Såve

Såve

Såve

Såve er et gammelt nordisk navn som kan være fint å hente fram igjen nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1145 Sist oppdatert 13.07.20
Såve er både jente- og guttenavn. Såve som jentenavn er variant av Sølva. Guttenavnet er variant av Salve. Jentenavnet Sølva har flere mulig opphav i nordiske navn fra middelalderen. Det har blitt til fra guttenavnet Salve, og det er en variant av jentenavnet Solveig. Det kan også ha blitt til som kortformer av andre navn som begynner med Sol- eller Sal-. I alle disse navnene kommer Sal-, Sol- og Søl- fra ordet sal, som i norrønt ville si hus. Delen -ve i Salve betyr enten noe hellig, prest (i norrøn mytologi) eller kjempe (stor person). Delen -veig i Solveig vet man ikke sikkert hva betyr, men det blir forklart med styrke og dyktighet. Det lignende Sølvi er også variant av Solveig.

Så populært er Såve:

5 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Såve i Norge og andre land:

Navnet Såve er kjent for begge kjønn i øvre Telemark og indre Agder på 1700- og 1800-tallet. I 1801 var det 24 menn og 32 kvinner som het Saave. I 1910 var det 26 menn og 45 kvinner. Dessuten var det 1 kvinne ført som Saava i 1910.

Ved inngangen til 2020 var det under 4 både jenter/kvinner og gutter/menn med Såve som første eller eneste fornavn. Navnet er i bruk for begge kjønn i Norge, og ble brukt for noen få særlig tidlig på 1900-tallet.

Derfor fungerer Såve godt nå:

Såve blir brukt for begge kjønn fordi det er et navn med tradisjon og nordisk opphav.

Navnet er foreløpig lite eller ikke brukt på 2000-tallet.

Varianter av Såve:

Salve, Salvine, Solve, Såva, Såvi, Sølje, Sølva, Sølvi

Slik uttales Såve

SÅÅ-ve

Navn i samme sjanger som Såve

Anngunn, Arnvor, Bentein, Bjørne, Børgulv, Cristell, Didrich, Eiolv, Ejler, Ellida, Fenja, Finngard, Floris, Gerdi, Gitle, Gudve, Gunelie, Gunnerus, Halgerd, Hartløv, Hella, Hildrid, Håvald, Jogeir, Kanutta, Larine, Leik, Modolv, Odbjørg, Oslaug, Solgunn, Sønvis, Ture, Årolilja, Åsulv

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: