Kongelige navn trenger slett ikke å være kjedelige. Vi har sett på hva barna i de europeiske kongehusene heter. Hvem vet, kanskje har du allerede gitt barnet ditt et navn med kongelig klang – uten å vite det?

Sist oppdatert: 4. mars 2020

De siste årene har det kommet mange nye små prinser og prinsesser i de europeiske kongehusene. Det er alltid spenning knyttet til navnevalgene, og det spekuleres i hvem de små de små skal oppkalles etter.

Britiske prins William og hans Kate fikk i 2013 sin førstefødte, prins George – som for ordens skyld heter George Alexander Louis. Det ble ikke noen stor navnebølge her til lands av prins Georges første navn. Mer populært og vanlig i Norge er Alexander, som var på 20. plass på guttenes topp 50-liste i 2014. (14. plass i 2015, 18. plass i 2016, 21. plass i 2017 og 20. plass i 2018, 25. plass i 2019)

I 2015 fikk prins George en liten søster med navnet Charlotte Elizabeth Diana. Charlotte har ikke vist igjen på norske topp 50-lister i årene etter den lille prinsessens ankomst. I april 2018 fikk George og Charlotte en liten bror, prins Louis Arthur Charles.

Det siste tilskuddet i det britiske kongehuset er barnet til prins Harry og Meghan – sønnen Archie Harrison Mountbatton-Windsor.

– Fra rundt år 2000 har Archie vært et populært navn i England, Skottland og Wales, og har vokst raskt i bruk. Økningen stoppet opp for noen år siden, men får nok et nytt puff nå, uttalte navneforsker Ivar Utne til Babyverden da navnet ble kjent.


Strenge tradisjoner
Utne, som er ansatt ved Universitetet i Bergen, sier at navngivingstradisjonene er ganske strenge for kongelige mulige tronarvinger, og at det første navnet som regel finnes i landets regenttradisjon – altså at kongelige før dem har hatt det navnet. De fleste europeiske kongehus holder seg til slik navngivning.

– Unntaket er Sverige hvor de har Estelle (med det fulle navnet Estelle Silvia Ewa Mary, red.anm.) Der har de brutt med kongelig skikk for en tronarving. Men de har valgt et navn som passer inn i familiens tradisjon med å velge franske navn, sier Utne.

Det er ofte tronarvingene som får oppmerksomhet, og så får man ikke med seg hva søsknene heter. Mange har dessuten i mangel på etternavn fått en hel rekke av fornavn som kan være gode navneforslag. Det er mange godt gjemte navneskatter som kan passe både de som liker tradisjonelle navn, og de som vil være litt mer eventyrlystne i navnevalget.

Prinsesse Estelle av Sverige fikk i mars 2016 lillebroren Oscar, som heter Oscar Carl Olof. Oscar var i 2016 det nest mest brukte navnet blant nyfødte gutter i Norge, og lå på fjerdeplass på guttenes toppliste i både 2017, 2018 og 2019.

Prins Gabriel av Sverige, sønn av prins Carl Philip og prinsesse Sofia, kom til verden 31. august 2017. Han bærer det fulle navnet Gabriel Carl Walther, og vi fant alle de tre navnene på Sveriges topp 100-liste for 2017. Fra 40. plass i 2017, klatret Gabriel i 2018 opp til 21. plass på Sveriges topplister – en plass det beholdt også i 2019. Walter lå på 14. plass i 2017, og rykket opp til 11.plass i 2018 – en plass det beholdt også i 2019. Carl lå i 2017 på 65. plass – og hoppet opp til 62.plass i 2018, før det gikk ned til 68. plass i 2019.

På topp 100-listen for guttenavn gitt i Norge i 2019, lå Gabriel på 58. plass.

Kongelig navn eller kongelig navngiving
Oppkalling er viktig i kongelige kretser, så gir du barnet ditt fire fornavn, hvorav minst ett er direkte oppkalling av noen i rett linje fra slektstreet, er du på god vei til å få et navn som lyder kongelig. Eventuelt kan du heller bruke fornavn som er populære i kongelige kretser. Et annet alternativ er å velge en norsk-klingene variant av navnet – for eksempel Filip i stedet for Felipe eller Mathilde i stedet for Mathilda.

