Hallgeir Gustavsen (28) teller ned. 1. februar begynner hans ni måneder av foreldrepermisjonen sammen med datteren Kathla.

Sist oppdatert: 21. desember 2010

– NAV er veldig opptatt av å kalle den delen av permisjonen som ikke er forbeholdt mor eller far, for fellesperioden. Men vi fikk like fullt permisjonspapirene i retur med beskjed om at de var feil utfylt. I stedet fikk jeg brev om at mine ti uker med pappapermisjon var innvilget, sukker Hallgeir Gustavsen.

Også konas arbeidsgiver sendte papirene i retur, med samme spørsmål.

Når han går ut i foreldrepermisjon 1. februar, er datteren Kathla nesten fire måneder gammel. Han skal ha permisjon i over ni måneder, pluss sommerferie.

Eneste pappa i barselgruppen

Nye tall fra NAV viser at flere fedre tar lengre permisjon etter at fedrekvoten ble utvidet til ti uker. Likevel er det fortsatt slik at mødrene oftest tar den lengste delen av foreldrepermisjonen.

– Jeg er den eneste pappaen i barselgruppen, konstaterer Gustavsen.

Det har vært en positiv erfaring, selv om han ikke uten videre blir tatt med i beregningen:

– Siden jeg skal være hjemme mesteparten av tiden, var det jeg som meldte meg på barselgruppen, med mitt navn og telefonnummer. Men når en av gruppene ble avlyst, var det likevel kona mi som fikk melding på sin telefon, enda hun ikke stod på lista.

Får tips om bekkenbunnsøvelser

Gustavsen trekker også på smilebåndet – og lar seg provosere – av at “alt” som finnes av informasjon til foreldre med nyfødte, er stilet til mor.

– Jeg meldte meg på et nyhetsbrev, og selv om det står “Hei Hallgeir” i hjørnet, får jeg en lang liste med tips til hvordan jeg kan trene underlivet og bekkenbunnen min. Et annet sted tilbød gratis bleier til hele mammagruppen. Jeg går ut fra at de mener barselgruppen?

Da vesle Kathla var konstatert på vei, ble Hallgeir Gustavsen og kona raskt enige om at han skulle ta størstedelen av permisjonen. Hun ville gjerne tilbake i jobb, han kunne godt tenke seg å være lenge hjemme.

– Vi liker nok å gjøre ting litt anderledes enn folk flest. Når det er sagt, tror jeg nok at kona mi kunne tenkt seg å vært lengre hjemme nå når Kathla vel er her. Men med tanke på alt papirarbeid og så videre, er det greit at det blir sånn vi har bestemt i utgangspunktet. Og jeg gleder meg!

Positiv arbeidsgiver

Gustavsen jobber som selger i Mintra, et firma som driver med kurs, kompetanse og kompetansestyring.

– Når man jobber som selger er det klart at det ikke er optimalt å være så lenge borte fra jobb. Men det er jo ikke noe annerledes for kvinner som jobber som selgere?

Likevel gruet han seg litt for praten med arbeidsgiveren, da han og kona var blitt enige om hvordan de ville dele foreldrepermisjonen. Det viste seg å være helt uten grunn.

– Det ble bare positivt mottatt. Flere andre kolleger som nylig er blitt fedre har også tatt ut lengre permisjon enn de ti ukene i fedrekvoten. Arbeidsgiveren min har vært helt fantastisk når det kommer til å legge til rette for dette, sier Gustavsen.

Stor forandring å bli pappa

Siden Kathla ble født i oktober, har han rukket å slå fast at verden er snudd på hodet:

– Jeg har forandret meg som menneske. Fra å være glad i å reise, for eksempel med jobben, merker jeg nå at jeg helst vil hjem om kvelden, før hun legger seg. Jeg tenker mye lengre fram, sier den nybakte pappaen.

Permisjonstiden skal han først og fremst bruke sammen med datteren. Men han er opptatt av at pappaene skal få en tydeligere plass, og har derfor startet sin egen blogg – “pappasblogg.no”. Der tar han opp aktuelle pappa-temaer, byr på babytips og triks, har gjestepappaer som skriver, og rapporterer dessuten fra Gjør-det-selv-prosjekter med klar pappaprofil.

– For eksempel pimping av barnevogn, mekking av krittavle på kjøkkenet og hjemmelaget majones, sier Gustavsen.

– Dessuten har jeg startet en spalte som heter “ønsk deg en artikkel”. Nå skal jeg for eksempel lære meg hvordan sånne bæresjal virker, og så skal jeg dokumentere det. Målet er en skikkelig god pappablogg, som en motvekt til alt det rosa. “Alt” av informasjon er rettet mot mødre, og i diverse mammaforumer kan du få svar på det meste, inkludert hvordan man kan skape fred i Midtøsten. Misforstå meg rett, det er masse god informasjon å finne – men ikke mye med pappafokus. Og det er viktig å ha det også, for at fedrene skal oppleve at informasjonen er relevant for dem, sier Gustavsen.

 

Pappaperm-fakta:

  • Etter at fedrekvoten ble endret til 10 uker, har drøyt 26 prosent av fedrene valgt å ta ut 10 uker eller mer i løpet av første til tredje kvartal 2010.
  • I aldersgruppa under 25 år er det nå nærmere 30 prosent som velger 10 uker eller mer. Til sammenligning var det i løpet av samme periode i 2009 drøyt 9 prosent som tok ut 10 uker eller mer. Dette innebærer en økning på ca. 17 prosentpoeng.
  • Andelen fedre som tok ut fedrekvoteperioden på 10 uker i løpet av første til tredje kvartal 2010 er på drøye 16 prosent. For samme periode 2009 var andelen 0,6 prosent.

Kilde: NAV 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelGi barna gode juleopplevelser
Neste artikkel100 ting som har endret seg etter vi fikk barn
DEL