For tre og fem år siden fikk Jeanette Fotland verdens flotteste julegaver. De heter Marcus og Angelica.

Sist oppdatert: 7. desember 2011

Julaften 2008 er Jeanette Fotland fra Egersund hos faren sin på Kverneland for å feire jul. Hun er gravid med sitt første barn, men har ikke termin før 16. januar. Når hun reiser seg fra stolen i femtiden på ettermiddagen, merker hun at det begynner å lekke fostervann. Litt etter litt.

– Julaften ble litt spesiell, men jeg fikk spist julemat og pakket opp noen gaver. Klokken 21.45 dro vi til sykehuset, og var framme et kvarter senere. Klokken 22.25 ble lille Angelica født, forteller Jeanette.

Les mer: Sjekk hvilken termin du har – terminkalkulator
– Plutselig hørte vi babygråt fra strømpebuksa

Reprise
To år senere er det igjen julaften. Jeanette har huset fullt av familie som skal feire både jul og Angelicas toårsdag, og hun er litt småstresset. I Jeanettes mage vokser en ny baby, og pussig nok er terminen også denne gang 16. januar.
– Jeg skulle ta meg en dusj før middagen, men da jeg kom inn på kjøkkenet gikk vannet. Det ble jo rene reprisen på julen for to år siden.  Vi hadde ikke egen bil, og sykehuset ville ikke sende ambulanse. Så med en times reisetid, endte vi opp med å kjøre med taxi, forteller Jeanette.

Les mer: Alt du trenger å vite om vannavgang

Julegutten Marcus - som ble født i ambulansen.I taxien er det bare hun, ektemannen Glenn og drosjesjåføren. Ute er det snøstorm. Jeanette har ikke veldig vondt, men kjenner pressriene komme. Det er ikke snakk om at hun vil rekke fram til sykehuset.

– Da vi var kommet litt over halvveis, svingte vi av på en rasteplass. Der kom en ambulanse oss i møte. Jeg fikk så vidt kommet meg inn i sykebilen før Marcus ble født. Så hadde ikke ambulansen kommet, ville jeg ha født i taxien, forteller Jeanette.

Les mer: Malin ble født på E6 i pappas bil
Risikabelt å føde i ambulanse

To ganger på julaften. Hva tenkte du da du merket at fødselen var i gang den andre gangen?
– Det var jo litt leit, for Angelica ble jo to år denne dagen. Og de andre feiret jul mens vi var på sykehuset, sier julemammaen.

Familien Fotland tre dager etter at Marcus ble født. Mamma Jeanette holder Marcus, mens julejenta Angelica sitter på pappa Glenns fang. Til venstre er Glenns sønn Lars Even. Glenns datter Sunniva, som er født på Glenns 30-årsdag, var ikke med på bildet.Magisk dato
Men så ser det ut til at 24.desember er en magisk dato for ekteparet Fotland. Det var nemlig akkurat på denne dagen for seks år siden at Jeanette og Glenn forlovet seg. Det er med andre ord lett for familien å holde orden på bursdager og merkedager.
– Glenn har også to barn fra før, og datteren hans ble født på hans 30-årsdag. Så det er mange merkedager på én gang hos oss, smiler hun.

Reaksjonene uteblir ikke når Jeanette forteller andre om sine to julebabyer.
– Det er ikke noe jeg pleier å snakke veldig mye om, men når temaet kommer opp har alle noe å si. Det går gjerne i kommentarer som at «det skal ikke gå an», «det er helt utrolig» og «det er ikke mulig!», sier Jeanette.

Marcus blir tre år på julaften, og storesøster Angelica fem år.

Bursdagsfeiring
Selve bursdagsselskapet for barna vil denne gangen bli utsatt til januar. Men en liten feiring på julaften blir det for familien på fire.

Også i framtiden tror hun at hun vil finne en egen dag til å feire barnas bursdager, slik at de får en egen markering. Angelica har begynt å forstå at hun og broren er litt spesielle.
– Hun går rundt og forteller at hun og Marcus har bursdag – på samme dag. Og hun gleder seg til de skal ha selskap og få gaver. Angelica er også veldig opphengt i julen og gleder seg enormt, sier Jeanette.

Les mer: Hurra for barnet som fyller sitt år
De kuleste tema-bursdagene

FØDSELSDAGENS 10 PÅ BUNN

  1. 29. februar
  2. 26. desember
  3. 25. desember
  4. 27. desember
  5. 29. oktober
  6. 19. oktober
  7. 26. oktober
  8. 29. november
  9. 24. desember
  10. 27.november

Denne tabellen er hentet fra Statistisk Sentralbyrå, og ble laget som et prosjekt i 2004. Det finnes ikke nyere tilsvarende tabeller, men den gir en pekepinn på hvor uvanlige enkelte bursdager var.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSkal man kunne velge keisersnitt?
Neste artikkelRekker ikke fram til føden i tide
DEL