Lambert

Lambert

Lambert

Nå som tyske navn er trendy kan sjeldne Lambert være fint å velge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 364 Sist oppdatert 20.08.21
Lambert kommer fra tysk. Delen Lam- kommer fra land, som betyr jord, jordstykke. Delen -bert, som finnes i mange tyske navn, betyr lysende, skinnende. Lambert er også i bruk som etternavn. Det kommer av at forfedres fornavn for noen hundre år siden har blitt til etternavn for etterkommere i Tyskland og i andre land sør for Skandinavia.

Så populært er Lambert:

7 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Lambert i Norge og andre land:

Lambert er kjent i Norge frå 1300-tallet, men ble stort sett kjent blant innvandrere fram til 1600-tallet. Fra 1700-tallet har navnet også blitt gitt i Norge, mest på Vestlandet. Det har vært lite brukt. I kildene kan det være vanskelig å skille Lambert fra Lambrigt og Lambrecht fram til tidlig på 1900-tallet. I 1801-folketellingen var det 5 Lambert, og 10 samlet for Lambrigt og Lambrecht. I 1910 var det 17 Lambert og 15 varianter av Lambrigt.

Den 01.01.2021 var det 7 menn med Lambert som første eller eneste fornavn, men under 4 eller ingen Lambrecht, Lambrigt eller Lambrikt. I alt 35 hadde da Lambert som etternavn.

I USA var Lambert på 570. plass i 1900, og i topp 1000 i flere år framover. Foreløpig siste gang i topp 1000 var i 1941, da på 957. plass.

Derfor fungerer Lambert godt nå:

Lambert kan bli brukt fordi det har tradisjon. Flere gamle tyske navn med norsk tradisjon har kommet litt i brukt ut over 2000-tallet. Slike er Henrik, Ulrik og Didrik.

Varianter av Lambert:

Lambrecht, Lambrigt, Lambrikt, Lemmik, Lemmy

Slik uttales Lambert

LAMM-bært, der rt på Østlandet, i Trøndelag og deler av Nord-Norge blir uttalt som én lyd, slik som i ordet «fart» i det samme området. Ellers blir r og t uttalt hver for seg.

LAMM-bert, er også i bruk, med rt uttalt som ovenfor

LÆÆM-børt på amerikansk engelsk

LÆM-bøt på britisk engelsk

Navn i samme sjanger som Lambert

Agathon, Albert, Antoneta, Aude, Avery, Barta, Begard, Bentine, Bergthora, Bertie, Carolyne, Cebastian, Cilja, Dorris, Elira, Ernestine, Esaias, Freider, Føbe, Garmann, Geirtrud, Gretel, Gullak, Gunnhilde, Hank, Hertha, Iliriana, Lonny, Løvehjerte, Obert, Torine, Vilhelmine, Øidis

Du kjenner Lambert fra:

Fotballspillere Lambert Gueme Araina og Rickie Lambert, skuespiller Lambert Hamel, pianist Lambert Orkis, musikkgruppe Lambert, Hendricks & Ross, sanger Adam Lambert, matamatiker Johann Heinrich Lambert, musiker Miranda Lambert, kunstner Jean Lambert-Rucki

Jentevariant(er) av Lambert:

Lamberta, Lambertine

Relaterte lister:

Navn fra fjell og landskap
Navn med vakker betydning
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: