Jahn

Jahn

Jahn

Skrivemåten Jan er mer brukt enn Jahn i Norge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 203 Sist oppdatert 04.05.21
Jahn er en eldre skrivemåte for Jan. Jan er en nederlandsk, tysk og polsk variant av Johannes. Johannes er kjent fra Bibelen, har hebraisk bakgrunn og betyr Gud er nådig (nådig betyr å tilgi). Bruken av Jahn og Jan i Norge og i Skandinavia kom fra Holland (nå Nederland) på 1700-tallet og før. Jahn finnes også som etternavn. Det kommer av at fornavn på tysk område for noen hundre år siden ofte ble brukt som etternavn for etterkommere. Det var på samme måten som for sen-navn i Norge, for eksempel Jahnsen.

Så populært er Jahn:

636 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Jahn i Norge og andre land:

Skrivemåten Jahn har særlig vært brukt i nordlige Nederland (øst-frisisk). I Norge var skrivemåten Jahn noe brukt på 1700- og 1800-tallet, og litt også på 1900-tallet, men mye mindre vanlig enn Jan hele veien. Den vanlige formen Jan var mye brukt fra 1920-tallet, og var i topp 10 fra 1934 til 1983. Jan hadde mange førsteplasser i årene fra 1940 til 1973.

Jahn har vært litt brukt på 2000-tallet. Jan, uten h, har vært mye brukt på 2000-tallet, blant annet med 48 gutter i 2020. Blant dem som får formen Jan, kan det være barn av polske foreldre, siden Jan var på 2. plass for gutter født i Polen i 2019.

Den 01.01.2021 var det 569 gutter/menn med Jahn som første eller eneste fornavn, og det var på 482. plass for gutte-/mannsnavn i befolkningen i Norge. På samme tid var det 46 548 Jan.

Derfor fungerer Jahn godt nå:

Jahn, og Jan, har blitt brukt fordi det har tradisjon og at de har passet fint inn i dobbeltnavnskikken midt på 1900-tallet. Jahn passer fint også på 2000-tallet fordi det har tradisjon og er kort, og det har den godt likte lyden n.

Varianter av Jahn:

Evan, Gian, Hannes, Hans, Ian, Ivan, Jaen, Jan, Jann, Janos, Jean, Jens, Jensen, Jenson, Joao, Johan, Johann, Johannes, Jon, Jona, Juan, Jøns, Jöns, Sean, Yanis

Slik uttales Jahn

JAAN

JANN, med kort a-uttale kan også være litt i bruk.

Navn i samme sjanger som Jahn

Aashild, Adel, Aimar, Alise, Alvin, Anine, Anneli, Annike, Arna, Arnstein, Bergljot, Brynjar, Brynjulv, Dani, Erland, Eyvind, Ferdinand, Gine, Halvar, Henning, Irma, Irmelin, Iva, Janicke, Jannike, Juul, Kay, Lilli, Lisbet, Milan, Ragnvald, Rigmor, Sol, Tale, Tanja, Toralf, Tore, Tron, Walter, Wilma

Du kjenner Jahn fra:

Sanger Jahn Teigen, skuespiller (Jahn) Dennis Storhøi, maler Jahn Ekenæs, fotballspillere Jahn Ivar «Mini» Jakobsen og Jahn Ove Wiik, musikkartist Jahn Lengervik, journalist og forfatter Jahn Otto Johansen, politiker Jahn Winge, musiker Jahn Xavier

Jentevariant(er) av Jahn:

Hanna, Hansine, Janna, Janne, Jensine, Johanne, Jonine

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: