Gravide Marte og Ann Jeanett traff hverandre tilfeldig på et kjøpesenter. Jentene fant ut at de bodde like ved siden av hverandre, ble bestevenner – og hadde samme termindato. Og det stopper ikke der.

Sist oppdatert: 3. oktober 2012

Noen ganger er det rart hvordan tilfeldighetene kan spille inn. Det har sannelig Ann Jeanett Thomassen og Marte Salomonsen fått erfare. Jentene fra Porsgrunn hadde aldri møtt hverandre før da de ble introdusert for hverandre gjennom en felles bekjent – på toalettet på et kjøpesenter.

– Jeg var kommet halvveis i det andre svangerskapet mitt da jeg møtte ei venninne på shopping. Jeg fikk hilse på hennes venninne, som hun fortalte også var gravid.  Jeg klarte ikke se antydning til mage, så jeg kunne nesten ikke tro at det var sant, forteller Ann Jeanett.

– Nei, Ann Jeanett var mye større en meg, men det var sikkert fordi hun skulle ha nummer to. Men da vi snakket sammen, fant vi ut at vi var like langt på vei, sier Marte.

Les mer: Se barnet og magen vokse

Fant hverandre igjen på Facebook
Praten gikk godt, og litt senere fant de hverandre igjen på Facebook. De begynte å chatte, og da de skulle prøve å forklare hvor de bodde, fant de ut at det bare var fem minutters gangavstand mellom dem.

– Forholdet mellom oss ble spesielt helt fra starten. Vi tenkte likt, og hadde mange av de samme erfaringene. Jeg hadde hyperemesis, som er ekstrem svangerskapskvalme, og det hadde Ann Jeanett også, forteller Marte.

Her er Marte (t.v) og Ann Jeanett rundt 30 uker på vei.

– Ja, og vi fant ut at vi også hadde vært innlagt på samme sykehus samtidig på grunn av kvalmen – uten at vi hadde møtt hverandre, ler Ann Jeanett.

Les mer: Hvorfor blir noen ekstremt kvalme?

Spesielt vennskap
Venninnene fant mye trøst og glede i hverandre. Siden begge to var veldig dårlige, og Ann-Jeanett i tillegg hadde en fireåring som trengte mammaen sin, foregikk mye av kontakten på Facebook-chatten.
– Så der satt vi og gulpet annenhver gang i hvert vårt hjem, og kunne snakke sammen om ting gubbene ikke forsto, ler Ann Jeanett.

Men de møttes også underveis. Målte mager, og tok bilder sammen. Siden Ann-Jeanett var fire år eldre, og allerede hadde erfaringer fra ett svangerskap, følte Marte hun var veldig god å snakke med.

Les mer: Travle foreldre? Ikke dropp vennene!

– Ann Jeanett har hjulpet meg gjennom alt, og har vært der for meg hele tiden. Det er såpass spesielt at det nesten ikke kan settes ord på. Hun har blitt som ei søster for meg, og er den gode personen som jeg tar kontakt med når jeg trenger det, forteller Marte.

Samme termin
Både Ann Jeanett og Marte hadde termin 6. november 2011. Marte visste at det var ei lita jente i magen, mens Ann Jeanett valgte å ikke vite kjønnet på babyen.

– Jeg ønsket å ha litt spenning, men følte nok på meg at det var ei lita jente, sier Ann Jeanett.

Den siste tiden fram mot termin spøkte de om å føde samme dag.
– Vi skulle ha rom ved siden av hverandre, føde samtidig og dele barselrom, ler Ann Jeanett. Lite visste de da om hva som skulle skje.

Kjentfolk på føden
4. november, to dager før termin, merket Ann Jeanett at fødselen var i gang. Faren hennes kom og hentet storesøster Leah Victoria, og Ann Jeanett og ektemannen dro til sykehuset.

– Da vi ankom sykehuset, satte jeg meg på en benk på ved inngangen imens min mann parkerte bilen. Jeg pustet meg mellom fler rier og prøvde å konsentrere meg om ting rundt meg. Så kom ei jente ut av en bil ved inngangen og ble plassert i en rullestol oppå et par håndklær. Noe gravidmage så jeg ikke, men ansiktet virket kjent! Jeg gikk nærmere som en ape på to bein, og måtte samtidig bare le! Der satt min rugevennine og gliste bredt, forteller Ann Jeanett.

– Vi var begge alene fordi mennene våre parkerte bilene. Da jeg så Ann Jeanett, og hvordan haka hennes falt ned på knærne da hun oppdaget meg, trodde jeg at jeg skulle dø, ler Marte.

– ”Har vannet ditt gått”, spurte hun meg. Jeg svarte ja, og la til at ”Dette er ikke så vondt som du har sagt!” forteller Marte.
– Snill som hun var, sa hun bare at det var bra at det ikke gjorde så vondt. Hun visste jo veldig godt at dette bare var begynnelsen, men ville ikke bekymre meg, sier Marte.

Les mer: Alt du trenger å vite om vannavgang

Forvirring på sykehuset
Sammen gikk venninnene inn på sykehuset og meldte fra om at de var kommet.
– De ansatte på sykehuset ble litt forvirret, og lurte på hvem som var hvem. Vi hadde jo begge to ringt inn på forhånd, og begge hadde samme termin, sier Ann Jeanett.

Mennene deres fikk også hilse på hverandre, og sa at de hadde hørt mye om hverandre. De ble enige om å snakkes mer etterpå.

Marte og Ann Jeanett fikk hver sin fødestue, og var også spente på hvordan det gikk med den andre underveis. Begge spurte jordmoren sin om hun visste noe om den andre, men på grunn av taushetsplikten hadde de ikke lov til å si noe.

– Da ringte jeg Ann Jeanett for å høre, men hun tok ikke telefonen. Hun var nok i full gang, sier Marte.

Hun hørte også noen vræl – som hun trodde kom fra Ann Jeanett.
– Men det var nok ikke meg, flirer Ann Jeanett.

Les mer: Fødselens faser

En nokså nyfødt Talita.

To jenter
Begge to fikk hver si jente. Marte var først ut, og fødte lille Talita like etter klokken 13. Hun var ei velskapt jente på 3100 gram og 49 centimeter.  Under en time etter fødte Ann Jeanett datteren Mari Synnøve på 3966 gram og 50 centimeter.

Både Ann Jeanett og Marte var dårlige etter fødselen, og fikk hvert sitt enerom den første natten. Venninnene møtte ikke hverandre før dagen etterpå.
– Da jeg skulle ut for å hente frokost, kjørte vi nesten på hverandre med babysengene. Da vi satte oss ned for å spise delte vi alle detaljer fra fødselen, sier Ann Jeanett.

Jentene så nesten ut som tvillinger, bare at Talita var mindre enn Mari Synnøve.

Mari Synnøve kom til verden under en time etter Talita.

Litt senere på dagen ble Ann Jeanett trillet inn til Marte, slik at de kunne dele rom resten av tiden på sykehuset.
– Og det var jo spesielt deilig for meg som var blitt mamma for første gang. Ann Jeanett hadde masse erfaring, og det gjorde ikke noe om jeg klokken tre om natten lurte på hvordan jeg skulle gjøre ting, smiler Marte.

Les mer: Mor i barseltiden

Vennskap for livet
Båndet mellom de to venninnene har vært spesielt, og de mener at det også er en unik kontakt mellom de to babyene. 4. november fyller de ett år.

Mari Synnøve og Talita leker gjerne sammen. 4. november fyller «tvillingene» ett år.

– Vi har kost oss masse sammen de siste månedene, og har vært både på trilleturer og på shopping med barna, sier Ann Jeanett.

Marte har begynt på skole, så det er ikke lenger tid til å se hverandre hver dag.
– Men ber Ann Jeanett oss på mat, er vi der med en gang. Vi stortrives sammen, og forstår hverandre så veldig godt. Det er deilig å ha noen du kan dele alt med, sier Marte.

– Ja, dette er et vennskap for livet, avslutter Ann Jeanett.

Venner for livet!

Les mer: Alt om graviditeten

Les mer: Alt om fødselen

Les mer: Alt om babyen

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelOppdaget hun var gravid 17 dager før hun fødte
Neste artikkelViktig med mat og drikke under fødselen
DEL