Barn kan dra med seg halve sandkassen hjem i skoene. Det er bare bevis på at barnet høyst sannsynlig har hatt en morsom og aktiv dag. Likevel er det viktig å få tømt skoene hver dag ...

Sist oppdatert: 25. januar 2019

Sanne Kofod, Fysioterapeut

Det er et velkjent fenomen for de fleste foreldre, som med jevne mellomrom snur barnets sko opp-ned for å tømme dem, og det er viktig, poengterer fysioterapeut Sanne Kofod, men det er ikke alltid tilstrekkelig.

– I dag blir mange sko laget med uttakbar innleggssåle, og det er bra når man for eksempel skal sjekke om skoene fremdeles er store nok. Men det kan også gjemme seg en masse sand under innleggssålen. Derfor skal man faktisk helst også ta den ut når man tømmer skoene for sand.

Derfor skal skoene tømmes
Det kan være deilig å gå på sand, men når sanden befinner seg i skoene, kan det skape problemer, sier Sanne Kofod.

– Når det ligger sand i en sko, uansett om det over eller under sålen, kan to ting skje. For det første kan det gi en uergonomisk tråflate. Det skaper trøbbel for foten og kan gjøre vondt. For det andre kan sanden samle seg i tuppen av skoen. Det kan føre til at skoene klemmer, og det er heller ikke bra for føttene.

Sand i små mengder er ikke farlig
Når man er forelder, er det mye å holde styr på. Hva nå hvis man ikke får tømt barnets sko for sand hver dag?

– De fleste barn har løpt rundt med sand i skoene, og det er ikke bra. Men hvis det ikke dreier seg om store mengder, og hvis man husker å tømme skoene når barna kommer hjem fra barnehagen, er det ingen grunn til å bekymre seg for om barnets føtter tar skade, beroliger Sanne Kofod.

Se hvor mye sand vi fant i 16 barnehagebarns sko


Synes du artikkelen var interessant?
Meld deg på til Skoringen Barnas univers og få masse inspirasjon og informasjon om barnesko og -føtter. Alt sammen direkte til din innboks.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelOle
Neste artikkelGuide: Passer barnets sko fortsatt? Hvor ofte skal du sjekke?
DEL