Babyen har sovnet, og måltidet er over. Babyen ligger fremdeles å suger på brystet. Hvorfor gjør den det, og hva kan du gjøre med det – eller skal man gjøre noe med det?

Babyen ligger der fredelig og koser seg – kanskje har barnet til og med sovnet, men hvorfor er barnet så rolig og avslappet akkurat ved brystet?

– Spedbarn trives med nærkontakt, og når de ligger til brystet, ligger de hud mot hud. Det er også komfortabelt å ligge der. Barnet kan kjenne lukten til mor og lukten av melken som det kjenner igjen, sier helsesykepleier Mette Elisabeth Vian.

I tillegg til å være avslappende, kan også amming og nærkontakt også være til hjelp for barnet.

– Å ligge ved brystet oppleves som beroligende og smertedempende for barn hvis de er litt urolige eller har ubehag. Så dette stedet et et trygt sted for barnet, sier Vian.

Anbefaler å begrense å bruke brystet som smokk
Selv om det finnes positive sider ved å la barnet bli liggende ved brystet etter at det er ferdig med måltidet, anbefaler Vian at man begrenser denne tiden ved brystet.

– For å skåne mor for såre brystknopper, så anbefales det at barnet suger  mellom 20 – 30 minutter på brystet i starten. Såre brystknopper kan komplisere videre amming, særlig hvis dette starter allerede i begynnelsen av ammeperioden, sier Vian.

Hun legger til:

– Dette gjør man for at det skal bli godt for begge parter. Det kan føles vondt for mor å koble barnet fra i situasjoner barnet føler seg trygg i, men hud mot hud på andre måter være et godt alternativ. Legg gjerne barnet avkledd rett på brystkassen til mor eller far, sier Vian.

Hva om du ønsker å ha barnet ved brystet?
Selv om det finnes anbefalinger, er Vian tydelig på at det er opp til hver mor å finne ut av hva som er best for henne og barnet. Kanskje du liker at barnet blir liggende lenge, og ikke blir sår av det?

– Hvis mor og barn er begge fornøyde med at barnet bruker brystet som smokk, så finnes det ikke noen fasitsvar på hvor lenge barnet kan ligge der. Rådet vi gir om å ha barnet ved brystet i korte perioder, er mest for å skåne brystene. Så om mor ikke kjenner noen plager, kan vi heller ikke si at det er feil at barnet blir liggende lenger enn 30 minutter ved hvert bryst. Men man må kunne løsrive seg slik at mor også får tid til å gjøre andre ting, sier Vian.

Hvordan vet man om barnet fremdeles er sultent?
Det er kanskje ikke alltid like lett og vite når barnet har fått nok mat – i hvert fall ikke i starten.

– Når man ikke har ammeerfaring og vet hvordan det er å amme, er det mange som spør oss hvordan de vet at barnet har fått nok mat. For å se dette kan ofte lære seg å kjenne sine egne bryster. Ofte før man begynner å amme er gjerne brystet ganske spent, men etter hvert – etter rundt 20 minutt, blir brystet mykere. Det er et tegn på at barnet har tømt brystet, sier Vian.

– Men kan også høre svelgelyden, så den er viktig å høre etter. Hvis det ikke kommer noen svelgelyd, vet man som oftest at brystet blir brukt som smokk, sier Vian.

Ikke alltid snakk om sult
Så du nå har du ammet i minst 20 minutter, brystet har blitt mykere og svelgelyden er borte, men barnet skriker når du prøver å ta dem bort fra brystet. Betyr det at barnet fremdeles er sultent?

– Hvis barnet fortsetter å gråte etter amming, er det lurt å ta opp barnet og se om det er heller snakk om ubehag eller søken etter kontakt. Det kan for eksempel være mageknip, og da kan man prøve å løfte barnet opp for å rape. Det trenger ikke å være løsrivingen fra brystet som er problemet, sier Vian.

Barn er like ulike som det voksne er, så det gjelder for foreldre å bli kjent med deres eget barns signaler.

– Vi pleier å skille mellom tre måter å gråte på – sult, ubehag og behov for kontakt. Så må foreldrene lære seg å tolke de forskjellige signalene barnet gir ut, sier Vian.

Alternativer til pupp som smokk
Så hvilke alternativer har man for å få roet ned den lille når brystet er eneste sted barnet roer seg?

– Mor kan gjerne legge barnet inntil eller oppå en t-skjorte som hun har hatt på seg. Da lukter den gjerne av hennes lukt, og barnet roer seg gjerne når det kjenner igjen lukten. Den kan legges sammen med barnet når barnet ligger i sin seng. Da må man være forsiktig, slik at ikke t-skjorten utgjør en risiko for barnet med tanke på krybbedød. Den kan tres utenpå madrassen for eksempel, sier Vian.

I tillegg til lukt, finnes det andre hjelpemidler. Men man skal være forsiktig med tidspunktet man starter med disse hjelpemidlene.

– Man kan også bruke smokk når ammeteknikken er etablert. Det skjer gjerne etter to til fire uker for de fleste. Før dette kan barnet få sugeforvirring (når barnet blir forvirret mellom sugeteknikkene som brukes for å die, å suge på smokk eller flaske red.anm.), så det skal man være forsiktig med, sier Vian.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?