Vi skiller mellom brystbetennelse forårsaket av tette melkeganger og de som skyldes bakterier. Uansett årsak er brystbetennelse fryktelig vondt. Lær om forebygging, behandling og amming mens du har brystbetennelse.

Jeg har skrevet om tilstoppede melkeganger. Denne uken følger jeg opp med å skrive om brystbetennelse fordi disse to tingene i de fleste tilfeller er samme sak. De fleste brystbetennelser er nemlig tilstoppede melkeganger som ikke blir oppdaget i tide. Brystbetennelse er fryktelig vondt. Jeg har selv hatt det flere ganger og kan bekrefte det mange sier – at de aldri har følt seg så syke som under en brystbetennelse.

To typer brystbetennelse
Det finnes to forskjellige typer brystbetennelse og symptomene er veldig like. Den ene varianten er forårsaket av en tilstoppet melkegang og den andre av bakterier. På fagspråket kalles brystbetennelse forårsaket av en tilstoppet melkegang for inflammatorisk mastitt, mens brystbetennelse med bakterier i brystet kalles bakteriell mastitt.

Symptomene kan være ganske like for disse to typene brystbetennelse og det kan være vanskelig å skille mellom dem både for mor selv og legen. Det er likevel viktig at legen finner ut om det er snakk om en brystbetennelse forårsaket av bakterier eller en tilstoppet melkegang, for ved tilstoppede melkeganger er det unødvendig med antibiotikabehandling.

Les om å amme i tvillingstilling

Brystbetennelse på grunn av tilstoppede melkeganger
Dette er den vanligste formen for brystbetennelse. Symptomer er at du får vondt et sted i brystet, det kan bli hovent og rødt, og du kan kjenne en klump der det gjør vondt. Man kan få høy feber og skikkelig influensasymptomer med frostanfall og kvalme, selv om det ikke er noen bakterier involvert. Årsaken til dette er at hvis trykket i den tette melkegangen blir for høyt, så kan det lekke melk ut av melkegangen og ut i vevet rundt. Kroppens immunforsvar oppfatter da denne melken som noe fremmed, og forsøker å forsvare seg på samme måte som hvis det hadde vært bakterier immunforsvaret hadde oppdaget.

Man kan få høye infeksjonsprøver av en tilstoppet melkegang, så å sjekke infeksjonsprøver vil ikke kunne si om det er snakk om en brystbetennelse på grunn av en tilstoppet melkegang eller om det er bakterier involvert.

Behandlingen for en tilstoppet melkegang skrev jeg om i sist innlegg. Dersom det utvikler seg med feber og symptomer på brystbetennelse, er fortsatt behandlingen den samme som for en tilstoppet melkegang. Når man får melken til å renne forbi tilstoppingen vil symptomene gi seg. Det er vanlig at man har feber i opp til 24 timer ved brystbetennelse som er forårsaket av tilstoppede melkeganger. Dersom du får symptomer på brystbetennelse kan du forsøke å tømme brystet annenhver time på dagtid og to ganger om natten i 24 timer. Hvis du fortsatt har feber da, er det sannsynlig at det er en brystbetennelse med bakterier du har.

Brystbetennelse på grunn av bakterier
Hvis det kommer sykdomsfremkallende bakterier inn i brystet så kan man få brystbetennelse av det. Hvis mor har såre brystknopper, er sjansen større for at det er bakterier i brystet fordi sårene på brystknoppene er en inngangsport inn i brystet for bakterier. Såre brystknopper kommer i så å si alle tilfeller av at barnets tak på brystet (dietaket) ikke er optimalt, så vi kan egentlig si at godt dietak er en god måte å forebygge brystbetennelse.

Har man nettopp vært innlagt på sykehus, er og sjansen litt større for at det er bakteriell brystbetennelse fordi det på sykehus er mange fremmede bakterier i omløp som øker faren for at du får med deg noen av disse hjem.

Som ved tilstoppede melkeganger, er symptomene på bakteriell brystbetennelse at man plutselig får feber, brystet kan bli rødt og  svært smertefullt å ta på,  man får skikkelig influensasymptomer, frostanfall og kan bli kvalm.

Hvordan finner man ut om det er en tilstoppet melkegang eller bakterier som er årsak til brystbetennelsen?
Symptomene på disse to typene brystbetennelse er veldig like. Det anbefales å forsøke brysttømming annenhver time på dagen og to ganger om natten i 24 timer og se om symptomene gir seg. Hvis man fortsatt har feber etter 24 timer så skal man til legen.

Les også: Er det greit å bruke brystskjold?

Hva med medisiner?
Legen vil vurdere om det er behov for antibiotikabehandling. Anbefalingen fra nasjonal kompetansetjeneste for amming er å ikke begynne med antibiotika før man har hatt feber i 24 timer, eller hvis mor har svært nedsatt allmenntilstand. Det er ikke noe poeng i å få antibiotika ”for sikkerhetsskyld” fordi det ikke kurerer tette melkeganger (og fordi det er viktig at det i samfunnet brukes minst mulig antibiotika).

Det skal tas melkeprøve før man starter med antibiotika. Du kan gjerne ta den hjemme like før du skal til legen og ta den med. Vask først brystet med litt saltvann (type øyedråper/øyebadevann, eller litt kokt avkjølt vann, så håndmelker/pumper du ut litt melk som du kaster (melk det oppi et annet glass enn det du skal ha med til legen) og så håndmelker du oppi et rent glass – for eksempel av typen urinprøveglass som de selger på apoteket. Du trenger ikke mye melk, ca 5-10 ml. Ta prøven så nært opp til legetimen som mulig.

Det kan være greit å være klar over at antibiotika vil endre bakteriefloraen som er i melken (sammensetningen av de gode bakteriene som skal være i melken) og kan dermed også påvirke barnets tarmflora. Antibiotika vil og påvirke mors tarmflora, det anbefales derfor fra Nasjonal kompetansetjeneste for amming  å ta melkesyrekapsler, probiotika, når du tar antibiotika. Det beste er om du får tak i melkesyrekapsler som må stå i kjøleskap. De pleier å ha det på helsekostbutikker.

Det er og begynt å komme forskning som sier at melkesyrebakterier i brystene kan ha noe å si for brystbetennelse, både bakteriell og på grunn av tilstoppet melkegang, så du kan gjerne ta melkesyrekapsler selv om du har tilstoppet melkegang og ikke har behov for antibiotika.

Les også: Hjelp! Babyen vil ikke ta puppen!

Hva med amming når man har brystbetennelse?
Kan man amme når man har brystbetennelse? Ja, den eneste grunnen for å ikke amme er hvis man har en abcess (pussbyll) som tømmer seg i en melkegang. Du vil da se at det kommer puss ut av brystet.

Det er vanlig at melkeproduksjonen i brystet du har hatt betennelse i går ned etter brystbetennelsen. Fortsett å amme som vanlig så vil produksjonen ta seg opp igjen. Dersom barnet ikke vil ha brystet så pumper du deg slik at produksjonen tar seg opp igjen. I de tilfellene hvor barnet ikke vil ha det brystet som det har vært brystbetennelse i, er det enten fordi det er mindre melk i brystet eller fordi at melken smaker annerledes når man har brystbetennelse, når du får opp produksjonen igjen i brystet så vil barnet som regel ha brystet igjen. Smaken endrer seg tilbake igjen til normalen når brystbetennelsen er over.

NB: Hvis du nettopp har født og får høy feber så skal du ta kontakt med lege uansett, fordi man i barseltiden har økt fare for å få infeksjon i livmoren. Det er derfor viktig å få utelukket at det er en infeksjon i livmoren som er årsak til feberen din.

Les også Ammehjelpens artikkel om brystbetennelse

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?