Elvar

Elvar

Elvar

Elvar er mye brukt på Island og litt i bruk i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1376 Sist oppdatert 11.09.20
Guttenavnene Elvar og Elfar, begge med v-uttale, er i bruk på Island. Sannsynligvis er opphavet jentenavnet Elva/Elfa, som også skrives på to måter, og blir uttalt med v. Opphavet er både naturordet elv og det mytologiske vesenet alv. Både gutte- og jentenavnet kom i bruk på Island i første halvdel av 1900-tallet. I Sverige kom jentenavnet Elva, og Älva, i bruk på 1800-tallet, først med opphav i tallet elleve (11), og senere fra elv og som kortform av Elvira. Elvira har blitt til på spansk, men har eldre bakgrunn i gotisk språk. Det er ukjent hva Elvira betyr, med blir blant annet forklart som satt sammen av to deler, der den første betyr glede eller spyd, mens den andre sann/sannhet eller forsvar/forsvarer.

Så populært er Elvar:

44 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Elvar i Norge og andre land:

Elvar er kjent i Norge fra tidlig på 1900-tallet, men svært lite brukt. Den tidlige bruken kan være inspirert fra Sverige, og etter hvert også fra Island, blant annet gjennom innvandring.

Den 01.01.2020 var det 42 gutter/menn med Elvar som første eller eneste fornavn i Norge, og under 4 eller ingen Elfar. Elver, med 4 gutter/menn kan være en variant.

På Island kom Elfar og Elvar i bruk i perioden 1921-1950. Der var det den 01.01.2019 557 gutter/menn med Elvar som første eller eneste fornavn. Der hadde 170 det som andre fornavn. For Elfar var det 67 som første og 61 som andre fornavn. Samlet lå Elvar og Elfar som første fornavn på 60. plass på Island den 01.01.2019.

På Island var Elvar og Elfar på delt 30. plass for gutter født i 2018.

Derfor fungerer Elvar godt nå:

Elvar og Elfar blir først og fremst brukt i familier med islandsk bakgrunn.

I Norge har det blitt gitt til svært få eller ingen på 2000-tallet.

Varianter av Elvar:

Alf, Alv, Elfar, Elver

Slik uttales Elvar

EL-var

Navn i samme sjanger som Elvar

Aile, Andri, Atli, Baldur, Baldvin, Birta, Bjarki, Daghild, Edvar, Elisebeth, Elvyra, Guldborg, Gunvar, Hallvar, Helvig, Herlof, Ingvarda, Ivarna, Karitas, Levar, Lidvard, Markvard, Melva, Mikkael, Olivar, Olvar, Salka, Solaug, Stål, Ulvar, Valbjørg, Ylvali

Du kjenner Elvar fra:

Fotballspiller Elvar Baldvinsson

Jentevariant(er) av Elvar:

Alva, Elfa, Elva, Älva

Relaterte lister:

Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: