Tor

Tor

Tor

Både skrivemåten Tor og Thor er i bruk, men nå er skrivemåten Thor vanligst. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 3198 Sist oppdatert 02.07.19
Tor/Thor kan ha to opphav – enten fra navnet på den norrøne guden Tor, eller som kortform av Tord. Gudenavnet Tor betyr dundre og tordne. Tord er satt sammen av gudenavnet Tor og et ord som betyr fred eller beskyttelse/vern. Navnet ble gjerne skrevet Thor før bruken av gudenavnet som fornavn begynte, men kan ha hatt andre dialektformer.

Så populært er Tor:

22488 personer har dette navnet.
I 2018 var Tor/Thor på 85. plass over de mest populære navnene gitt til gutter.

Tor/Thor var ikke i topp 50 for guttenavn i 2017 eller 2016.

Bruk av navnet Tor i Norge og andre land:

Før 1800-tallet ble Tor som kort navn likt navnet på guden ikke brukt som fornavn alene. Fra gammelt av ble imidlertid Tor mye brukt som en del av mange navn, som Torbjørn, Torgeir, Tormod, Torstein og Torvald. Flere av disse har mange varianter, som Torben, Torje, Tarjei, Terje og Torjus. Tore har også Tor som del, og var ett av de vanligste navnene i middelalderen og i flere hundre år.

Navnet Tor fins i skriftlige kilder på 1800-tallet og før, men har helst stått for det eldre navnet Tord, uttalt som Tor eller Tol med tykk l. Bruken av Tor, med uttalen som vi kjenner i dag, økte fra rundt 1910 og nådde sitt høyeste midt på 1900-tallet. Skrivemåtene er Tor og Thor, der rundt 1 av 4 har fått skrivemåten Thor. Navnet Tor, samlet for skrivemåtene, var inne blant de 10 vanligste i årene 1935 til 1972 og i 1980.

Rundt midt av 1900-tallet og et par tiår etter fikk rundt halvparten av guttene i Norge doble fornavn, helst sammen med et kort første navn. I slike kombinasjoner var Tor mye brukt. Av alle med navnet Tor i en av variantene nå (inngangen til 2019) har tre av fire dobbelt fornavn.

Bruken av Tor sunket fram til rundt 2010. Da fikk 40 skrivemåten Tor og 24 skrivemåten Thor, i alt 64. Etter det har bruken igjen økt, først og fremst fordi bruken av Thor har blitt fordoblet. Skrivemåten Thor er mer vanlig enn Tor i denne nye bølgen. I 2018 var Thor/Tor på 85. plass med i alt 85 fødte (40 Tor og 45 Thor).

I Sverige var Tor sist i topp 100 i 2017. I 2018 var det skrivemåten Thor som nådde opp, og var på 96. plass.

Ellers er Tor/Thor stort sett ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Tor godt nå:

Populariteten for Tor og Thor kan ha tre forklaringer. Navnet har norsk tradisjon, interesse for navn fra norrøn mytologi (gammel nordisk gudelære) og bruk i media, blant annet i en film om Thor Heyerdahl. Bruken av navnet med skrivemåten Thor økte fra og med 2011. Det er også den skrivemåten som er kjent gjennom den amerikanske filmen om guden Thor. Filmen ble vist fra 2011, og kan sannsynligvis være inspirasjon. Bruken av navn fra norrøn mytologi kjenner vi ellers fra blant annet Trym, Odin, Ask, Loke, Idunn og Embla.

Navnet har kommet i bruk uvanlig raskt etter forrige store bølge, men det kan komme av støtte fra filmen «Thor» og interesse for gammel mytologi.

Varianter av Tor:

Thor, Thorian, Thorin, Tord

Slik uttales Tor

TOOR, med lang o-uttale

Navn i samme sjanger som Tor

Aasa, Aina, Alexander, Alv, Alva, Ann, Anne, Arne, Arnulf, Bjørg, Brage, Cato, Christian, Eira, Frøya, Haakon, Ida, Idar, Ingrid, Knut, Liv, Maria, May, Morten, Oddlaug, Odin, Olav, Prisca, Ronny, Signe, Sverre, Therese, Tone, Tonje, Torild, Torstein, Torunn, Truls, Trym, Vegar, Wenche

Du kjenner Tor fra:

Politiker Tor Mikkel Wara, vokalist Tor Endresen, forfatter Tor Åge Bringsværd, maler Tor-Arne Moen, høyesterettsadvokat Tor Erling Staff

Jentevariant(er) av Tor:

Tora, Tyra

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn inspirert av vær
Navn som ender på konsonant
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Oldefarsnavn
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)
Topp 507 guttenavn 2022
Topp 681 guttenavn 2021
Topp 691 guttenavn 2020
Topp 100 guttenavn i Sverige 2017
Topp 100 guttenavn i Sverige 2016
Topp 100 guttenavn i Sverige 2013

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: