BabyBæresele

Bæresele

Illustrasjonsfoto: Shutter
Av Babyverden 9849 Sist oppdatert 28.01.05

Å bære barnet inntil brystet er både praktisk og gir nærhet til barnet. Du får begge hendene fri samtidig som du har babyen tett inntil kroppen.

Flere leger og babyspesialister anbefaler bæreseler fordi det øker samspillet mellom barn og foreldre. Spesielt fedre liker denne måten å få nærkontakt med barnet sitt på.

Før du kjøper bæresele bør du være oppmerksom på følgende:

 1. Bæreselen skal være behagelig for den voksen å ha på. En god bæresele skal fordele babyens vekt uten å belaste dine skuldre.
 2. Kjøp en bæresele med stropper som kan stilles inn etter hvem som bruker den. Da kan både mor og far benytte samme sele.
 3. Sjekk om bæreselen er foret og om den støtter rygg og hode til babyen. En bæresele skal selvfølgelig være behagelig også for babyen.
 4. Les innstruksjonene for hvordan den skal brukes. Forsøk å finne en bæresele som er enkelt å holde ren. Det beste er om hele eller deler av selen kan vaskes i maskin.
 5. Kjøp en sele som kan snus. Mange bæreseler kan brukes slik at barnet sitter enten med ansiktet mot deg eller vekk fra deg. En liten baby bør sitte med ansiktet mot kroppen din, men sen større baby som selv kan løfte hodet kanskje foretrekker å se seg omkring.
 6. Sjekk bruksanvisningen for hvor lenge du kan bruke selen. Stort sett går dette etter barnets vekt. Noen bæreseler kan bare brukes i noen få måneder, andre seler kan også brukes til større babyer.
 7. Tenk sikkerthet! Alle stropper, spenner og låseanordninger bør være sikret og enkle å åpne og lukke. Du bør kunne åpne og lukke dem med en hånd. Med litt øvelse, selvfølgelig!
 8. Tenk på vær og temperatur. Hvis du har en vinterbaby, bør du kjøpe en bæresele som er laget av et stoff som tåler kulde. Har du en sommerbaby kan du finne en sele i et lettere stoff så barnet ikke blir for varmt.
 9. Noen bæreseler er enkle å fjerne fra skulderstroppene. Kjekt hvis du vil legge en sovende baby fra deg uten å ta den ut av selen.
 10. Pass på at babyen ikke blir for varm når den sitter i selen. Din kroppsvarme varmer opp barnet, så kle på barnet deretter. Husk at barnets armer og ben er varme.
 11. Bruk aldri en bæresele i stedet for bilsete! Det kan være livsfarlig!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: