Kaja er kjæleform for varianter av Katarina, i Norge særlig for Karen. Katarina kommer fra det greske navnet Aikaterine, og har vært mye brukt fordi det var navnet på en kristen helgen. Navnet betyr ren med meningen seksuelt uberørt.

Sist oppdatert: 14. februar 2019

Så populært er Kaja:

4227 personer har dette navnet.
Kilde: SSBI 2018 var Kaja/Kaia på 38. plass over de mest populære navnene gitt til jenter.

Kaja/Kaia var ikke blant de 50 mest populære navnene gitt til jenter i 2017 eller 2016.

Bruk av navnet Kaja i Norge og andre land:

På 1800-tallet var Kaja litt brukt som offisielt navn. Mange som hadde navnet for hundre år siden eller mer, hadde det helst som kjælenavn.

På 1800-tallet var skrivemåten Kaia brukt dobbelt så ofte som Kaja. Siden slutten av 1900-tallet har det vært motsatt, og Kaja har vært vanligst. Skrivemåten Kaia er imidlertid mest naturlig etter norske skriveregler, som i ordet kai. Skrivemåten Kaja passer med svensk skrivemåte for diftongen ai/aj. Den engelske skrivemåten Kaya er lite brukt i Norge.

Kaja/Kaia kom i bruk på 1970-tallet og økte raskt i bruk fram til rundt år 2000. Navnet holdt seg stabilt fram til 2010, og gikk ned i bruk i noen år. Så har navnet økt igjen, og er nå på samme nivå som rundt år 2000. I 2017 var Kaja utenfor topp 50, men navnet økte sterkt i 2018 og nådde opp på 38. plass. I 2018 fikk 152 barn navnet, fordelt på 116 Kaja og 36 Kaia.

Kaja og varianter av navnet er lite brukt i land vi ofte deler navnebruk med. I Sverige var varianter av Kaja ubetydelig brukt på 1900-tallet, og er det fortsatt. Men Kajsa (variant av Katarina) har vært mer brukt.

I Danmark har formen Kaya vært noe brukt de siste tiårene. Siden 2010 har rundt 100 barn årlig fått navnet Kaya/Kaja/Kaia.

I USA har Kaia og Kaya vært i topp 1000 siden år 2000. Kaia er på vei opp, og var på 332. plass i 2017. Skrivemåten Kaya er på vei ned, og var på 934. plass i 2017.

I England og Wales var Kaia på 591. plass og Kaya på 635. plass i 2017.

Derfor fungerer Kaja godt nå:

Bruken av navnet Kaja ser først og fremst ut til å være inspirert av gammel norsk tradisjon – både som offisielt navn og som kjæleform. Det er lite som tyder på inspirasjon fra andre land fordi navnet har vært mindre i bruk der.

Lydene i Kaja hjelper nok også godt til. Navnet har uttale med diftong og vokal – i alt tre vokalklingende lyder etter hverandre. J kalles ofte en halvvokal fordi uttalen er ganske nær i. Uansett skrivemåte blir uttalen med diftong (som regnes som vokal).

Varianter av Kaja:

Caia, Carina, Carine, Caterina, Caterine, Catharina, Catharine, Catherine, Cathrin, Cathrine, Catrine, Chatrine, Ekaterina, Gaia, Gaja, Garen, Jekaterina, Kaia, Kaija, Kaisa, Kajsa, Karen, Kari, Karin, Karina, Karna, Katarina, Katarine, Katarzyna, Kate, Katerine, Katharina, Katharine, Kathe, Katherine, Kathinka, Kathleen, Kathrine, Kati, Katinka, Katja, Katrin, Katrine, Kaya, Keth

Slik uttales Kaja

KAJJ-a, med trykk på den første a-en, som har kort uttale. J-en er lang.

Navn i samme sjanger som Kaja

Agnes, Aksel, Amanda, Ane, Arve, Beate, Bjarne, Bjørnar, Christina, Elena, Ella, Emilia, Georg, Guro, Helena, Helene, Henriette, Jørgen, Kai, Kevin, Kirsti, Kristina, Leander, Linus, Lisa, Lise, Lucas, Maia, Maja, Mathilde, Maya, Michael, Mie, Oskar, Ragnar, Selma, Sonja

Du kjenner Kaja fra:

Lege og hjerneforsker Kaja Nordengen, modell Kaia Gerber (datter av modell Cindy Crawford), skuespiller Kaia Varjord

Guttevariant(er) av Kaja:

Karenius, Karenus, Karinius, Karinus

Relaterte lister:

Klassiske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)
Topp 742 jentenavn 2020
Topp 50 jentenavn 2019
Topp 50 jentenavn 2018
Topp 1000 jentenavn i England/Wales 2019

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelDennis
Neste artikkelJulia
DEL