– Det er ingen absolutt grense for hvor mange navn du kan gi barnet ditt her til lands, men i praksis går grensen ved seks-sju navn, avhengig av lengden på dem. De fleste trenger vel ikke flere fornavn enn det heller? Mange fornavn i navnerekke høres kongelig ut, men som regel er det kombinasjonen av flere navn og sjeldne navn som gjør at de høres kongelige ut, påpeker Utne.

Han er enig i at mange kongelige navn virker svært fremmede. Det mener han skyldes at man ofte bruker navn fra andre kongehus i navnerekken. Dermed blir det navn som hver for seg ofte er ganske vanlige i hvert av landene, men som sammen blir ganske spesielle.

Vanlige navn du ikke visste var kongelige
Er ikke kongelig det første som slår deg når du hører navn som Ronny eller Emma? Vel, det er i hvert fall navn som kongelige i Europa har valgt til sine søte små. Selv om de ikke selv nødvendigvis skal vokse opp til å bli konger eller dronninger, vil de omgås i kongelige kretser. Så kanskje kan du si at du har valgt de kongelige navnene Emma, Sofie, Noah og Marcus til barna dine?

Eller er det kanskje heller et tegn på at kongelige også er vanlige mennesker, som liker de samme navnene som alle andre. Og kanskje ikke trenger å være så bekymret for at barnet blir nok en Alexander eller Emma i klassen?

– Dette ser vi godt i kongehuset etter 1905. De valgte både Haakon, Olav og Harald mens det var svært populære navn. Det passet riktignok godt sammen med at gammel middelaldertradisjon ble ført videre både blant folk flest, og kunne passe fint også i kongehuset, sier Utne.

At kongene bare brukte ett navn var også uvanlig i kongelig og overklassetradisjon, men vanlig i befolkningen på den tiden. Haakon og Olav hadde flere navn som de ikke brukte.

Haakon Magnus, Ingrid Alexandra og Sverre Magnus har derimot fått to navn, men det var også vanlig da de ble født, sier Utne.

Kreative monarker
Det kan godt være at det er strenge regler for navngiving i kongelige kretser, men med så mange fornavn, gir det også rom for litt mer uvanlige navn. I Danmark har guttenavnet Minik sneket seg inn som det tredje fornavnet til prins Vincent, mens søsteren Josephine har Ivalo som tredje navn. Begge navnene er fra Grønland, som tilhører Danmark.

– Det er tronarvingene som får de mest tradisjonelle navnene. Kongelige som ikke skal arve tronen står mye friere. Det ser vi jo med prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, som var mer kreative enn folk flest, sier Utne.

Har du forresten hørt navnene Pilar, Kimon eller Wenzel før? Ikke vi heller. Se flere navn under annonsen.

Navn som fungerer godt på norsk

Hun har fått det kongelige navnet Emma Sophie?Jenter:
Alexandra
Anna
Anne
Caroline
Elisabeth
Emma
Ewa
Helene
Ingrid
Irene
Isabella
Josephine
Leah
Lilian
Louise
Margrethe
Maria
Marie
Martine
Mathilda
Nicoline
Nora
Sophia/Sofia
Sophie
Therese
Victoria

En liten prins ved navn Noah Alexander?Gutter:
Alexander
Andreas
Arthur
Christian
Felix
Frederik
Gabriel
Georg
Henri
Henrik
Joachim
Marcus
Magnus
Marius
Matthias
Max
Maximilian
Nicolas
Nikolai
Noah
Ronny
Sebastian
Sverre
William

Navn med internasjonalt preg

En liten Marcela eller Wilhelmina?Jenter:
Alexia
Alexios
Amalia
Ariane
Athena
Beatrix
Constantine
Eléonore
Eloise
Enrica
Estelle
Fabiola
Françoise
Gabriela/Gabriella
Henrietta
Immaculata
Ines
Isadora
Ivalo
Joanna
Juliana
Laetitia
Laura
Laurence
Leonor
Leonore
Luana
Luisa
Marcela
Marguerite
Mary
Máxima
Milou
Ninette
Olympia
Pilar
Silvia
Stephanie
Tallulah
Teresa
Wilhelmina
Zaria
Zita

