Det ble en busstur mamma Eirin aldri vil glemme. Da bussen bråstoppet fløy den nyfødte jenta ut av vogna og landet i midtgangen.

Sist oppdatert: 16. mars 2011

4. mars blir en dato Eirin Brunvoll Kongsrud og samboeren Truls Liang Hansen på Fjell i Drammen alltid vil huske. På sin aller første trilletur kunne det gått skikkelig galt for vesle Oda-Nikoline.

Eirin og Oda-Nikoline var ute på sin første trilletur. Så skulle de på sin aller første busstur. Eirin gikk inn foran i bussen for å betale. Før hun hadde fått satt seg, langt mindre fått plassert vogna på en tryggere plass, begynte sjåføren å kjøre.

– Jeg prøvde å manøvrere meg bakover til stedet der barnevognene skal stå, men fant ut at jeg måtte bare sette meg ned og holde i vogna.

Fløy ut av vogna!

Like etter må bussen bråbremse, og Eirin som sitter på et klappsete, faller sidelengs og mister balansen. Vogna tipper ned og Oda-Nikoline, som på dette tidspunkt sov søtt, flyr ut av vogna.

– Hun fløy ca 1 meter og landet på pannen. Hun jamret litt, og sovnet igjen.

Ingen skriking som man normalt ville forvente etter et slikt svev i luften.

– Det var skummelt at hun ikke grein. Så jeg sprang ut av bussen og de tre minuttene til legesenteret.

Kort tid etter kom to ambulanser og også luftambulansen var i luften i tilfelle det ville bli nødvendig å sende den lille jenta til et større sykehus. Veninnen til Eirin kom også til legesenteret og det er Eirin glad for. Ingen visste på dette tidspunktet om jenta kunne være skadet.

Endelig skreik Oda-Nikoline igjen!

Undersøkelser ved legesenteret gjør at de velger lokalsykehuset og Eirin får bli med i en annen ambulanse dit. Vel framme må den nybakte mammaen sitte på et venterom mens barnet blir undersøkt. Ikke lang tid etter får hun beskjed om at hun kan komme inn til datteren sin. I korridoren hører hun en sterk barnegråt, og blir usigelig glad.

– Hun skreik! Virkelig skreik! Det beste man kunne høre akkurat da. Da var det i hvert fall skikkelig liv i henne!

Oda-Nikoline blir underøkt grundig og for sikkerhets skyld blir hun lagt på overvåkningen. Fire timer senere blir de overført til barneavdelingen og et døgn senere kan de reise hjem. Eirin er svært takknemlig for innsatsen til de ulike instansene som sto på for datteren.

Eirin valgte å politianmelde bussjåføren samme dag, men har trukket den.

– Jeg har fått en uforbeholden beklagelse. Sjåføren ble nok veldig skremt han også. Men politiet må rutine messig undersøke saken, selv om jeg har trukket anmeldelsen.

Vurderer å bruke sele

Mange bager – løse eller faste – har ikke seler for å sikre barna mot å falle ut ved et fall, påkjørsel, bråstopp eller lignende. Men det er mulig å kjøpe løse seler separat.

– Jeg kommer til å vurdere å bruke sele, sier Eirin.

Den vesle familien har det bra nå.

– Det eneste vi merket på Oda-Nikoline i etterkant av ulykken var at hun sov litt ekstra mye de første dagene etterpå. Ellers har hun vært seg selv, vokser og trives og spiser som en hest!

Hun forteller at oppstyret om saken i mediene har tatt på, men at det alt i alt har vært verdt det:

– Jeg fikk en melding fra ei venninne i Larvik dagen etter, hvor det stod at det virket som saken hadde nådd dit også, fordi bussjåførene ventet mye lenger med å kjøre når det kom folk med barnevogn. Så hvis det at jeg stod fram har ført til at sjåførene er mer forsiktige, så er alt verdt det.

Få foreldre etterspør seler til de aller minste

Anita Håland ved Barnas Hus Forus forteller at det er få som etterspør seler til de aller minste.

– Veldig få. Seler i vogna er helst noe folk ser som aktuelt når barnet er rundt seks måneder og kan reise seg mer opp. Men det er mulig å ha seler i alle

Oda rett før hun fløy gjennom luften.

 typer vogner.

For det er nemlig ikke vanlig med seler i baggene, verken de myke eller harde. Noen bagger har imidlertid fester for seler nede i selve bagen – og man kan lett feste på en sele man kjøper utenom.

– Bagcover, som beskytter mot vær og vind, vil også i noen grad beskytte barnet fra å falle ut.

Håland oppfordrer foreldre til å stille enda flere spørsmål om vogn og sikkerhet til personalet i butikken.

– Tar man mye tog eller buss, er dette en enda viktigere problemstilling. Det er ikke mye tid man har for å installere seg på den anviste plassen før farten settes opp, sier Håland.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelBlodprøve av gravide kan redde barn med blodplatemangel
Neste artikkel– Lek med barnet ditt 15 minutter hver dag
DEL