Kaisa

Kaisa

Kaisa

Formen Kaisa er noe mer brukt enn Kajsa, også til barn nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 3392 Sist oppdatert 24.06.19
Kaisa, og Kajsa på svensk, er opphavlig svensk kjæleform av Karin. Noen få heter også Kaysa. Karin er vanlig gammel svensk form av Katarina, der vi i Norge mest har brukt Kari, og det har vært Karen på dansk. Katarina kommer fra gresk. Varianter av disse navnene har vært mye brukt fordi Katarina var navnet på en kristen helgen. Navnet betyr ren med meningen seksuelt uberørt. Diftongen ai blir normalt i ord ellers skrevet ai på norsk og aj på svensk, og ay på engelsk.

Så populært er Kaisa:

599 personer har dette navnet.
I 2023 var Kaisa på 291. plass i Topp 792 jentenavn 2023.
I 2022 var Kaisa på 349. plass i Topp 504 jentenavn 2022.

Bruk av navnet Kaisa i Norge og andre land:

Kaisa har vært litt brukt fra 1800-tallet, mest skrevet Kaisa, særlig på 1800-tallet. De ca. 350 med Kaisa og Kajsa i Norge i 1910 var født i Sverige. Også etter det har navnet vært lite brukt blant fødte i Norge.

Bruken av Kaisa og Kajsa økte i Norge fra slutten av 1900-tallet, og var på det høyeste i 2003 og 2004 med vel 70 samlet hvert av årene. Begge skrivemåtene har vært omtrent like mye brukt på 2000-tallet. Bruken av de to navneformene samlet har sunket til rundt 10-15 fødte i 2017 og 2018.

I 2018 var det 6 barn som fikk navnet Kajsa og 9 som fikk navnet Kaisa i Norge.

Hverken Kaisa eller Kajsa er å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med nå, som Sverige, Danmark, England og USA. Kajsa var i topp 100 tidlig på 2000-tallet, men har vært ute av listen siden 2010.

Derfor fungerer Kaisa godt nå:

Bruken av Kaisa og Kajsa er først og fremst inspirert fra Sverige. Dessuten er det et kort navn, noe som mange foreldre liker.

Bruken av Kaisa/Kajsa har flatet litt ut, og det er sannsynlig med rundt 15 fødte i året fram til tidlig i 2020-årene.

Varianter av Kaisa:

Cajsa, Carine, Catalina, Caterina, Caterine, Catharina, Catharine, Catherine, Cathinka, Cathrine, Catrine, Chatrine, Kaia, Kaja, Kajsa, Karen, Kari, Karin, Karina, Karna, Katarina, Katarine, Katarzyna, Kate, Katerina, Katerine, Kateryna, Katharina, Katharine, Kathe, Katherine, Kathinka, Katinka, Katrine, Kaya

Slik uttales Kaisa

KAJ-sa

Navnet kan bli uttalt med ulike tonelag (skiftinger mellom lyse og mørke toner gjennom navnet), dels på grunn av svensk uttale.

Navn i samme sjanger som Kaisa

Aimo, Alvin, Anine, Arna, Bergljot, Birte, Bror, Brynhild, Carsten, Chris, Clara, Dominik, Gabriela, Gunnvor, Helen, Hennie, Janicke, Louis, Lydia, Stephen, Torgunn, Torje, Torleiv, Tove, Truls, Ulrich, Une, Valborg, Valentin, Vanja, Vega, Vendela, Victor, Vigdis, Walter, Wilma, Ørjan

Du kjenner Kaisa fra:

Skuespiller Kaisa Gurine Antonsen, forfatter Kaisa Jaakkola, skiskytter Kaisa Mäkäräinen

Guttevariant(er) av Kaisa:

Karenius, Karenus, Karinius, Karinus

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Topp 792 jentenavn 2023
Topp 504 jentenavn 2022
Topp 710 jentenavn 2021

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: