En ettåring satt i bakovervendt bilsete da pappas bil krasjet front mot front i 80 kilometer i timen. Knut Ole Dalseth er overbevist om at bilstolen gjorde at sønnen kom fra ulykken uten en skramme.

Sist oppdatert: 13. juli 2011

6.november 2009 er Knut Ole Dalseth på vei hjem fra besøk hos foreldrene sine, og har med seg fire barn i bilen. Tre av dem er hans egne. På E6 ved Hovin i Sør-Trøndelag kommer plutselig en bil over i motsatt kjørefelt, og bilene krasjer front mot front. Farten er 80 kilometer i timen.

– Hele fronten på bilen ble smadret, og det var en ekkel opplevelse med så mange barn i bilen, forteller Dalseth.

Men alt sikringsutstyret i bilen virket som det skulle, og den alvorligste skaden ble et kragebeinsbrudd etter setebelte. Minstemann, som da var 11 måneder, kom fra bilulykken helt uten skader. Alle barna var forskriftsmessig sikret.

– For meg er det over hodet ikke aktuelt å la barna sitte annet enn bakovervendt til de er minst fire år, sier Dalseth. Og legger til at det ikke er sikkert at han vil skifte retning på bilsetet da heller. Har barnet grei plass, kan han gjerne sitte slik litt lenger, mener pappaen.

Les mer om sikring av barn i bil: Ingen barn omkom i bil i fjor

Fikk ros av redningsmannskapene

Mamma Jeanette med Marcus og Linnèa få dager etter ulykken.

Jeanette Røstøen har også erfart at bakovervendte har beskyttet barna godt. Da de var på ferie med campingvogn i fjor, havnet de i en kollisjon der bilen ble slengt rundt. På grunn av campingvognen rullet bilen tilbake igjen, og vognen kom inn i siden på bilen. Der satt deres lille baby på to og ei halv uke fastklemt, og bildøra måtte brekkes av for å få ham ut. Storesøster på tre år satt også bakovervendt.

– Da politi, brann- og ambulansefolkene kom fikk vi kjempeskryt for at vi hadde gode og sikre seter til begge ungene, og at de var plassert riktig vei – altså bakovervendt. Også på sykehuset fikk vi beskjed om at bilsetene trolig hadde reddet nakkene deres, forteller Røstøen.

Poll nederst i saken: Hvor lenge har du tenkt å bruke bakovervendt sete?

Brukket nakke eller blåmerke?
Trygg Trafikk starter denne uken en kampanje for å få flere foreldre til å velge bakovervendte bilstoler til barna sine. For selv om 90 prosent av de spurte småbarnsforeldrene i en undersøkelse i fjor svarte at bakovervendt er sikrest, snus likevel de fleste barna i Norge når de er ett år gamle.

Ifølge loven kan barn sitte forovervendt i bil fra de er 9 kilo. Trygg Trafikk mener likevel det er stor forskjell på hva som er lovlig og hva som er trygt. Anbefalingen deres er derfor bakovervendt sikring til barnet er minst fire år. Prosjektleder Carina Henske i Trygg Trafikk sier at det rett og slett kan være livsfarlig å plassere små barn forovervendt.

Videoen er hentet fra Trygg Trafikk

– Brukket nakke eller blåmerke? Så stor kan forskjellen være mellom forovervendt og bakovervendt sikring, påpeker Henske.

Jan Olav Nilssen i If Sikkerhet sier forskning viser at det er fem ganger sikrere å sitte bakovervendt enn forovervendt.

Les mer: Bak-frem er rett vei

– Handler om vilje
Carina Henske tror plasseringen av barn i bil handler mye om vilje. Foreldre synes kanskje det ser ubehagelig ut, og liker ikke at barna klager.

– Jeg har selv nettopp snudd dattera mi. Hun er seks år og fire måneder, og 122 centimeter lang. Hun har klaget litt og sittet med beina nesten under haka, men jeg har stått på mitt og sagt at dette er det beste, sier hun.

Lillebror på fire liker ikke at storesøster nå får sitte framover, men han har fått klar beskjed om at hans tur kommer når han blir seks. Guttungen synes det er veldig urettferdig, men maset ga seg litt allerede etter første uke.

– Nå kjører ikke vi så veldig mye bil, men turer på tre-fire timer har gått helt fint – også med så store barn, sier Henske.

Carina Henske sier hun har for mye kunnskap til å snu barnet for tidlig. I Sverige har hun sett på testing av både forover- og bakovervendte seter, og hun sier det ikke er tvil om hva som kommer best ut. Egentlig burde til og med voksne sittet andre vei, mener hun. Hun roser nabolandet for å ha kommet lenger enn oss nordmenn. I Sverige er det vanskelig å få kjøpt annet enn bakovervendte bilseter til små barn.

Hvor lenge har du tenkt å bruke bakovervendt sete?customer surveys

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKristoffer skåldet av kokende vann
Neste artikkelSelvopptatte besteforeldre?
DEL