De første tegnene på barneeksem hos en baby er som regel utslett på kinnene, haken, håndbaken eller hodebunnen. Er det allergi og eksem i familien, bør du holde et godt øye med babyhuden og pleie den daglig med en fet krem. Få gode råd mot barneeksem her.

Sist oppdatert: 6. februar 2019

Barneeksem hos babyer
Barneeksem er den vanligste formen for eksem hos barn. Det gir tendens til utslett og kløende, tørr hud og kan oppstå allerede i de første levemånedene. De første tegnene på barneeksem hos en baby er som regel rødlig og tørt utslett på kinnene, haken, håndbaken eller hodebunnen. Utslett på armer og ben forekommer også.

Forebygg utbrudd av eksem
Barneeksem kalles også atopisk dermatitt og atopisk eksem. Årsaken til barneeksem er ikke helt kjent, men arv og miljø spiller inn. Daglig hudpleie kan redusere tendensen til utbrudd. Smør babyen hver dag med en god fet krem og følg nøye med på utslettet. Du kan også redusere risikoen for at barnet utvikler eksem hvis du ammer barnet de første fire levemånedene.

Smør med krem hver dag
Når du smører med en fet krem minst én gang om dagen, reduserer du risikoen for at det blusser opp eksem. En vanlig body lotion er vanligvis ikke fet nok. Du må bruke en krem med et høyere fettinnhold, særlig i vinterhalvåret. Den holder huden smidig og gjennomfuktet i lengre tid.

La legen hjelpe deg
Kommer det utslett som du ikke kan holde nede med fuktighetskrem, bør du kontakte lege. Legen kan skrive ut en steroidkrem mot eksem. Jo før du setter i gang med riktig behandling, desto bedre. Du bør ikke vente og se det an. Steroidkrem skal bare smøres på der det er utslett. Fuktighetskrem smøres overalt på huden. Smør steroidkremen på først, og la det gå minst en halv time før du smører med fuktighetskrem.

Hold øye med huden
Eksemhud mangler de naturlig beskyttende fettstoffene mellom hudcellene og er derfor mer «åpen» og sårbar overfor bakterier, sopp og irriterende stoffer. Et barn med barneeksem har derfor en økt tendens til infeksjoner i huden. Det kan for eksempel være barnesår som viser seg i ansiktet ved munnviker, nesevinger og øreflipper. Følg nøye med på utslettet og kontakt lege eller helsesøster hvis du er i tvil.

Bad gjør huden glad
Når babyhuden er ren og velstelt, oppstår det ikke så lett infeksjoner i huden. Et bad kan holde huden fri for bakterier og dermed forebygge infeksjoner. Gi babyen korte lunkne bad og bruk litt uparfymert mild såpe. Etterpå skyller du huden godt med rent vann. Klapp huden tørr med et håndkle og smør med krem rett etter badet. På det tidspunktet er huden særlig mottakelig for de pleiende stoffene i en krem.

Hyggestund med babyen
Det kan være krevende å pleie og holde øye med babyhuden hver dag. Gled deg over at tiden du bruker ved stellebordet kan gi babyen sunn nærhet og oppmerksomhet. Når du skaper en hyggestund med berøring, snakk, sang og lek, stimulerer du babyens sanser, språk og utvikling.

Gode råd når babyen har barneeksem

  • Ikke bad for lenge og ikke bruk for varmt vann. Det vil tørke ut huden
  • Skyll såpen grundig av huden
  • Hold på fuktigheten. Smør barnet inn med fuktighetskrem rett etter badet. Da holder kremen på fuktigheten som huden har tatt opp under badingen
  • Et kortvarig karbad har en positiv effekt hvis du smører huden med krem umiddelbart etter badet
  • Unngå badeolje, det gjør badekar og fliser veldig glatte. Bruk i stedet fuktighetskrem innen fem minutter etter badet
  • Bad barnet mindre hvis det aldri eller bare sjelden er betennelse i eksemet

Kilde: Astma–Allergi Danmark

 

Vinteren er tøff mot huden
Når det er vinter og kuldegrader, har huden større behov for pleie fra en krem. Vinterluften er vanligvis tørrere, og det samme er luften i de oppvarmede boligene våre. Den tørre luften trekker fuktighet ut av huden og gjør den tørr og sårbar. Vær derfor ekstra flittig med kremen i vinterhalvåret.

Bruk milde pleieprodukter til babyen
Unngå pleieprodukter med parfyme og andre irriterende stoffer. Det gjelder også naturlige og økologiske parfymestoffer. De kan irritere babyhuden på lik linje med de kjemiske. Du bør bare bruke milde og allergitestede produkter. På den måten skåner du babyen og forebygger irritasjon og kontaktallergi.

Barneeksem og allergi
Et barn med barneeksem har større risiko for å utvikle andre allergiske sykdommer, for eksempel høysnue og astma. Sørg for å ha et godt inneklima uten støv, parfyme og andre allergifremkallende stoffer i hjemmet. Les mer om hvordan du kan forebygge allergi hos småbarn her.

 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelThor
Neste artikkelTermin i oktober 2019
DEL