Små gode vaner i hverdagen reduserer risikoen for at barnet får hudirritasjon. Ikke minst når været skifter og blir kaldere. Følg våre tips her.

Sist oppdatert: 2. april 2019

Svømmehall, blæst og kulde – det er mange ting som kan plage sart barnehud. Du kan passe godt på barnets hud med daglig hudpleie og redusere irritasjonen fra påvirkninger utenfra med små gode vaner i hverdagen. 

Vind, regn og røde kinn
Det ustabile høstværet kan få barneeksem til å bryte ut. Spesielt små barn får lett tørre, kløende og blussende kinn. Det beste du kan gjøre er å forebygge med en god fet krem uten parfyme og farge.

Tørre lepper
Små barns lepper er ganske sarte overfor værskiftet mellom sommer og høst. De blir lett tørre. Gi dem derfor ekstra pleie. Beskytt dem med en god fet krem eller leppepomade uten parfyme og farge. La den gjerne virke natten over.

Små barn får lett tørre, ru og røde kinn. Smør derfor kinnene ofte med en god krem. Når været er kaldt, er det lurt å velge en fet krem.

Beskytt små hender
Små hender uten votter er utsatte i høstvind og -vær. Beskytt barnets hender med en fet håndkrem som er merket med Allergi-merket Den Blå Krans. Husk spesielt oversiden av hendene.

Halloween-sminke
Vær forsiktig med sminken når barnet skal kles ut til Halloween. Sminken kan inneholde stoffer som kan gi allergi. Hold deg til produkter uten parfymestoffer og hvor du kan lese hva de inneholder. Velg heller faste farger fremfor flytende, og la ikke sminken sitte for lenge. Bruk en god fet krem under sminken.

Svømmehall og hud
Barn elsker en tur i svømmehallen og badeland. Men klorvann kan irritere sart hud. Hvis barnet ditt har tørr hud eller eksem, smører du det med fuktighetskrem før det kommer i vannet. Så irriterer ikke klorvannet huden like mye. Vask klorvannet av huden etterpå, og smør barnet med en fuktighetskrem igjen.

Håndvask mot bakterier
Det er sesong for snørrete neser, forkjølelse og nysing. Lær barnet ditt å vaske hendene slik at det ikke sprer «basselusker». Bruk alltid en mild såpe uten parfyme og fargestoffer.

Sov godt uten husstøvmidd
Husstøvmidd trives dårlig i tørre og lune rom der luftfuktigheten er lav. Sørg derfor for å lufte ut der hvor barnet sover, og hold temperaturen på 20 grader på dagtid. Vask dyner, puter og madrassbeskyttere ved 60 grader fire ganger i året, og vask sengetøyet hver eller annenhver uke

Unngå «elektriske» klær
Om høsten, når luftfuktigheten er lav, kan du bruke et skyllemiddel for å fjerne statisk elektrisitet i klær. Spesielt kan syntetiske tekstiler bli «elektriske». Et godt skyllemiddel – uten parfyme og farge – gjør også klærne mykere, slik at de ikke irriterer sart hud så mye.

Tid til impregnering
Det er på tide å finne frem parkdressen. Husk at impregneringen holder lengre hvis du vasker parkdressen riktig. Bruk et skånsomt vaskemiddel uten enzymer og følg vaskeanvisningen nøye slik at du kan bevare smuss- og vannavvisningen i lengre tid.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelGøy på badet
Neste artikkelPass på solstrålene
DEL