Du har verdens deiligste barn, datamaskinen full av bilder, hodet fullt av historier og fanget fullt av frustrasjoner. Du er inderlig stolt, lattermild over alle de rare øyeblikkene, og litt torsdagsgretten på partneren. Deler du alt på nett?

Sist oppdatert: 7. september 2010

Les også saken «Bevisste bloggere»

– Mange er for ukritiske

– Mange foreldre, kanskje spesielt mødre, legger ukritisk mye informasjon om barna sine ut på nettet, uten å tenke på at det er en offentlig arena, sier Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna. Organisasjonen jobber for å beskytte barn mot nettrelaterte overgrep. 

Hegg viser spesielt til åpne mammablogger, chattesider og nettforum, hvor mange deler frustrasjoner over familielivet og bilder av barna over en lav sko.

– Når all informasjon er offentlig, er det også tilgjengelig for overgripere som bruker nettet til å samle og systematisere informasjon om barn. Bilder kan misbrukes, eller en overgriper kan få informasjon om et barn som er i en sårbar livssituasjon, sier Hegg. 

Hva er vi redd for?

Manipulering og misbruk av bilder.

Mobbing på grunn av bilder eller informasjon som ligger ute.

At noen skal oppsøke barna.

Les mer om nettvett:

Bilder av barn på nettet
Hva er lov
Hva er lurt
Nyttige lenker

  

– Blogging kan være verdifullt 

Hegg mener ikke at man skal slutte å blogge. Tvert i mot tror hun man kan få et verdifullt nettverk på denne måten. Det kan være et sted å få utløp for frustrasjon, og for å utveksle erfaringer og råd. Heggs råd til mammabloggerne er heller å være obs på skillet mellom personlig og privat, slik at man ikke utleverer barnet sitt.

– Mange av mammabloggerne er veldig reflekterte rundt dette, og har helt uproblematiske blogger. Det finnes langt flere overtramp i en del nettforum. Ett sted la en mor ut om samlivsproblemer i ett innlegg, og noen innlegg lengre ned la hun ut bilde av seg selv sammen med barnet midt i bollebaksten. Det er ikke noe problem å legge ut bilde av at man baker sammen med barna, men koblet med den andre informasjonen man også har lagt ut er det ikke ålreit for barnet, sier hun.

Hun anbefaler alle å tenke gjennom hva barnet vil synes om informasjonen man ønsker å legge ut, når han eller hun blir voksen. Respekt for barnet må være avgjørende for hva man velger å dele.

– Det er stor forskjell på hva man snakker om seg i mellom som voksne, og hva man skriver og legger ut på nettet. Det man har lagt ut, blir der. Mange utleverer mye, kanskje fordi de opplever at de er anonyme.

Hegg mener det er kombinasjonen av tekst og bilder som i mange tilfeller gjør det lett å identifisere personene.

– Vi jobber mye med å bevisstgjøre ungdom, for at de skal forstå rekkevidden av det de legger ut på nettet. Så viser det seg at foreldre kanskje er de som er minst kompetente i forhold til dette, sier Hegg.

 

Bilder av barn på nettet

Er dette et hyggelig bilde som vedkommende vil like å se om 10 år? Still deg selv noen kontrollspørsmål før du publiserer bilde av barna i alle situasjoner, anbefaler Barneombudet.
(C) MonkeyBusinessImages / Crestock

Som foreldre er vi stolte, og vil gjerne vise fram våre små. Tanken på at andre skal laste ned bildene og misbruke dem, eller bruke dem til å oppspore og oppsøke barna, er fjern for de fleste av oss.

Men misbruk forekommer. Bilder som barn og unge selv har tatt og lagt ut, er en gjenganger blant Kripos’ beslag. Den andre kategorien som er voksende, er uskyldige bilder av barn, for eksempel tatt på stranda iført truse, opplyser gruppeleder for særskilte objekter hos Kripos, John Ståle Stamnes, i Datatilsynets veiledningshefte om bilder av barn på nett.

– Når disse settes sammen med andre bilder kan de få en helt annen betydning. Med dagens teknologi er det heller ikke noe problem å fjerne den lille trusa. De som ønsker å finne bilder for å misbruke dem i andre sammenhenger, leter rundt på ulike nettsider og henter vilkårlig. Det eneste kravet er at bildene er av god kvalitet billedmessig og teknologisk, opplyser Stamnes.

Han advarer mot naivitet, og mener vi alle bør bli flinkere til å ta nødvendige forholdsregler for å unngå misbruk.

Bilder du legger ut i en blogg, på et åpent forum eller på en hjemmeside er søkbare og tilgjengelig for alle som vil se. På Facebook kan du i noe større grad kontrollere hvem som ser bildene dine, gjennom innstillingene for hvert album. Men selv om du setter begrensninger, kan også disse bildene ligge åpnere enn du tror. Hvis en av vennene dine kommenterer et bilde, vil i mange tilfeller hele albumet være synlig også for vennene til den som har kommentert.

Hva er lov?

Du kan ikke legge ut bilder av andre på nettet uten deres samtykke. Gjelder det bilder av barn under 15 år, skal foreldrene samtykke, opplyser Datatilsynet.

Unntaket er store offentlige arrangement, som 17. mai eller en fotballkamp, hvor man kan velge å forlate stedet hvis man ikke vil bli tatt bilde av.

I Norge skal personopplysningsloven og straffelovens §390 verne privatlivets fred. Overtramp kan straffes med bøter eller fengsel inntil 2 år.

Hva er lurt?

Barneombudets sjekkliste før du publiserer et bilde: 

 • Hva skal bildet fortelle?
 • Hva er hensikten med det? 
 • Forteller bildet noe vi ønsker andre skal vite eller andre trenger å vite?
 • Er dette et hyggelig bilde som vedkommende vil like å se om 10 år?
 • Ville jeg ha lagt ut bilde av en voksen i samme situasjon?
 • Ville jeg ha publisert bildet dersom om det var mitt eget barn som var avbildet?

Kripos’ råd:

 • Lav oppløsning: Bilder i lav oppløsning er mindre interessante å misbruke.
 • Avstandsbilder: Bruk avstandsbilder, ikke nærbilder. Ta gruppebilder på avstand.
 • Bevegelse: Bruk bilder der barna er i aktivitet. Bilder med personer i bevegelse egner seg mindre for videre bruk.
 • Ikke identifiser: Ikke bruk navn, adresse eller annen identifiserende informasjon sammen med bildene.
 • Ikke nakenbilder: Ikke legg ut bilder av nakne eller lettkledde barn.
 • Unngå seksualisert positur.
 • Passordbeskyttelse: Deler du bilder på hjemmesiden din, pass på at albumet er passordbeskyttet.

 

Nyttige lenker:

I beste mening… Et veiledningshefte om bilder av barn på nett (Datatilsynet)

Redd Barnas nettvett

Slettmeg.no – rådgivning for deg som føler deg krenket på nett (Datatilsynet).  Oversikt over lover og rettigheter som gjelder ved publisering på nett; både hva du faktisk har lov til å publisere og hva du kan kreve at skal fjernes. Oversikt over relevante dommer angående nettpublisering.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelFlere barn blir skjeve i hodet
Neste artikkel– Dette må ingen andre oppleve
DEL