Publisert: 23. mars 2006

Spørsmål:

Hei Inger Anita. jeg har en datter på 3 mnd som er veldig glad og avhengig av mammas pupp. De to første månedene var hun plaget av kolikk.Vi la henne til puppen for trøst og kos,og fordi dette var det eneste som kunne roe henne ned. Nå vil hun ikke sove uten puppen i munnen. Hun vil ikke ta narre smokk. Hva kan jeg gjøre for å venne henne av med dette, og samtidig fortsette å amme? Håper du har noen gode råd.

Svar:

Hva gjør vi når barna ikke vil sove uten å ligge ved mammas pupp? Da må vi nok ty til samme råd som når de senere ikke vil sove hele natten uten mat, eller ikke vil legge seg når vi bestemmer eller…

Det blir nok noen dager/kvelder med mer gråt enn du er vant med – men det går seg til!

Først: Jeg er glad for at dere fant noe som hjalp mot kollik. Kollik er vondt og slitsomt både for babyen og foreldre, så jeg er glad dere fant en trøst. Men nå har hun ikke vondt mer, og det er grenser for hvor lenge hun kan fortsette i en så privilegert tilværelse.

Jeg foreslår at du ammer til måltidene som vanlig, og når måltidet er slutt og hun er trøtt – skal hun sove. Da legger du henne i vogna hennes og triller en tur. Hvis hun er vant med å suge seg i søvn til alle måltid så vil hun nok gråte kraftig i starten. Ikke vent at du kan trille henne til hun sovner. Det er fint hvis det går, men kanskje hun må finne seg i å gråte seg i søvn. Som jeg sa tidligere – det går seg til, og det er faktisk det som er løsningen når barn vendes av med nattmåltid og andre ting som de liker – og som vi vet at det må bli slutt på.

Jeg vet ikke hvor lenge hun vil gråte før hun roer seg, men er hun mett og trenger søvn – så vil hun før eller siden sovne. Noen barn legger seg til nye vaner i løpet av en dag eller to, andre kan trenge lengre tid. Sønnen min fikk bedre sovevaner allerede andre natten etter at jeg satte oss på hestekur (ingen melk når han våknet og skrek), men den yngste datteren min holt det gående i en uke (hun sov innimellom altså, men det tok henne en uke å forstå at det ikke lengre var nattmat å få).

Jeg kan ikke se at dette vil gå ut over ammingen. Du fortsetter jo å gi henne melken din som vanlig, den eneste forskjellen er at du ikke lengre lar henne ligge og kose seg ved brystet ditt til hun sovner.

Lykke til!

Spørsmål:

Hei Inger Anita! Har lest en del spørsmål og svar og har fått forståelsen av at det er mange som sliter med de samme problemene. Jeg er ikke alene. Jeg er en mor på 40 år som fikk ei lita nydelig jente den 25.januar,blir snart 3 uker. Hun vil gjærne ligge konstant ved puppen fra kl. 21.00 og utover natten. Gjærne til 4. Jeg har niok med melk. Hun har lakt på seg 380 g på en uke. Hun har et enormt suttebehov. Jeg er også en mor som blir veldig frustrer og lei meg. Hun vil så gjærne sutte men av og til når hun får pupp blir hun bare sint og virrer med hodet sitt,armer og ben går i hundre og virker egentil helt desperat etter å sutte men det virker som om hun blir iritert på at det kommer melk ut av puppen. Jeg prøver å gi henne smokk men den er hun ikke inntresert i. Blir enda mere sint. HVa skal jeg gjøre,er det noen ide å fortsette å prøve å få henne til å ta smokken?


Svar:

Hei!
Jeg var også 40 da jeg fikk den yngste jenta vår. – Nå er hun to og ei kjempesøt, god tulle.
Men – vi kan ikke la døtrene våre bruke oss som smokk.
Din datter vil helst ligge og suge på deg største del av natten. Det kan hun ikke gjøre.
Jeg lurer på om du har lest artikkelen min om kvelds- og natteamming. Det er vanlig at barna vil ha MASSE og ofte mat på ettermiddags/kveldstid. Men da bør de få i seg så mye at de sover godt den første delen av natten. hvis du ikke har lest artikkelen vil jeg anbefale deg å gjøre det.
Noen barn har vanskeligere for å sovne om natten enn andre. Da vår yngste var liten endte jeg opp med å la henne ligge oppå brystet mitt. Ikke for å suge, men for å sove. Hun hadde veldig vondt i magen, og klarte ikke å finne roen når hun lå alene.
Når din datter avviser tutt så er det ikke så mye du kan gjøre med det, når hun i tillegg blir frustrert og lei seg når melken kommer, så tenker jeg at hun nok egentlig ikke er sulten. Kanskje hun til og med får mat så ofte at hun har fått knip? For hyppige måltid døgner rundt er langt fra bra. Og selv om regelen er at barna skal få mat når de ber om det, så er det langt fra all gråt som er tegn på sult. Det kan også være tegn på knip på grunn av for mye mat.
Min anbefaling blir at når du legger henne om kvelden (da tenker jeg det siste måltidet rundt – kanskje 22 – 23-tiden) så skal du la henne die godt, pass på at hun har tørr bleie, og legg henne der hun skal sove. Da bør det gå mange timer (i hvert fall 3) før neste måltid. Våkner hun i mellomtiden så er det ikke pga sult, og om natten er det kun sult som er lovlig grunn for å være våken/die. Hvis hun er mett, har tørr bleie og ikke trenger å rape, så er det ikke så mye mer du kan gjøre for henne.
Jeg lot som sagt den yngste datteren vår sove på brystet mitt. Men – ikke for å die, det var fordi hun hadde veldige magesmerter, og måtte bysses i søvn. Fremfor å sitte våken og bysse, så lot jeg henne ligge der og sove. Så fikk også jeg hvile. De andre – de uten så vonde mager, lot jeg gråte. – Ikke i evigheter, men det er rart med det – når de finner ut at det ikke er mer å hente, og de ikke blir løftet og lagt til brystet i tide og utide. Så roer de seg ned… Når de så våkner og skal ha mat etter noe timer (3 – 4), da er de sultne. Og da skal de få spise seg mette. Men så er det på tide å sove igjen, i mange timer.
Håper dette hjelper noe – og lykke til!
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelFlasketilvenning
Neste artikkelPumping til hvilket tidspunkt?
DEL