I februar fødte Siv Mona lille Emma Nikoline. Neste gang blir det Kirsten Linns tur til å gå gravid.

Sist oppdatert: 21. mars 2012

Artikkelen ble først publisert i mars 2012.

Lykken var stor da samboerparet Siv Mona Haugen og Kirsten Linn Falch i høst fikk se ei frisk og fin jente på den ordinære ultralyden. 10. februar, ei uke over termin, fikk samboerparet hilse på den lille i magen.

– Emma Nikoline var 3610 gram og 49 centimeter lang, og selvfølgelig verdens fineste. Jeg var overrasket over hvor ren og fin hun var rett etter fødselen, sier den nybakte mammaen Siv Mona.

Siden Siv Mona er eldst, var det hun som fikk bære fram parets første barn. Hun var heldig og ble gravid på første forsøk. Siv Mona følte hun hadde kjempeflaks, og syntes nesten det var litt surrealistisk. For selv om hun bare var 30 år, hadde hun veldig få egg igjen. Og det var bare ett egg som kunne brukes.

– Det er så stort, og alt har gått så bra – nesten som hentet fra en bok. Det er rart å tenke på at Emma Nikoline er selve gullegget. Det hadde ikke vært flere muligheter for meg til å bli gravid, forteller hun.

Les mer: Babyen i magen får to mødre


Møtt seg selv i døra
Etter at Siv Mona ble gravid, har hun møtt seg selv i døra på flere områder.
– Jeg var i mange år den barnløse venninnen som syntes at unger var helt normalt, og tenkte ikke på dem som små mirakler. Så fikk jeg selv et lite liv som vokste i magen. Det er virkelig en klisjefylt verden. Jeg lever på rosa skyer, og sitter bare og ser på den lille jenta vår, sier Siv Mona.

Gjennom hele prosessen har Siv Mona hatt god støtte i samboeren Kirsten Linn.
– Jeg er kjempestolt av Siv Mona. Selv om hun var kvalm de første fem-seks månedene av svangerskapet, hadde hun en veldig positiv innstilling. Vi fartet rundt, og følte ikke at graviditeten begrenset oss. Siv Mona var også flink til å trene – helt fram til den dagen hun fødte, sier Kirsten Linn.

Les mer: Trening for gravide

Her er Emma Nikoline fotografert av mamma Kirsten Linn bare få timer etter fødselen.

Hun var også ved Siv Monas side under hele fødselen. 34 timer tok det fra første rie til jenta var ute.
– Fødselen gikk helt etter boka, har jeg fått høre etterpå. Og Kirsten Linn var der og strøk på de rette plassene og holdt meg i hånda. Vi fikk med oss tre vaktskifter på sykehuset før Emma Nikoline endelig kom til verden klokken ti over ett om natten, forteller de.

Begge kaller seg mamma
Hvordan var det for deg, Kirsten Linn, å se fødselen – og vite at du en gang skal gjennom det samme?
– Jeg må jo si at det ikke fristet så mye da fødselen var i gang. For meg er det helt greit å vente litt, men samtidig gleder jeg meg veldig til å bli gravid selv. Det er artig hvor lik Emma Nikoline er Siv Mona, så det blir spennende å se når det blir min tur, sier Kirsten Linn.

Nå nyter begge to mammarollen. Og begge går under navnet mamma.
– Vi har ikke noe forhold til ordet «mor». For oss er det noe vi sier til bestemor, sier Kirsten Linn.  Selv er hun nå medmor til lille Emma Nikoline.

Les mer: 15 ting du ikke sier til en mamma

En lykkelig liten familie: Kirsten Linn, Siv Mona, Emma Nikoline og hunden Lucy. Foto: June Aakvik

Bare møtt positive reaksjoner
Å være to mødre har så langt ikke vært problematisk for Kirsten Linn og Siv Mona.
– På sykehuset var de veldig greie. På barselhotellet virket det som om de hadde veldig fokus på å møte oss på en fin måte. Vi har også et veldig godt forhold til naboene våre, og har et godt inntrykk av helsesøster, sier Kirsten Linn.

– Hva folk tenker på privaten er én ting. Dersom andre har problemer med vårt valg, holder de det for seg selv. Og det er ikke noe vi trenger å bry oss om. Vi har vært veldig heldige, for vi vet at det er andre som har problemer. Men det kan også ha litt med oss å gjøre. Vi bryr oss heller ikke om andre, og tenker at vi ser på oss selv først, fortsetter Siv Mona.

Spesielt gledelig synes de det er at også kirken tar vel imot dem når lille Emma Nikoline skal døpes til sommeren. Paret har et spesielt forhold til Rødøy på Helgelandskysten, og presten fant plass til dem på ønsket dato – på tross av at det allerede var to bryllup samme dag.
– Kanskje hadde vi flaks, men det er godt å bli tatt imot med åpne armer. Hvis ikke vi hadde fått «ja» der, måte vi bare prøvd videre, sier de.

Les mer: Ikke helt A4

Emma Nikoline var selve gullegget. Foto: June Aakvik

Lever som alle andre
Da de var gravide sa paret at de var helt vanlige mennesker med helt vanlige liv.
– Nå som vi har blitt foreldre, er vi enda mer A4 enn tidligere. Vi er ikke to spesielle damer som går rundt i flosshatter. Vi er litt uvanlige, men livet vi lever er som alle andres, sier Siv Mona.

Nå nyter de babytiden med lille Emma Nikoline. En ny liten sjef har kommet i hus, men overgangen til en familie på tre har gått veldig greit. Datteren sover greit, og litt urolige kvelder er ikke mer enn det de hadde sett for seg.

– Jeg ser mye på henne, og hun forandrer seg dag for dag. Hun er også mer og mer våken, sier Kirsten Linn stolt.

Les mer: Når to blir tre

Mye tid sammen

Selv om det er Siv Mona som er i permisjon, får Kirsten Linn mye tid sammen med jentene sine. Hun omskolerer seg, og har derfor mye tid til overs ved siden av studiene. Slik vil det bli også de neste to årene. Det er ekstra godt å vite for Siv Mona, siden hun må tilbake i jobb allerede i juli.

– Jeg fikk fagbrevet mitt som ambulansearbeider da Emma Nikoline var 10 dager gammel. Jeg hadde sett veldig fram til dette, men den lille jenta vår er viktigere. Da er det flott for oss at Kirsten Linn kan være hjemme med Emma Nikoline, for vi vil ikke at hun skal i barnehage for tidlig. Og skulle vi trenge ekstra barnepass, har vi mange gode hjelpere rundt oss om mer enn gjerne stiller opp for oss, sier Siv Mona.

Les mer: Alt om graviditet

Les mer: Alt om babyen

Les mer: Familieliv

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel– Unge gravide får flest strekkmerker
Neste artikkelHindrer redselen meg i å bli gravid?
DEL