Et lite barn blir ikke skitten eller svett på samme måte som en voksen. Men sart barnehud skal pleies og holdes øye med for å forebygge at små hudproblemer vokser seg store. Du trenger bare bade et lite barn 1–2 ganger i uken, men etter hvert som barnet blir større, vil det å bade også endre seg.

Sist oppdatert: 2. april 2019

Finn riktig temperatur
Når du bader et lite barn, er det viktig at vannet verken er for kaldt eller for varmt. Badevannet skal ha en temperatur på rundt 37 grader. Dette kan du måle med et termometer, eller du kan føle deg frem til en passende temperatur ved hjelp av håndleddet ditt eller albuen din.

Gjør hårvasken til en lek
Ikke alle barn er like glade for å få vann i håret, og ofte fører dette til skrik og skrål under hårvasken. Prøv derfor å gjøre hårvasken til en lek. Be barnet om å nevne navnene på alle vennene i barnehagen mens du vasker håret. Eller lek gjemsel med en ren klut foran ansiktet mens håret skylles.

Ansiktsvask
Misnøye ved vask av hår og ansikt kommer ofte av at barna er redde for å få vann i øynene. Derfor kan det være lurt å venne barna til å skylle ansiktet selv med dusjhodet, og gjøre det til en lek.

Lag en «vaskesprut»
Gjør det morsomt å bade, og la gjerne barnet hjelpe til med å vaske seg. Lag en blekksprut av vaskekluter – en ekte vaskesprut. Ta to vaskekluter og en strikk. Rull sammen den ene vaskekluten til en ball, og legg den andre rundt den. Lukk den ytre vaskekluten rundt «ballen» med strikken.

Lag en fin atmosfære
Det er mange ulike meninger om hvor ofte små barn skal bades. Det viktigste er imidlertid at badestunden blir en hyggelig opplevelse for barnet helt fra starten, med riktig vann- og romtemperatur, myke håndklær, en avslappet mor og far og kanskje også behagelig musikk.

Lek med badeskummet
Små barn elsker når det er skum og store bobler i vannet – og det beste er hvis de selv får lov til å helle badeskummet i badet. Unngå parfymerte såper og badeskum med parabener, som irriterer huden og kan gi allergier.

Bruk sjampo med omtanke
Når barnet er lite og hårprakten begrenset, går det fint å bare vaske håret med vann. Jo mer hår barnet har, desto viktigere er det å vaske det helt rent med sjampo. Husk å bruke en barnesjampo uten parfyme og andre unødvendige stoffer. Vask bare 1–2 ganger i uken, eller etter behov.

Bevar den myke huden
Det er viktig at du pleier barnets hud. Når barna er veldig små, er det lurt å tilsette et par dråper babyolje i badevannet, ettersom vannet kan tørke ut huden. Når barnet blir litt større, vil de fleste elske å bli smurt inn og massert med en god fuktighetskrem. Husk bare at den skal være uten parfyme og fargestoffer.

Bad til baby
De første månedene etter fødselen er det nok å bade babyen 1–2 ganger i uken. Bruk lunkent vann på omkring 37 grader (håndledds- eller albuevarmt). Tilsett et par dråper babyolje i vannet. Men husk at babyen kan bli glatt av oljen. Tørk den sarte babyhuden med et mykt håndkle etter badet. Glem ikke hudfoldene, området bak ørene, bleieområdet og armhulene. Klapp huden forsiktig tørr, da huden er spesielt sart her. Smør barnets hud med krem hvis den virker tørr.

Børst tennene sammen med barnet
Mange små barn liker ikke å pusse tennene. Derfor er det viktig at du gjør tannbørstingen til en hyggelig vane helt fra de første spede tennene bryter frem. Vis barnet at du selv liker å pusse tennene. La gjerne barnet prøve å børste tennene dine, og lag en lek ut av tannpussen, der hver tann får sitt eget navn og blir en venn som barnet skal passe på og holde ren og fri for bakterier.

Klipp neglene
Det er viktig å klippe neglene til barnet ofte, slik at de ikke fliser seg eller brekker av. Negleklipp blir morsommere for barnet hvis dere for eksempel har en egen negleklippesang, en liten historie om neglen som likte så godt å bli klippet, eller en yndlingsbamse som også må klippe neglene. Du kan også klippe neglene når barnet sover tungt, hvis det går bedre.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelAllergi, husstøvmidd og tips til inneklimaet
Neste artikkelVær og hverdag
DEL