Morten

Morten

Morten

Morten er blant de mest vanlige navnene i befolkningen i Norge, men er langt unna topp 100 for barn nå. Dermed kan navnet være fint å velge om man ønsker et vanlig, men ikke populært navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 4084 Sist oppdatert 30.04.19
Morten er en opphavlig en dansk form av Martin. Martin kommer fra det latinske navnet Martinus, som igjen kommer fra det romerske gudenavnet Mars. Betydningen av navnet er ukjent.

Så populært er Morten:

21704 personer har dette navnet.
I 2022 var Morten på 223. plass i Topp 507 guttenavn 2022.
I 2021 var Morten på 229. plass i Topp 681 guttenavn 2021.

Bruk av navnet Morten i Norge og andre land:

Morten var særlig brukt fra 1600-tallet og et stykke inn på 1800-tallet. Det ble konkurrert ut av den mer opphavlige formen Martin i en tid da navn som lignet mer på de latinske formene ble populære.

Morten kom igjen mer i bruk fra midten av 1900-tallet da foreldre oftere enn på mange tiår igjen hentet fram navn fra tradisjonen på 1800-tallet og før. Bruken av Morten har stort sett falt jevnt fra tidlig på 1990-tallet og fram til et par år før 2010.

Siden 2009 har mellom 10 og 40 barn i året fått navnet, noe som tyder på store svingninger fra år til år. I 2018 var antallet 24 og i 2019 16.

Morten er ikke å finne på topplister i Sverige, Danmark, England og Wales, Polen, Italia, Spania eller USA.

Derfor fungerer Morten godt nå:

Morten blir nok brukt både fordi det er et tradisjonsnavn og på grunn av klangene. Navnet har de tydelig stemte konsonantene m og n, som mange foreldre liker. For noen kan navnet også være en fin måte å velge noe annet enn den svært mye brukte varianten Martin.

Bruken av Morten sank jevnt til det nådde 27 fødte i 2010. Fram til 2018 har bruken svinget noe, men har stort sett ligget rundt 20-25 fødte i året. Trolig vil navnet bli liggende her fram til tidlig i 2020-årene.

Varianter av Morten:

Martein, Marti, Martin, Martines, Martinius, Martinus, Marton, Martynas, Mortein, Mårten, Tijn

Slik uttales Morten

MÅRR-ten, som er tydelig uttale

MÅRT-(e)n der rn smelter sammen til én lyd for mange på Østlandet, Trøndelag og i Nordland; e-en forsvinner mer eller mindre

MORR-ten, særlig på Vestlandet

Navn i samme sjanger som Morten

Anders, Andreas, Anne, Aren, Arne, Bjørn, Christine, Eirik, Elin, Elisabeth, Emil, Erik, Erling, Eva, Geir, Hans, Håvard, Ida, Ingrid, Jan, Kari, Kjell, Knut, Lillian, Liv, Magnus, Maren, Maria, Marit, Marte, Marthe, Martin, Mona, Reidar, Svein, Terje, Thomas, Tor, Torbjørn, Vegard

Du kjenner Morten fra:

Musikere Morten Abel og Morten Harket, skuespiller og komiker Morten Ramm, journalist og programleder Morten Hegseth, skuespillere Morten Svartveit og Morten Grunwald, amerikansk fotballspiller Morten Andersen, fotballspiller Morten Sundli, musikkartist Morten Samuelsen

Jentevariant(er) av Morten:

Martina, Martine, Martinette, Mortine

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)
Topp 507 guttenavn 2022
Topp 681 guttenavn 2021
Topp 691 guttenavn 2020

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: