Karina, og Carina, har to opphav. Mest aktuelt i Norge er det at Karina er en variant av Katarina. Katarina er et gammelt gresk navn som betyr ren med meningen seksuelt uberørt. Katrine, og mange varianter på mange språk, er mye brukt i mange land. Grunnen er at det var navn på en kjent helgen som het Katarina. Karina har dessuten bakgrunn i det latinske Carina, som er kvinneform av Carinus, som betyr kjær, kostbar/verdifull.

Sist oppdatert: 29. august 2019

Så populært er Carina:

2543 personer har dette navnet.
Kilde: SSB

Bruk av navnet Carina i Norge og andre land:

Karina, og varianten Carina, har vært mye brukt i Norge i flere hundre år. Det var rundt 150 med skrivevarianter av navnet med -a sist i 1801, 250 i 1865 og 630 i 1910. I tillegg kan skrivemåtene Karine og Carine ofte i kildene ha blitt brukt for kvinner som het Karina til daglig fram til rundt 1900. Skrivemåten Karina har stort sett blitt mer brukt enn Carina gjennom alle tider. Særlig var Karina den klart mest vanlige formen på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet.

Bruken av Karina og Carina økte på nytt i andre halvdelen av 1900-tallet, og ble særlig brukt i 1980- og 1990-årene. I tiårsperioden 1980-1989 var Karina og Carina samlet på 36. plass. Skrivemåten med C ble mest brukt i 1980-årene, da navnet var mest populært, men skrivemåten med K er igjen mest brukt etter det.

I andre halvdelen av 1900-tallet ble Karina og Carina, begge med -a sist, til sammen brukt omtrent fem ganger så mye som varianten Karine, med -e sist.

I 2018 var det færre enn fire og kanskje ingen barn som fikk navnet Carina. 11 barn fikk navnet med skrivemåten Karina.

I USA var Carina i topp 1000 fra 1976 til 2010, men navnet har vært ute av listen siden. Karina var derimot fortsatt i topp 1000 i 2018, da på 600. plass.

Også i Polen og England er Karina på navnetoppen, men ikke Carina.

Derfor fungerer Carina godt nå:

Carina blir brukt på 2000-tallet fordi det er et navn med tradisjon. Den tydelig stemte konsonanten n er blant lyder som mange foreldre liker. Dessuten passer endingen -ina med navneformer som mange foreldre har likt på slutten av 1900-tallet og liker fortsatt. Bruken av Karina på 2000-tallet kan være litt hjulpet fra av familier med polsk bakgrunn. Karina var på 86. plass blant jenter født i Polen i 2018, som rett nok er et godt stykke ned på listen.

Varianter av Carina:

Carine, Caterina, Catherine, Corina, Kaia, Kaja, Karen, Karin, Karina, Karine, Katarina, Katrin, Katrine

Slik uttales Carina

ka-RII-na

Navn i samme sjanger som Carina

Alexandra, Alma, Anniken, Bendik, Birgit, Ellinor, Henry, Karina, Kate, Katrine, Lasse, Lotte, Margit, Marion, Max, Michelle, Myrna, Natali, Nicolai, Olivier, Regine, Rune, Samuel, Selena, Serina, Simone, Stina, Theo, Theresa, Therese, Trond, Ulrich, Valborg, Venke, Veronika, Wilma

Du kjenner Carina fra:

Sanger Carina Dahl, journalist og programleder Carina Olset

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKarina
Neste artikkelKarine
DEL