Hva skal babyen hete? Valdemar? Stavros? Aymeric?Gutter:
Achileas
Amedeo
Alain
Antonius
Aristide
Auguste
Aymeric
Baudouin
Bernhard
Bertil
Carl/Karl
Casimir
Charles
Claus
Constantin
Emmanuel
Etienne
Felipe
François
George
Gerhard
Guillaume
Honoré
Jacques
Joseph
Juan
Kimon
Leopold
Louis
Marie
Michael
Miguel
Minik
Nikolaus
Odysseas
Pablo
Philippe
Pierre
Rainier
Stavros
Valdemar
Vincent
Wenzel
Xavier

NORGE:

Kronprinsparet Haakon og Mette Marit:
Ingrid Alexandra
Sverre Magnus

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn: 
Maud Angelica
Leah Isadora
Emma Tallulah

DANMARK:

Prins Joachim har fire barn. Med sin eks-kone Alexandra fikk han:
Nikolai William Alexander Frederik
Felix Henrik Valdemar Christian

Med sin nåværende kone Marie har prins Joachim:
Henrik Carl Joachim Alain og
Athena Marguerite Françoise Marie

Kronprinsparet Frederik og Mary har fire barn:  
Christian Valdemar Henri John,
Isabella Henrietta Ingrid Margrethe
Vincent Frederik Minik Alexander
Josephine Sophia Ivalo Mathilda

Prinsesse Madeleine og ektemannen Chris O’Neill med sin førstefødte.

SVERIGE:

Kronprinsesse Victoria og prins Daniel:
Estelle Silvia Ewa Mary
Oscar Carl Olof

Prinsesse Madeleine og ektemannen Christopher O’Neill:
Leonore Lilian Maria
Nicolas Paul Gustaf
Adrienne Josephine Alice

Prins Carl Philip og prinsesse Sofia:
Alexander Erik Hubertus Bertil
Gabriel Carl Walther

NEDERLAND: 

Willem-Alexander og Máxima :
Princess Catharina-Amalia,
Alexia Juliana Marcela Laurentien
Ariane Wilhelmina Máxima Ines

Prins Johan Friso (døde 2013) og prinsesse Mabel:
Emma Luana Ninette Sophie
Joanna Zaria Nicoline Milou

Prins Constantijn og prinsesse Laurentien:
Eloise Beatrix Sophie Laurence
Claus-Casimir Bernhard Marius Max
Leonore Marie Irene Enrica

SPANIA:

Kong Felipe og dronning Letizia:
Leonor
Sofia

Søskenbarn: Felipe og Victoria (barn av kongens søster Elena), Juan, Pablo, Miguel og Irene (barn av kongens søster Christina)

BELGIA:

Élisabeth Thérèse Marie Hélène
Gabriel Baudouin Charles Marie
Emmanuel Léopold Guillaume François Marie
Eléonore Fabiola Victoria Anne Marie

Søskenbarn: Amedeo Marie Joseph Carl Pierre Philippe Paola Marcus d’Aviano, Maria Laura Zita Beatrix Gerhard, Joachim KarlMaria Nikolaus Isabelle Marcus d’Aviano, Luisa Maria Anna Martine Pilar, Laetitia Maria Nora Anna Joachim Zita, Louise Sophie Mary, Nicolas Casimir Marie, Aymeric Auguste Marie

HELLAS:

Maria-Olympia, Constantine Alexios, Achileas-Andreas, Odysseas-Kimon, Aristide Stavros

STORBRITANNIA:

Prins William og Kate:
George Alexander Louis
Charlotte Elizabeth Diana
Louis Arthur Charles

Prins Harry og Meghan:
Archie Harrison Mountbatton-Windsor

LICHTENSTEIN:

Joseph Wenzel Maximilian Maria
MarieCaroline Elisabeth Immaculata
Georg Antonius Constantin Maria
Nikolaus Sebastian Alexander Maria

LUXEMBOURG:

Arveprins Guillaume har ikke barn (født 1981, gift), men søsknene hans har barna:
Amalia Gabriela Maria Teresa
Gabriel Michael Louis Ronny
Noah Etienne Guillaume Gabriel Matthias Xavier

MONACO:

Fyrst Albert II og og fyrstinne Charlène:
Tvillingene Gabriella Thérèse Marie og Jacques Honoré Rainier

Kilder: Kongehusenes egne nettsider og Wikipedia

Sjekk også navnetoppen i Sverige og Danmark

Hva synes du om artikkelen?