BabyBæringBæring skaper trygge babyer

Bæring skaper trygge babyer

Foto: Jonny Engelsvoll
Av Elisabeth Rongved 8977 Sist oppdatert 17.10.11

Bærer du barnet ditt i sjal, kan du forvente mindre gråt, mindre kolikk, og en motorisk fremmelig baby.

– Å bære nyfødte i sjal burde være obligatorisk for alle foreldre, sier lege Cecilie Revhaug.

Les mer:
Hvordan kurere vognskrekk?
Slik roer du en kolikkbaby

Tre måneder gamle Arne Andreas sover – i et vakkert, lilla bæresjal, tett inntil mamma. Den lille kroppen er helt avslappet. Pusten er tung, av og til kommer det små, deilige knirk. Kvepper han til ved en høy lyd, eller våkner han plutselig litt til, slik babyer ofte gjør når de sover, gynger bare mamma litt på hoftene, stryker ham over hodet, og han faller til ro igjen.

– Det er godt å vite at den lille babyen min får den nærheten og tryggheten han trenger – samtidig som jeg har hendene fri til å gjøre husarbeid eller ta meg av storesøster, sier Irene Soltvedt. Den 28 år gamle tobarnsmoren bærer Arne Andreas i bæresjal, bæreslynge eller meitai bæresele. Hun er overbevist over at bæringen gjør det enklere å være nybakt mamma.

– Alle foreldre vet jo at man ofte må bære på de små, også når man egentlig ikke har hender til rådighet. Da er det så greit å kunne ”knyte på seg” babyen og ha hendene fri. I tillegg nyter babyene å være i bæretøyet.

– Mange kvinner som bærer i ergonomisk bæretøy forteller at barnet gråter mindre, har mindre kolikk og luft i magen, og mange mener at bærebabyer er sterkere i kroppen enn babyer som ligger mest for seg selv i vogn eller vippestol.

Les mer:
Når kan barnet sitte?
Aktiviteter med minien på armen

Kjendiser som bærer:
Jennifer Conelly
Julia Roberts
Pink
Alicia Silverstone
Orlando Bloom
Gisele Bündchen
Gwen Stefani

Megatrend
Irene er langt fra alene om å ha oppdaget bæringens fordeler. Kjendisforeldre som Pink, Orlando Bloom og Gisele Bündchen har blitt avbildet med bæretøy. Tusenvis av vanlige norske mødre og fedre har for lengst oppdaget fordelene ved å bære små babyer i sjal allerede fra fødselen av.

Dette er en trend lege og ammehjelper Cecilie Revhaug ved barneavdelingen på Rikshospitalet applauderer. Tobarnsmoren bærer selv sine små barn, og hun mener ergonomisk bæretøy burde være like selvsagt utstyr for nybakte foreldre som stellebord og bleier.


Lege Cecilie Revhaug med sønnen på ryggen.

Hun mener det særlig er fordelaktig å bære mye når babyen er nyfødt.
– Kroppskontakt er viktig for å få i gang melkeproduksjonen etter amming, og for å fremme den livsviktige tilknytningen mellom mor og barn. Ved å bære, lærer man seg å bli oppmerksom på babyens signaler, og man kan derfor få en lettere spedbarnstid.

- Ikke mulig å skjemme bort babyen
Revhaug møter ofte på foreldre som er bekymret for om bæring er bra for barnet. Mange er redde for at barnet aldri vil utvikle selvstendighet og kreve å bli båret hele tiden.

Disse bæretøyene finnes:

- Meitai: asiatisk sele som består av et firkantet panel og fire stropper

Formsydd bæresele: samme prinsipp som meitai, bare at man fester med klips i stedet for å knyte. Kjente merker er Ergo, Manduca og Boba.

-  Slynge eller ringslynge: brukes til å bære barnet på hofta.

-  Vevd sjal: Brukes til alle typer bæring, flere knytemetoder.

-  Elastisk sjal: Brukes til å bære små babyer på magen.

– Lenge har holdningen vært at babyer skal ligge mest mulig for seg selv og helst ikke bli båret mye. Denne holdningen har vært bunnet i en ubegrunnet redsel for å skjemme bort barnet. Men barn kan selvfølgelig ikke skjemmes bort på nærhet, og alle foreldre vet jo at man ikke kan ignorere et spedbarn som er misfornøyd og vil komme opp. Med godt bæretøy kan man ha barnet på hofta eller på ryggen, og fremdeles ha armene fri til å gjøre husarbeid eller ta seg av eldre søsken.

Dersom man ergonomisk bæretøy, der barnet sitter med sprikende ben, vendt mot bærerens kropp, kan man bære i timer av gangen hvis man vil – på mage eller rygg.

–  Eldstejenta vår ble båret på ryggen til hun var tre og et halvt år. Da var hun selvsagt stor nok til å gå selv, men av og til blir jo også større småbarn slitne i beina. Da er bæretøyet et lettvint alternativ, man slipper å drasse på sportsvogn eller kjøre bil fordi den lille er trøtt, sier Irene.

Les mer:
Derfor gråter spebarnet
Livsfarlige bæreslynger selges på nett

Viktig ved tøff start
For foreldre som får en tøffere start enn andre, kan bæring være til stor hjelp både helsemessig og for å skape bånd mellom mor og barn, påpeker Revhaug.
– Den såkalte ”kengurumetoden” der barnet bæres hud mot hud, benyttes ofte som alternativ til kuvøse og er ekstremt viktig for premature barn. På grunn av sprikestillingen barnet bæres i, er bæring også svært fordelaktig for barn med hofteleddsdysplasi. Også mødre som opplever depresjon etter fødselen, bør bære babyen sin.

Slike mødre har ofte vanskeligheter med å gi babyen den nærheten den trenger, og oppleve tilknytning med babyen sin. Ved bruk av bæretøy, vil babyen få denne nærheten og mor vil sannsynligvis få en mer positiv bekreftelse av seg selv som mor, enn dersom babyen hadde ligget og grått eller vært misfornøyd i seng eller vogn.

Her kan du lese mer om bæring:

Tett inntil

The baby wearer

Ask dr. Sears

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: