BloggIgangsetting på overtid - slik fungerer det

Igangsetting på overtid – slik fungerer det

Når fødselen settes i gang, tar det ofte litt tid. Foto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 7310 Sist oppdatert 28.04.15

Hvis ikke fødselen starter av seg selv, kan det bli aktuelt å sette den i gang. Men hvordan gjøres det, og hvordan blir fødselen?

På jobb i dag fikk jeg tildelt en førstegangsfødende kvinne som hadde fått fødselen igangsatt på grunn av overtidig svangerskap. Hun var 12 dager over termin, og hadde kommet inn kvelden før.

I Stavanger hvor jeg jobber, er det vanlig prosedyre at fødselen settes i gang om kvelden på dag 11 etter termin. Det forutsetter at alt er fint og normalt på overtidskontrollen på dag 7 etter terminen.

La oss kalle kvinnen for Anna. Hun hadde sovet rimelig greit den natten, og hadde ikke rier i det hele tatt da jeg traff henne om morgenen. Men jeg så hun var ganske spent. Skuldrene var litt høye, stemmen litt nervøs, og blikket flakket litt. Det viste seg at hun ikke riktig visste hva som egentlig skulle skje denne dagen. Etter en god prat og masse informasjon, ble hun mye mer avslappet.

Den største forskjellen når fødselen settes i gang
Det er flere ting som er litt annerledes når fødselen settes i gang. Det første er at en igangsatt fødsel ofte tar litt mer tid enn en fødsel som starter spontant. Men det som gjerne tar tid, er å få fødselen i gang. Kroppen hadde kanskje ikke tenkt å føde helt ennå, så man er gjerne litt umoden. Derfor er det ganske vanlig at oppstarten til fødselen tar tid – altså perioden hvor hun får medisiner for å skape rier, men de ikke er skikkelig i gang ennå.

Slik var det også for Anna. Hun fikk en tablett i munnen annenhver time, og først etter den tredje tabletten, klokken 12, begynte hun å kjenne litt mer murring i magen. Da jeg gikk hjem klokken 15 hadde hun fått sin fjerde tablett, men var ikke riktig å fødsel ennå.

Bruk ventetiden lurt
Jeg og Anna hadde snakket masse om akkurat dette at det kunne ta tid i løpet av dagen. Det er utrolig viktig å justere forventningene her. Det er lurt å innstille seg på at det kan bli mye venting før riene kommer i gang. Mitt beste tips er å se tv-serier på pc-en, spille kort, lese blader, bestille take-away og få det levert til fødeavdelingen, strikke eller gå litt rundt og bevege kroppen. Det går til og med an å få besøk hvis man vil få tiden til å gå litt raskere. For det er egentlig det det handler om – å få tiden til å gå på en god måte mens man venter.

Anna fødte ikke før midt på natten. Jeg vet det fordi jeg var på jobb dagen etter, og besøkte Anna på barselhotellet. Hun hadde fått i alt seks tabletter før riene begynte skikkelig. Men når riene først etablerte seg, fikk det helt fint framover – akkurat som man kunne forvente for en førstegangsfødende. Som regel går jo fødselen helt fint når den først kommer i gang!

Når fødselen først er i gang, er veien videre som regel ikke annerledes enn ved fødsler som starter spontant. Foto: iStock

Starter fødselen – og lar kroppen overta
Det viktigste hvis fødselen din settes i gang, er å være tålmodig. Det som vanligvis tar tid, er å få fødselen i gang. Når den først er i gang, og kroppens egne hormoner overtar, gå det sin gang slik det ellers ville gjort.

Anna sa faktisk at dette kunne hun godt gjort igjen!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: