Torun

Torun

Torun

Skrivemåten Torunn er vanligere enn Torun i Norge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 434 Sist oppdatert 04.05.21
Torun er en skrivemåte for Torunn. Torunn er et gammelt nordisk navn fra middelalderen. Delen Tor er fra guden Tor. Navnet på guden Tor betyr dundre og tordne. Delen -unn betyr elsket, kjær. Torun er også stedsnavn. Opphavet kan kanskje være steder i Norge som heter Torunn og Torun, uten kjent betydning.

Så populært er Torun:

611 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Torun i Norge og andre land:

Varianter av Torunn var svært mye brukt i vikingtida, som vil si fra rundt 800 til 1050. Videre fram til ut på 1800-tallet var det også et utbredt navn, men ble helst brukt i mange ulike dialektformer, som Taran, Toran og Tøran. Formen Torunn ble igjen mye brukt fra rundt 1930 til rundt 1970, og Torun og Torund var også litt i bruk. Det var en tid da navneformer fra middelalderen ble vanlige. Skrivemåtene Torun og Torund er helst eldre, som vil si fra 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet, men de ble også brukt senere.

Ved inngangen til 2021 var det 631 jenter/kvinner med Torun som første eller eneste fornavn, og det var på 495. plass for jente-/kvinnenavn i befolkningen i Norge. Det var også 4287 Torunn og 32 Torund. I alt 15 hadde da Torun som etternavn.

Derfor fungerer Torun godt nå:

Torun og Torunn ble mye brukt i mange tiår fram til 1970-80-tallet fordi det var et gammelt nordisk navn. Rundt 2020 tilhører det nokså voksne generasjoner. Derfor blir det neppe mye brukt nå. Navnet har klanger som mange liker ut over 2000-tallet. Torun har de to stemte konsonantene r og n, som begge er mye brukt.

Skrivemåten Torun har foreløpig vært lite eller ikke brukt til barn på 2000-tallet. Torunn har vært gitt til et par fødte til sammen fra 2010 til 2020.

Varianter av Torun:

Taran, Thorunn, Toran, Torn, Torund, Torunn, Tøran, Tåran, Tåren, Tårn, Tårån

Slik uttales Torun

TOOR-unn

Navn i samme sjanger som Torun

Adriana, Aina, Alfhild, Anine, Anny, Asgeir, Beathe, Birte, Bjarne, Caroline, Catharina, Christoffer, Dag, Eldar, Elna, Emine, Erica, Erna, Frank, Frøya, Gerda, Glenn, Haakon, Heidi, Hilda, Jannike, Jarl, Karin, Kersti, Liss, Margunn, Mildrid, Njål, Oddlaug, Signy, Sturla, Tollef, Åsta

Du kjenner Torun fra:

Forfatter og dramatiker Torun Lian, jazzmusiker Torun Eriksen

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: