna til å stille opp i pysj og server god frokost!

Bokstavbursdag
Morsomt for barn i alle aldre, men kanskje ekstra aktuelt for seksårsbursdagen? Hva med å be alle kle seg ut som noe på barnets forbokstav. For eksempel kan gjestene i Pias bursdag kle seg ut som Pippi, popcorn, i pyjamas, pirat, politi, prest, persille… bare fantasien setter grenser. Ekstra morsomt er det jo om emnet er gjennomgående også for det som serveres – for eksempel pannekaker og pærebrus.

Hagebursdag
Frister det ikke å ha huset fullt av små krabater med høyt aktivitetsnivå? Da kan hagebursdag være en god løsning. Denne varianten passer nok best i sommerlige temperaturer på regnfrie dager, men med litt planlegging og overbygg i tilfelle nedbør kan den la seg gjøre ellers også. Dekk et koselig bord på terrassen eller i hagen, og la barna kose seg med hoppetau, kubbespill, såpebobler og fotball.

Lavvobursdag
Det er noe magisk med å sitte rundt et bål inne i en lavvo. Det blir en slags hemmelig verden. Pinnebrød, pølser og kakao er fine serveringsforslag. Det finnes også egne bålgryter for popkorn! Lavvoen kan settes opp hvor som helst – i hagen, i skogen eller ved sjøen. Noen steder kan du også leie den ferdig oppsatt. Passer til alle årstider, men viktig å si ifra på forhånd så barna kommer passelig kledd.

Skøytebursdag
Dersom det er vann i nærheten av der du bor, og isen er trygg på vinteren, kan bursdagen arrangeres i nærmiljøet. Ellers i året har ishaller åpent for publikum, men da blir det betaling med i bildet. Passer kanskje best når barnet nærmer seg skolealder. Ta med grill, termos og boller eller kake og lag en liten leirplass ved vannet hvor barna kan hvile seg og få påfyll av energi mellom skøyterundene.

Utebursdag
Barn elsker å leke utendørs til alle årstider. Hva med å la barnet ta med seg vennene sine til favorittstedet sitt? Her er det bare fantasien som setter grenser. Akebursdag, skogsbursdag, fjellklatrebursdag, lek i vannkanten-bursdag, lekeplassbursdag… Det viktigste er naturligvis å sørge for at barna er trygge og at det er nok voksne som hjelper til og passer på. Enkel medbrakt mat og drikke er praktisk. Noen steder finnes også utendørs anlegg til låns, og noen spør også om å få låne barnehagens uteområde for slike bursdager.

Bassengbursdag
Har du adgang til å låne skolens eller kommunens badebasseng i noen timer? Mange barn vil elske badebursdag, og ved å ha svømmehallen alene, begrenser du både omfanget og gjør gjengen mer sammensveiset. Det er en klar fordel om det er mange svømmedyktige voksne til stede, gjerne også noen som har drevet svømmeopplæring. Mange barn, særlig i barnehagealder, er ikke svømmedyktige ennå. Et tips her er å låne et basseng som ikke er særlig dypt. Kanskje går det an å låne en gymsal i nærheten til litt servering, eller be om at barna blir levert mette. Garantert en bursdag som blir husket!

Gymsalbursdag
Mange skoler leier ut gymsalen sin, og det kan være et godt alternativ om du ikke vil ha bursdagen hjemme eller utendørs. Her kan barna virkelig springe fra seg uten at det gjør noe! Arranger gjerne leker eller lag hinderløype. Pass på at alle kan være med, men det er lov til å gi premier.


Pysjbursdag
Det er lov til å ha pyjamasbursdag selv om gjestene ikke skal sove over. Og det kan være herlig befriende å få leke i deilig mykt nattøy. Inviter gjerne med kosebamsen! Holdes bursdagen på ettermiddag/kveld er det jo lov til å roe ned mot leggetid også. Høytlesning fra en spennende bok kan fungere godt!

På jobben til mamma/pappa bursdag
Har mamma eller pappa en spennende jobb? Sjekk om du får lov til å arrangere bursdagen der, for eksempel i kantina. Et besøk på politistasjon, brannstasjon, tv-kanal, museum eller noe annet kan være kjempespennende! Ekstra stas er det jo om det er mulig med en omvisning eller utprøving – utenom vanlig åpningstid. Kantinen på jobben kan uansett hvilken jobb du har være et bra sted for bursdagsfeiring, og ofte slipper du greit unna prismessig. Å få føle seg stor er jo heller ingen dum idé på bursdagen…

Jungelbursdag
Tenk at du kommer inn i en mørk regnskog, det er lyder overalt, en slange henger ned fra taket, det serveres eksotiske frukter og kryper edderkopper på bordet. Vent litt, var det en løve? Ja, det var det. Tobias-løven! Utkledningsdrakter er en fin effekt her. Kanskje har dere noen barna kan bytte på, eller dere ber om at barna kler seg ut før de kommer. Hvor langt du trekker temaet avgjør du selv.

Eventyrbursdag
Det var en gang… Sånn kan gjerne bursdagsinvitasjonen begynne. Gjestene kan kle seg ut som en eventyrfigur eller dere kan velge ett eventyr som skal være i fokus. Hva er barnets favoritt? Eventyr pleier jo å være litt skumle før ”de levde lykkelig i alle sine dager”, så den skumle rollen kan kanskje en av de voksne ha. Pass bare på at det ikke blir for skummelt. Server kandiserte epler til Snøhvit, grøt til Gullhår eller la prinsessene prøve å sove på erten for å finne ut hvem som er ekte prinsesser. Her kan du gjøre mye gøy på en enkel måte. Husk å lese eventyr – gjerne under middagen!

Sjørøverbursdag
Hopp i havet og gå planken! Det er ingen tvil om at mange små elsker pirater og deres spennende verden. Lapp over øyet, hodeskalleskjerf knyttet rundt hodet og sjørøverskutekake er gode forslag. Men høydepunktet for små pirater er vel som regel jakten på den store gullskatten? Lag en morsom skattejakt enten inne eller ute, og la barna selv finne fram til den skjulte skattekisten som er full av gullpenger, smykker og rubiner – gjerne av den spiselige sorten!

Fotballbursdag
Har du en liten Liverpool-fan i heimen? Det er ikke bare pirater, prinsesser og superhelter som fungerer når det kommer til utkledningsbursdager. Det er også lov til å invitere små med- og motspillere til å møte opp i t-skjorte og shorts, eller favorittdrakten sin til feiring med fotballbanekake, heiarop og straffekonk!

Karnevalsbursdag
En gammel hit som aldri ser ut til å gå av moten. Og ikke uten grunn. Barn elsker å kle seg ut. Enkelt også – for de fleste barn har jo ett eller annet de kan kle seg ut som. Her er både brannmenn, katter, prinsesser, krokodiller og cowboyer velkomne. Ekstra morsomt er det jo om de voksne også er utkledd. Tradisjonelt blir karneval feiret med piñata – kanskje et forslag til lek?

Prinsessebursdag
Kanskje mest for jenter om du ikke har en gutt som liker å gå i kjole. Men guttene kan jo være prinser? Faktum er jo at mange små jenter elsker å kle seg opp som prinsesser i glitrende overdådige kjoler. Ekstra stas blir det jo om kaken blir servert på flotte rosa tallerker og rosa brus serveres i glass med stett. Det er lov å være skikkelig jente-jente på bursdagen!

Pippi-bursdag
Pippi er en herlig karakter på mange måter. Hun er også herlig utradisjonell. Hva med å la seg inspirere av henne? Spis kake først (for det er jo best, maten kan vente til etterpå). La bursdagsbarnet gi gjestene hver sin gave og meld deg frivillig når barna skal kaste bløtkake. For ærlig talt – hva er vel mer morsomt enn å få lov til å kaste kake i fjeset på noen? Eventuelt kan du jo ha blink… Gjøres veldig gjerne utendørs med vannslange i nærheten. Ellers har jo Pippi leken hvor det ikke er lov til å være nær gulvet. Bursdagsbarnet har kanskje lyst til å kle seg ut som selveste Pippi óg?

Cowboybursdag
Yeeha! Den vesle sheriffen har bursdag og inviterer både banditter, byfolk og indianere til fest. Er bursdagen utendørs er faren stor for at røyksignaler blir sendt ut. Ellers er det også en fare for at gulltransporten med sjokoladegullpenger blir robbet underveis i feiringen. Vest er kult, det samme er bart og hatt – eller fjær for dem som ønsker det. Kjøtt på grillen, pinnebrød eller meksikansk gryte kan være serveringsforslag. Innslag av kaktuser, hester og krutt hører kanskje også med?

Discobursdag
Elsker barnet å danse? Da kan discobursdag være tingen. Kom i danseklær og vrikk løs under discokulen! La barnet velge musikk på forhånd. Danseleken er et must her. På tide å finne fram leggvarmerne og tyllskjørtet? Ingen har sagt noe om at de voksne ikke får være med og danse gangnam style eller til Justin Bieber…

Årstidsbursdag
Noen temaer fungerer best på bestemte tider av året. Halloweenbursdag, for eksmepel, kan være en knallsuksess for oktoberbarnet. Her er det mulig å gjøre masse moro! Barn som har bursdag i julen kan jo ha nissefest, påskebarn kan ha påskekyllingfest og sommerbarn kan ha plaskebassengbursdag, sandslottbursdag eller såpeboblefest. Ta en titt på kalenderen og finn ut hva som kan være mest nærliggende som tema. Det er ikke alltid negativt å ha bursdag i ferier…

Lykke til med feiringen av verdenes beste bursdagsbarn! Håper dere får en kjekk dag alle sammen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: