NavnSlik velger du riktig navn

Slik velger du riktig navn

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 17478
Hva bør du tenke gjennom før du velger navn til babyen i magen? Her er navneforsker Ivar Utnes huskeliste.

1. Skal dere velge et vanlig navn i tiden?
Lurer du på hvilke navn som ble mest brukt i året som gikk? Da kan Statistisk sentralbyrå være til god hjelp. Her finner du lister med de vanligste navnene gitt de siste ti årene, rundt fem hundre navn for hvert av kjønnene. I listene kan vi se om navn er mye eller lite brukt til barn, om de faller eller stiger i popularitet.

Les mer: Disse navnene burde vært mer populære nå

2. Vil dere ha et navn fra historien?
Tradisjonsnavn fra 1800-tallet og før har vært sakte på vei inn et par tiår. Eksempler er Peder, Even, Anna, Mali, Nikoline, Didrik, Hedvik, Rasmus og Gullik.

For å finne fram til navnene som ble brukt på 1800-tallet, er det nyttig å lete i slektsbøker, bygdebøker og i folketellinger på internett hos Digitalarkivet.

Populære navn for folk født rundt år 1900 blir også regnet som godt brukbare for barn nå. Det er særlig engelske og gamle norske navn.

Les også: Norske og nordiske navn du godt kan velge nå

3. Vil dere lete fram noe uvanlig?
En del naturnavn er nå helt ok, som Storm, Vår, Varg, Ravn, Lerke, Tindra, og Symra. Tegneserier, romaner, fortellinger og filmer byr også på navn. Noen foreldre har hentet inn Nemi, Smilla, Frodo, Tristan og Isolde, og kan ta i bruk Fredi. Trym, Balder og Idunn fra gammel nordisk mytologi har vi sett brukt gjennom et par tiår. Embla, Urd og Vilje, Ask, Njord og Loke er også navn som kan hentes derfra.

Les mer: Dette sier navnevalget om foreldrene

4. Skal dere være dristige? Kanskje dere skal finne et nytt navn?
Å lage navn går fint an. Du kan hente ideer fra andre land, enten bruke navnene som de er, eller flikke litt på dem. Fornavnsbruk i USA er kilde til nye fornavn her i landet. Noen navn har også kommet med innvandring de siste tiårene.

Les mer: Navnetoppen i USA i 2022

5. Innvendinger i familien som foreldre bør ta hensyn til?
Foreldrene er sjefer for navnevalget. Det er foreldrenes drømmer som viser seg i navnene. Foreldrene kan nok ha ulik smak, men de blir stort sett enige. Mest fordi de hører til i samme generasjon med noenlunde samme smak.

6. Skal dere kalle opp?
Derimot kan det bli vanskeligere dersom besteforeldregenerasjonen til barnet vil ha et ord med i laget. Besteforeldre kan være skeptiske til egne barns og svigerbarns smak. Noen besteforeldre misliker lite kjente utenlandske navn, eller det kan være sjeldne norske. Kanskje besteforeldrne heller vil ha litt mer gangbare navn fra en generasjon siden. Enklest er det å bli enige om gamle tradisjonsnavn fra 1800-tallet og før.

Les mer: Når besteforeldrene forventer oppkalling

7. Passer navnene til barnet sammen?
Det kan være artig med navn som står i stil til hverandre - navn til søsken eller navn til samme barn.

Noen velger for eksempel navn til søsken på samme bokstav, eller innenfor samme sjanger. Men kanskje velges doble fornavn med ulike stiler, stavelser osv. Kanskje kan det også være lurt å se på om fornavn og etternavn passer sammen.

Les mer: Hva skal søsknene hete?

8. Skal dere velge en skrivemåte som er vanlig, eller som en foretrekker av andre grunner?
Hvordan skal navnet skrives? Lukas blir også skrevet Lucas, og Sofie som Sophie. Navn blir skrevet på flere måter, og det er ingen streng regulering av dette. Foreldre velger nok oftest det de oppfatter som det vanlige.

Det kan også være nyttig å tenke på hvordan det blir for barnet å bruke navnet på skolen og senere.

Les også: – Flere velger uvanlige navn

9. Hva med uttalen, er det noe å ta hensyn til?
Navn kan uttales på ulike måter. Noen bruker trykk på begynnelsen av navnet, mens andre bruker trykk på andre stavelse. F.eks. Emil og Elias. Dagens foreldre uttaler ofte disse navnene med trykk på andre staving. Det er i-en i begge navnene.

Kommer dere fra ulike steder i landet, kan også uttalen bli forskjellig. Spesielt i navn med bokstaven "r". For eksempel vil trøndere smelte sammen r og n, slik at r'en ikke høres.

Les også: Slitesterke navn du trygt kan velge nå

10. Hva med klangen?
Klangfulle navn skiller seg gjerne ut fordi de har flere ulike vokaler i seg og de mest klangfulle konsonantene. Konsonantene med mest klang er l, m og n. Og det som skiller konsonantene fra vokalene, er at vokalene har renere klang enn konsonantene. Malin har alle de tre konsonantene og to ulike vokaler.

Lange navn opplever vi gjerne som mer klangfulle enn korte når de har de mest klangfulle lydene, for eksempel Linnea i stedet for Linn.

Les også: Velg et oldemorsnavn til babyen din

PODCAST: Hvordan finne det perfekte navnet til babyen?


Podcast: Hva påvirker navnemotene? Navneforsker Ivar Utne forklarer.

Kilde: "Hva er et navn?" av Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: