NavnVelg et naturnavn til babyen

Velg et naturnavn til babyen

Du kan kalle opp barnet ditt etter for eksempel planter, trær, blomster dyr eller steiner. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund og Maren Eriksen 59899 Sist oppdatert 24.06.22
Har du en liten Eik eller Leaf i magen? Eller er det kanskje en Lily eller Ivy? Mange navn er inspirert av naturen. Her er noen av dem.

Barn blir oppkalt etter både blomster, dyr, trær, steiner og fugler.
– Navn fra naturen er én av mange måter å finne mer spesielle navn på, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

De fleste kjenner eller vet om noen som heter Bjørn eller Arne. Navnene kommer fra dyret bjørn og fuglen ørn.

– I veldig gamle dager ble det ofte laget navn som symboliserte kraft, styrke, beskyttelse og eiendom. I dag er nye navn ofte naturinspirerte. De kan symbolisere skjønnhet, friskhet og livfullhet, sier Utne.

Et navn i vinden…

Per 01.01.2021 hadde 1729 gutter/menn og 8 jenter/kvinner i Norge Storm som fornavn. Det er med andre ord et ganske vanlig navn, men ifølge Utne er de fleste som bærer dette navnet unge.

– Fram til 1997 ble navnet Storm stoppet, fordi det var likt et etternavn.  Jeg var med og førte argumentasjonen som gjorde at navnet igjen slapp gjennom. Navnet fikk nok også litt hjelp av adventsserien Månetoppen (sendt første gang i 2002, red.anm.), som handlet om Storm og Jentungen, sier Utne.

At Statistisk sentralbyrå likevel har en graf som viser navnet også tidligere, sier Utne henger sammen med at noen likevel har sluppet gjennom. Navnet var forbudt som fornavn fra 1923 til 1997.

Et mer uvanlig navn er guttenavnet Eik. Per 01.01.2021 hadde 163 gutter/menn i Norge Eik som fornavn ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Kjente og ukjente naturnavn

I artikkelen finner du velkjente, norske og internasjonale naturnavn som allerede er godt i bruk i Norge, eller fint kan brukes. Men det er også en del mindre kjente, både norske og utenlandske navn som kanskje virker litt fremmede. Noen kan passe fint for dem som er på jakt etter sjeldne navn, mens andre igjen kanskje kan være til inspirasjon til å finne lignende navn.

– Det går også an å lage nye norske navn fra utenlandske navn, eller velge noen som allerede er litt i bruk. Eksempler kan være Trost, Måne, Ild, Eld, Solskinn, Solglans, Honning, Margerett, Fiol, Eføy og Orkidé, sier Utne.

Noen kan synes det er litt rart å gi barnet sitt navn fra vanlige ord, men navn som Hav, Sne, Snø, Fiola, Løve og Due er allerede i bruk, så mulighetene finnes jo. Men det finnes også begrensninger når det kommer til å lage nye navn.

Vil alle naturnavn bli godkjent?

– Noen ganger er naturord i bruk som etternavn fra før. Da kan man oppleve at navn ikke blir godkjent som nye fornavn. Blant annet Høst, Haust og Bekk er etternavn i Norge, og vil derfor bli stoppet, sier Utne.

Noen navn er allerede både fornavn og etternavn – i Norge eller andre land, og da kan de være lov å bruke likevel.

– Navn som Bjørn, Ravn, Rein, Due, Bjørk, Birk, Alm, Lind, Eik, Ask, Storm og Berg er både fornavn og etternavn, og kan altså brukes som fornavn. Mange engelske etternavn er tatt i bruk som fornavn i USA og England. Når et slikt navn er blitt vanlig, for eksempel i USA, vil det også bli godtatt i Norge. Eksempler er Stanley, Kingsley, Raylee, Rylee, Sydney, Everly og Lennon, sier Utne.

Og skulle du være i tvil? Det er helt i orden å gi barn navn som inneholder dyrenavn, som Bjørn, Ravn og Elg.

Påvirkning fra USA

Navneforskeren tror vi blir inspirert av trender for naturnavn i USA. Det gjelder ikke så mye de engelske navneformene, som Rain, Oak og Daisy, selv om Lily og Storm nok er inspirert fra USA. Men norske foreldre blir heller inspirert av selve trenden, og velger navn fra norske naturord, som Eik, Birk, Lind, Falk, Ravn, Ørn, Hav, Snø og Yr.

Robin, brukes til både jenter og gutter. Helst brukt i fuglebetydning for jenter i USA, men det har en annen betydning blant menn. Phoenix, jenter og gutter. Mytisk fugl.

– I USA har ganske mange etternavn blitt tatt i bruk som fornavn, og viser igjen i topplistene der. Ofte kommer de fra stedsnavn i England, og er beskrivelser fra naturen. De forteller ofte hva de dyrket eller andre typiske trekk ved stedet på den tiden stedet fikk navnet, sier Utne.

Etternavn som fornavn

Ofte ender slike stedsnavn på -ley, -leigh og -lee, som betyr åpen plass i skogen. Eksempler er Rylee (rug + åpen plass i skogen), Stanley (stein + åpen plass i skogen) og Oakley (eik + åpen plass i skogen). Etternavn kan også fortelle om himmelretning, som i Easton, altså øst + tun. Andre slike naturnavn er Sidney og Sydney som betyr stor + eng ved elven, og Ashton som betyr ask + tun.

– Norske navn som Rugtvedt, Stenerud, Eikeland, Østtun, Øyan og Askeland har omtrent samme betydninger, sier Utne.

Noen av etternavnene i USA har også blitt til av fornavn med betydninger fra dyr – som Lennon (irsk, betyr svarttrost) og Everett (tysk, betyr villsvin og sterk).

Natur ellers:


Storm
Rain
Leaf
River
Ocean
Frost
Honey
Apple
Rainbow
Phyllis
Brook/Brooke
Brooklyn
Brooks
Snow
Sunshine

Ocean eller River kan kanskje passe på en fremtidig badeløve?

Blomster, planter og trær

Mange kjente og kjære navn er hentet fra blomster, planter og trær. Fa for eksempel populære Lilly og Ask. Men det finnes også mindre kjente navn som Krusemynte som trolig ikke er i bruk i det hele tatt nå. Og selv om Corona/Korona kanskje ikke er navn foreldre flest ønsker å gi til barna sine nå, betyr de faktisk blomsterkrans til å ha på hodet. Unisex-navnet Frøy kommer fra den norrøne fruktbarhetsguden ved samme navn.

Mens jentenavn ofte er prydblomster, er guttenavn gjerne hentet fra andre planter. Som urtene Basil (basilikum) og Timian, eller Timotei og Timothy som er navn på gress. Mange guttenavn, men også en del jentenavn, er også hentet fra navn på trær, skog og klaring i skogen. For eksempel er guttenavnet Skodre navn på en som er mye i skogen, og Sylvester et skogkledd område.

Mange flere blomster-, plante- og trenavn finner du i lenken under:


Dyr i navn


Det er usikkert hvorfor navn på noen dyr gjerne brukes i navn, mens andre ikke gjør det. I mange norske navn går dyrene Bjørn, Ulv og Ørn igjen – myteomspunne og sterke dyr, hvor man gjerne ønsker at barnet skal bære noen av de samme kreftene.

På samme måte ser vi i mange utenlandske navn at løve er en gjenganger – som i populære Leo og Leon. Visste du forresten at Filip betyr venn med hester?

Klikk på lenken under for massevis av flotte navn inspirert av dyr:


Himmel, sol, måne, stjerner og planeter

At mange navn som begynner med Nor viser til himmelretningen nord er det kanskje ikke så ofte man tenker på. Men du kan gi barnet ditt navn etter himmelen selv, stjerner, planeter, sol og månen. Noen er kjente og kjære, som Stella, Vega og Luna. Mens andre er lite eller ikke i bruk, som Jupiter, Parelius og Easton.

Klikk på lenken under for flere vakre himmelnavn:

Les også:


Stein, smykkestein og lignende


Det er lang tradisjon for å bruke navn som inneholder stein eller med betydning stein eller smykkestein i Norge. Noen har også kommet med innvandring, eller er foreløpig lite i bruk i Norge. Noen kjente og kjære navn er ØysteinSteinarMarit og Rita, mens mer sjeldne navn kan være EsmeraldaPerlaTinnaHadleHarlow og Onyx.

Klikk på lenken under for flere navn hentet fra steiner og smykkesteiner:


Hav, elv og vann

Norge er et land med lang kystlinje, flotte fjorder, fosser og elver. Da er det ikke rart om man føler en tilknytning til det våte element. Mange navn er inspirert fra nettopp hav, elv og vann – både i inn- og utland. Her finner du også sjeldne navneskatter som Ægir, Hav, Oceana og Moana.

Klikk på lenken under for flere navn hentet fra hav, elv og vann:


Fjell, vulkan, øy, holme og landskap

Naturnavn er ofte inspirert av landskapet. I Norge har vi både majestetiske fjell, vakre daler, holmer og skjær. Altså trenger vi kanskje ikke å se så langt for navneinspirasjon. For hva med å gi barnet navn som viser til vårt landskap? Her finner du navn som Dovre, Tinde, Skage og Hekla.

Klikk på lenken under for flere navn hentet fra fjell og landskap:


Vær og vind

De fleste nordiske navn som begynner med Tor viser til den norrøne Guden Tor, kjent som Tor med hammeren, som blant annet var Guden for vær og laget torden. Men det finnes også mange andre flotte navn knyttet til vær og vind – som Storm, Snø, Sky, Sol, Rain og Rainbow.

Klikk på lenken under for flere navn om vær og vind:


Lys, dag, tid og lignende:


Lyse, glitre, skinne:

Gutter: Arnljot, Barthold, Bertel, Berthold, Bertil, Bertram, Bjarte, Bjartmar, Tindre

Jenter: Barta, Bergljot, Berta, Berte, FøbePhoebe, Sæunn, Tindra

Dag:

Gutter: Dag, Dagfinn, Dagmund, Dagur

Jenter: Dagrun

Tid på døgnet/året:

Gutter: Adriano, August, March, Mars, Nottolv, Nottov, Paasche, Pascal, Påske, Sommer, Sunday, Vinter, Winter, Xiao, Zoran

Jenter: April, Augusta, Aurora, Ausra, Avril, Harpa, Laila, Layla, Lejla, Leyla, Mai, Mars, Juni, Rabia, Roxane, Roxanne, Saba, Sahar, Sommer, Spring, Summer, Sunday, Vinter, Vår, Vårin, Vårunn, Winter, Wår, Xia, Xiao, Zaria, Zora

Ild:

Gutter: Ayden, Eden, Gløder, Gløer, Glør, Logi, Saulius, Ugnius

Jenter: Ugne

Noen bibelske navn med opphav i naturen:


Rakel (lam)
Jonas (due)
Susanne (lilje)
Fillip (venn +hest/han som elsker hester)
Peter, Petter, Per, Peder og lignende, stein
Lea/Leah (ku, villku), jente
Debora/Deborah – (bie, insekt)

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: