Cathrine

Cathrine

Cathrine

Cathrine er mer brukt enn Katrine og Kathrine, men alle variantene var populære omtrent samtidig. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 3588 Sist oppdatert 05.07.19
Cathrine er en variant av Katarina. Katarina er et gammelt gresk navn som betyr ren med meningen seksuelt uberørt. Cathrine, og mange varianter på mange språk, er mye brukt i mange land. Grunnen er at det var navn på en kjent helgen som het Katarina.

Så populært er Cathrine:

6561 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Cathrine i Norge og andre land:

Katrine og nære stavevarianter varianter var noe brukt på 1700- og 1800-tallet, men det er uklart om mange av dem som ble ført med navnet i protokoller, ble kalt Katrine eller den folkelige formen Kari til daglig.

I andre halvdelen av 1900-tallet var Cathrine, og de mindre brukte variantene Katrine og Kathrine populære. Når en teller skrivemåtene samlet, var de blant ti på topp fra 1976 til 1993. En 2. plass i 1986 var det beste. I 1960-årene var formen Cathrine mest brukt, men former med K ble mer brukt fra 1970-tallet.

I 2018 var det 5 barn som fikk navnet Katrine og færre enn 4 og kanskje ingen som fikk navnene Cathrine og Kathrine.

På engelsk er det Katherine og Catherine som er i bruk.

I 2017 var Katherine på 369. plass i England og Wales. Catherine var på 313. plass.

I USA var Kathrine i topp 1000 fra 1900 til 1995, men har vært ute siden. Varianten Katherine var på 112. plass i 2018, og Catherine på 204. plass.

Derfor fungerer Cathrine godt nå:

Når Cathrine fortsatt er litt i bruk ut over 2000-tallet, kommer det sannsynligvis av at navnet har tradisjon, og dessuten har lyder som foreldre liker. Endingen -ine har vært populær siden sent på 1900-tallet og er det fortsatt.

Cathrine og varianter har vært lite brukt etter 2010.

Varianter av Cathrine:

Carine, Catalina, Caterina, Caterine, Catharina, Catharine, Catherine, Cathinka, Cathrin, Cathy, Catrine, Chatrine, Ekaterina, Garen, Jekaterina, Kaia, Kaisa, Kaja, Kajsa, Karen, Kari, Karin, Karina, Karna, Katarina, Katarine, Katarzyna, Kate, Katerina, Katerine, Kateryna, Katharina, Katharine, Kathe, Katherine, Kathinka, Kathleen, Kathrin, Kathrine, Kathy, Kati, Katinka, Katja, Katrin, Katrina, Katrine, Kaya, Thrine, Trine

Slik uttales Cathrine

ka-TRII-ne

Navn i samme sjanger som Cathrine

Andre, Annelie, Arne, Casper, Cecilie, Chris, Christer, Christian, Christin, Christine, Christoffer, Claus, Eli, Erlend, Finn, Gøran, Helen, Ingvild, Irene, Joakim, Jone, Jørn, Karen, Laila, Lena, Maren, Marinus, Mats, Mia, Sandra, Signe, Silje, Sylvi, Synnøve, Torbjørn, Torill, Trygve, Vilde

Du kjenner Cathrine fra:

Forfatter Cathrine Knudsen, rytter Cathrine Dufour, programleder Cathrine Fossum, fotballspiller Cathrine Dekkerhus

Guttevariant(er) av Cathrine:

Cathinco, Karenius, Karenus, Karinius, Karinus, Katinko

Relaterte lister:

Klassiske navn
Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på -ine
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: