Parelius

Parelius

Parelius

Parelius har den populære -us-endingen, men er foreløpig lite eller ikke i bruk i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 512 Sist oppdatert 29.10.21
Parelius er et opphavlig etternavn. Det har blitt til som latinsk form blant en eller flere norske studenter utenlands rundt år 1600. Det er mest sannsynlig blitt til som en oversettelse av stedsnavnet Solnør i Skodje som nå er del av Ålesund kommune. Det latinske navnet betyr nær solen, og nær er inspirert av nør i Solnør. I stedsnavnet Solnør er opphavet til Sol- ukjent, og gjelder ikke solen, mens nør betyr trang, og har trolig beskrevet et trangt sund.

Så populært er Parelius:

Bruk av navnet Parelius i Norge og andre land:

Parelius er kjent som fornavn i Norge fra 1820-tallet til tidlig på 1900-tallet. Etternavn ble forbudt med navneloven fra 1923, og Parelius finnes i en forbudslister for fornavn fra 1950 og fra 1970. Fra rundt år 2000 kan Parelius igjen godkjennes som fornavn fordi det har brukstradisjon.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen gutter/menn med Parelius som første eller eneste fornavn, og 5 med den kortere formen Pareli. Det var 72 med Parelius som etternavn.

Derfor fungerer Parelius godt nå:

Parelius kan bli brukt fordi det har litt tradisjon. Navnet har to vokaler inntil hverandre fra to stavelser (iu) og de mye brukte stemte konsonantene r og l. Navnet ender på -us og -ius. Alt dette er godt likt blant mange foreldre på 2000-tallet.

Varianter av Parelius:

Pareli

Slik uttales Parelius

pa-REE-li-us

Navn i samme sjanger som Parelius

Arlena, Arlina, Caspara, Charl, Charlin, Edwart, Giljar, Gilmar, Gretelill, Gunnvar, Gunvard, Helgar, Jardtrud, Jarnar, Johnar, Kariane, Karleiv, Lenhard, Lorea, Marcellinus, Marene, Marnar, Marselie, Nidar, Redvald, Reimert, Rikarda, Tamar, Tarjerd, Winfred, Zøhre

Du kjenner Parelius fra:

Forfatter Fredrik Arnoldus Parelius

Jentevariant(er) av Parelius:

Parelia

Relaterte lister:

Himmelske navn
Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Naturnavn
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: