Man sparer penger når man kjøper brukt. Dessuten er det miljøvennlig. I tilfellet barnesko skal du imidlertid være oppmerksom på at barnets føtter kan komme til å betale prisen hvis skoene er for utgåtte, og det blir de raskere enn man tror ...

Sist oppdatert: 23. januar 2019

Sanne Kofod, Fysioterapeut

Sko formes fort av føtter
Det har nok aldr vært enklere å finne et par brukte barnesko i den størrelsen og av det merket man er på utkikk etter. Prisene er også fristende lave, og ikke minst er det veldig miljøvennlig å kjøpe brukt. Men hvis man ser på hvilke konsekvenser det kan få for barnets føtter, bør man være veldig forsiktig med å kjøpe brukte barnesko, mener fysioterapeut Sanne Kofod.

– Selv er jeg veldig for gjenbruk og kjøper også brukt tøy til barna mine, men jeg ville aldri finne på å gi dem brukte sko. Heller ikke selv om det er sko fra eldre søsken. Sko former seg nemlig veldig fort etter det barnet som bruker dem, og den formen passer sjelden det barnet som overtar dem.

Belaster føtter og kropp
Hvis man ser nærmere på et par brukte barnesko, ser man også ofte mange synlige tegn på at skoene har tatt form. Det kan være at yttersålen er slitt skjev, eller man kan se et tydelig avtrykk av foten i innleggssålen.

– Dette er å be om trøbbel, sier Sanne Kofod. For hvis skoene for eksempel er slitt skjeve, kan det barnet som overtar dem, også komme til å trå skjevt i dem. Ikke bare er det en belastning for føttene, men også for knærne, hoftene og ryggen.

Usynlig slitasje
Skoen kan også ha tatt form uten at det nødvendigvis synes. For eksempel kan den øverste delen av skoen ha blitt utvidet, og den delen av skoen som helst skal sitte godt rundt ankelen, kan ha blitt en del større.

– Da vil barnet forsøke å holde skoene på plass med tærne, og det er ikke bra for foten. Samtidig kan foten skli rundt i skoene slik at tærne støter mot dem, fortsetter Sanne Kofod.

Når brukt er bra …
Likevel vil ikke Sanne Kofod gå så langt som til å si at man aldri skal kjøpe brukte sko til barn.

– Så konsekvent vil jeg nok ikke uttale meg. I de tilfellene hvor skoene bare er brukt et par ganger og ikke skal brukes så ofte, kan det kanskje gå an. Hvis det for eksempel dreier seg om et par nesten ubrukte sko som kanskje bare skal brukes på fest eller som «reservesko», kan det være greit. Så lenge man alltid passer på at skoene har en ordentlig passform, riktig størrelse og passer til barnets føtter.

Synes du artikkelen var interessant?
Meld deg på til Skoringen Barnas univers og få masse inspirasjon og informasjon om barnesko og -føtter. Alt sammen direkte til din innboks.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelNavnene som øker mest nå
Neste artikkelHjelp! Gravid og hovne føtter?
DEL