Kjendisene er flinke til å gi barna sine originale navn. Du kan også la ungene dine få hete noe unikt. Navneforsker Ivar Utne gir deg tips om sjeldne navn og reglene for hva du har lov til.

Sist oppdatert: 11. september 2019

Apple heter Gwyneth Paltrows datter. Kjendiskokk Jamie Oliver har tre døtre med navnene Poppy Honey Rosie, Daisy Boo Pamela og Petal Blossom Rainbow. Olivers fjerde barn, en sønn, fikk navnet Buddy Bear Maurice. Datteren til Geri Halliwell, som var med i Spice Girls, heter Bluebell Madonna.

Se flere kreative navn på kjendisbarn her.

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen sier at du kan kalle barnet ditt bortimot hva som helst. Det er lov til å finne på navn selv, og Utne synes det er flott hvis noen gjør det. Men navnet må ikke være til vesentlig ulempe for barnet, og du må passe på at navnet ikke allerede er et etternavn.

– Jeg elsker å snakke om Mynja. Det er et flott navn jeg fikk høre om for rundt 30 år siden. Jeg vet også om ei som heter Såve, sier Utne.

Les mer: Navnetrøbbel for nydøpte Bjøran. Kort tid etter dåpen fikk foreldrene beskjed om at navnet ikke var godkjent.

– Ingen rare navn
Han vil ikke være med på at navn er rare, han vil heller kalle dem sjeldne. Etter at den nye navneloven ble innført i 2003, har det blitt godkjent mange navn som noen vil kalle tullenavn. Ivar Utne kaller dem grensenavn. Her finnes eksempler som Gudergod og Halleluja, og en som liker å se på fly, fikk Flytitter som mellomnavn. Tog er blitt fornavnet til en som kjemper for at Sørlandsbanen skal bli lagt nærmere kysten.

Ivar Utne blir ofte kontaktet av foreldre som vil ha råd om navn. Det kan være spørsmål om navnet de har tenkt på er for vanlig, om det blir gammeldags, og gjerne om det er så spesielt at det kan bli stoppet av Folkeregisteret. Noen ønsker et ”mykt” navn, et kort navn eller kanskje et navn på fire bokstaver – som kan passe søsknenes navn.

Barnets navn profilerer foreldrene
En svensk doktorgradsavhandling av Emilia Aldrin ved Institutionen för nordiska språk på Uppsala Universitet, viste at foreldre ofte vil tegne et bilde av seg selv når de velger navn. Helt generelt viste undersøkelsen av 600 nybakte foreldre at  eldre, velutdannete valgte konservativt, mens de yngre var mer kreative. Les mer om denne undersøkelsen.

Sjeldne navn

– Den store hop i Norge velger navn med røtter, og som har vært i bruk i Norge på 1800- og tidlig på 1900-tallet. Det er ofte gamle navn, og mange bruker bibelske navn. Men så har du de som ønsker å skille seg ut, sier Utne.

Da handler det kanskje om sjeldne navn, som de bibelske navnene Esekiel, Josva og Kesia, eller sjeldne bygdenavn som Neri. Neri er et gammelt norrønt navn, som ble brukt mye i Buskerud og Telemark. Fra norrøn mytologi er Skage og Vilje eksempler, mens naturen har gitt inspirasjon til navn som Lilja og Timian.

Forskerens tips
Utne kommer gjerne med noen tips til vordende foreldre som ønsker å tenke utover de vanligste navnene.

Keila: 19 jenter i Norge heter det. Finnes i USA, har ulike forklaringer.
Symre: naturinspirert, 22 jenter har dette navnet
Timian: naturinspirert guttenavn, finnes 196 i Norge.
Skage: norrønt guttenavn, 86 har navnet
Kesia: bibelsk jentenavn, 62 personer i Norge
Josva: bibelsk navn, 39 i Norge
Luka: variant av Lukas, 357 i Norge (71 jenter/kvinner heter også Luka)
Kian: engelskspråklig, 278 personer
Emilio: spansk og italiensk, 228 personer
Kira: gresk, brukt i Russland og i USA, 198 personer
Nova: klassisk romersk jentenavn, 252 personer
Milian: klassisk romersk, 452 personer. Enten fra Emil/Emilie, eller Maximilian
Silas: gresk, 308 i Norge (4 jenter/kvinner heter også Silas), et navn på vei opp.
Ariel: 452 kvinner, 128 menn
Joline: 13 personer
Cedrik: 102 personer
Tristan: 391 personer
Isolde: 57 jenter

(Tallene er oppdatert pr. 01.01.2019)

Navneforsker Ivar Utne har ikke barn selv, men vet hvilke navn han ville valgt.

– Skulle jeg for eksempel valgt etter slektstradisjonen passe langt bak, kunne Jens fra en av bestefedrene og Nikoline fra en av bestemødrene være fin oppkalling og trendy navn. Eller litt mer dristig med mytologiske navn som Gullveig og Rane, sier han. 

For flere sjeldne navn, se Utnes oversikt her.

Noen navn aldri ut
I Norge var Emma og Linnea de mest brukte jentenavnene i Norge i 2010, og Lukas/Lucas og Emil de mest populære guttenavnene. Utne kommenterte i 2011 statistikken slik:

Ti på topp i 2010.

– Noen navn forsvinner ikke fra topp 10-listen. Kristian kom inn i 1974, og er fremdeles med. Thomas er et navn av samme type, og var på topp 10-listen fra 1971 til 1999. På jentesiden har Ida vært blant de ti mest populære navnene siden 1984,  forteller navneforsker Jørgen Ouren ved Statistisk Sentralbyrå.

Ouren sier navn gjerne går i bølger på pluss minus hundre år. Sofie hadde for eksempel topp på 1880-tallet, og er på en ny topp nå. Ingrid var på topp rundt 1920, og fikk en ny topp på midten av 1990-tallet.

Bør foreldre styre unna navn som ligger på topp 10-listen?
– Fordelen med å velge navn som ikke er så vanlige, er at ungen kanskje slipper å gå i klasse med mange andre som heter det samme. Folk velger ofte likt, men det er ikke bevisst. Enten så kaller foreldrene opp barna, eller så er det følelser som spiller inn. Folk velger det de synes er finest, og topp 10 blir en slags gallup hvor vi samler inn dataene og finner ut at folk ofte synes det samme, sier Ouren.

En trend nå er jentenavn som slutter på a. Og det er med navn som med klær, det finnes ulike moter. Det som er fint ett år, oppfattes kanskje som stygt et tiår senere.

– Jeg pleier å si at alt gammelt blir pent, bare det blir gammelt nok, sier Jørgen Ouren.

Hva synes du om artikkelen?