BabySykdom og symptomerGreit å vaksinere barnet når det er sykt?

Greit å vaksinere barnet når det er sykt?

Av Babyverden 20205
Det er tid for vaksine, men barnet er sykt. Kan barnet få vaksinen likevel? Vaksineekspert svarer.

Det er viktig at barn følger barnevaksinasjonsprogrammet og får vaksinene på rett tid. Men bør man utsette vaksinen noen dager om barnet er sykt?

– Det er ufarlig å vaksinere et barn som er forkjølet eller er litt ute av form på andre måter. Men det er vanlig å utsette vaksinasjonen ved akutt sykdom og ved feber over 38 grader, sier overlege Ellen Furuseth ved avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer ved Folkehelseinstituttet.

Hun sier også at barn som har hatt spesielle reaksjoner etter tidligere vaksinasjon og barn med alvorlig eller langvarig sykdom bør vurderes av lege før vaksinasjon.

– Det kan i enkelte tilfeller være aktuelt å utsette eller spesialtilpasse vaksinasjonsprogrammet, sier Furuseth.

Hva om barnet holder på å bli sykt?

Noen ganger merker man at barnet brygger på noe. Bør man da utsette vaksinasjonen?

– Hvis allmenntilstanden er god og barnet ikke har feber, kan man i utgangspunktet vaksinere barnet. Ved tvil kan helsesøster i samråd med foreldrene velge å utsette vaksinasjonen i noen dager, sier Furuseth.

Spiller det noen rolle hvilken vaksine det gjelder?

Noen, men ikke alle, vaksiner inneholder levende bakterier eller virus som er svekket. Enkelte barn kan ikke få slike vaksiner.

– Dette gjelder en liten gruppe barn som har sykdom som gir nedsatt immunforsvar eller som bruker medisiner som svekker immunforsvaret. Det kan også gjelde barn av mødre som har fått legemidler som påvirker immunsystemet i svangerskapet eller ammeperioden. Det er derfor viktig at helsesykepleier får vite om dette, sier Furuseth.

I barnevaksinasjonsprogrammet er det BCG-vaksine (mot tuberkulose, gis kun til barn i risikogrupper), rotavirusvaksine og MMR-vaksine (mot meslinger, kusma og røde hunder) som er levende vaksiner.

For barn som ikke har nedsatt immunforsvar er det ikke spesielle regler for de ulike typene vaksine, og man tar vanlig hensyn til nedsatt allmenntilstand og feber.


Podcast: Gjest er overlege og spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl



Syk etter vaksinasjon – reaksjon på vaksinen eller sykdom?

Hvis barnet blir sykt kort tid etter vaksinen er tatt, er det fort gjort å gi vaksinen skylden. Men hvordan kan man vite årsaken?

– Bortsett fra reaksjoner på stikkstedet som kan bli rødt, varmt og hovent, er det ikke alltid lett å vite om symptomer skyldes vaksine eller ikke. De fleste barn får liten eller ingen reaksjon etter vaksinering. Selv om feber er en kjent vaksinebivirkning, kan høy feber og/eller nedsatt allmenntilstand være tegn på alvorlig sykdom, og behøver ikke være en reaksjon på vaksinen. Kontakt derfor alltid lege hvis du er bekymret for barnet, sier Furuseth.

Hva med oss voksne – kan vi vaksineres selv om vi er syke?

Det hender jo at vi foreldre også trenger påfyll av vaksiner, eller skal ta vaksiner i forbindelse med reiser. Gjelder de samme reglene for oss?

– Ja, det er samme tankegang som gjelder for voksne og barn både når det gjelder utsettelse av vaksinering og symptomer som kommer i tiden etter vaksinasjon. Feber kan også oppstå som vaksinebivirkning hos voksne, men det er mindre vanlig enn hos barn. Husk å oppsøke lege ved bekymringsfulle symptomer, slik at sykdom som krever behandling oppdages tidlig, avslutter Furuseth.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: