Gustaf

Gustaf

Gustaf

Mange forbinder nok navnet Gustaf med kong Carl Gustaf av Sverige. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 355 Sist oppdatert 10.06.22
Gustaf er en vanlig svensk form av Gustav. Gustav kan ha blitt til på svensk av delene gøte (fra området Götaland) og stav (spaserstav eller stolpe) og forklares som en som hjelper gøtene. En annen forklaring er at navnet kommer av polsk og består av deler som betyr venn eller gjest og ære og berømmelse. I Sverige har ofte -f blitt brukt sist i navn selv om uttalen er v, slik som for Gustaf.

Så populært er Gustaf:

54 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Gustaf i Norge og andre land:

Gustaf og Gustav kom særlig i bruk i Norge i første halvdelen av 1800-tallet, blant annet noe med svensk innvandring. Skrivemåten Gustav har hele tiden vært mye mer brukt enn Gustav i Norge. Men begge skrivemåtene kan ofte ha blitt brukt om hverandre til tidlig på 190-tallet. I 1910-folketellingen var det 428 skrevet som Gustaf og 10207 som Gustav.

Den 01.01.2022 var det i Norge 52 gutter/menn med Gustaf som første eller eneste fornavn, 2879 Gustav og 23 med den polske formen Gustaw. De fleste med skrivemåten Gustaf i Norge nå, har svensk bakgrunn.

I Sverige var Gustaf mer brukt enn Gustav for fødte fram til rundt midten av 1900-tallet, men der har Gustav blitt den vanligste formen etter det. I Sverige har Gustaf lang tradisjon som kongelig navn. Dagens konge i Sverige heter Carl Gustaf. Den forrige var Gustaf VI Adolf, der romertallet VI viser at han var den sjette kongen med Gustaf som første fornavn.

Derfor fungerer Gustaf godt nå:

Gustaf med -f har blitt og blir mest mest brukt med inspirasjon fra Sverige. Navnet blir brukt fordi det kan ha nordisk bakgrunn og har lang tradisjon i Norge.

Varianter av Gustaf:

Gus, Gust, Gustav, Gustave, Gustavo, Gustavs, Gustaw, Guus, Gøsta, Gösta

Slik uttales Gustaf

GUSS-tav

Navn i samme sjanger som Gustaf

Aland, Ameli, Ania, Annik, Arno, Bethel, Birgitt, Bork, Chanett, Dagfin, Dorit, Elianne, Elion, Elita, Emelin, Emmelie, Enja, Franck, Gudbrandur, Hildrun, Ingo, Just, Lisette, Malmfrid, Marietta, Milli, Norveig, Peik, Perny, Rafn, Størker, Talina, Tevje, Thina, Thorkild, Vilborg

Du kjenner Gustaf fra:

Kong Carl Gustaf av Sverige og tidligere konger ved navn Gustaf der, skuespillere Gustaf Skarsgård og Gustaf Hammarsten, fotballspiller Gustaf Josefsson, poet Gustaf Fröding, forfatter Gustaf Bolinder, malere Gustaf Cederström og Gustaf Fjæstad, politiker Gustaf Douglas

Jentevariant(er) av Gustaf:

Gustafa, Gustafine, Gustafva, Gustava, Gustavine

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: