Janet

Janet

Janet

Navnet Janet kan ha blitt til både i engelskspråklige land og i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1775 Sist oppdatert 13.08.21
Janet er opphavlig engelsk kjæleform av Jane. Det kan også ha blitt til som norsk form av Jeanette. På engelsk har Jane bakgrunn i det franske jentenavnet Jeanne. Det er jenteform av franske Jean, som tilsvarer Jon og Johan og har opphav i Johannes. I Norge har Jane også blitt brukt (med norsk uttale) som jenteform av Jan eller kortform av Johanne. Jan og Johanne har opphav i Johannes. Johannes er kjent fra Bibelen. Det har hebraisk bakgrunn og betyr Gud er nådig. Nådig betyr å tilgi. Jeanette er fransk jenteform av Jean, eller laget av det franske franske jentenavnet Jeanne. Endingen -ette for jenter er fransk kjæleform-ending og betyr liten. Vi ser det samme i Henriette, og som -otte i Charlotte. Slike endinger har også blitt lagt til for å lage jentenavn i Norge og Danmark, og Janette kan ha blitt til slik av Jan i Norge eller Nord-Europa.

Så populært er Janet:

426 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Janet i Norge og andre land:

Janet kom i bruk for fødte i Norge fra midten av 1800-tallet, men før 1900 hadde mange med navnet engelsk bakgrunn. Janet ble mest brukt i 1950-årene.

Den 01.01.2021 var det 412 jenter/kvinner med Janet som første eller eneste fornavn, 30 Jannet og 49 Janett. Janet var da på 672. plass blant jente-/kvinnenavn i befolkningen i Norge.

I USA var Janet blant de 1000 mest brukte jentenavnene fra 1900 til 2011. Siden har navnet vært ute av listen. Janet var i topp 100 i tidsrommet 1928 til 1970, med 16. plass i 1938 som foreløpig beste plassering.

Derfor fungerer Janet godt nå:

Janet kan dels bli brukt etter gammel tradisjon med navn som ble uttalt som Janet i Norge, slik som Jeanette og Janette. Skrivemåten Janet er også gammel tradisjon. I tillegg kan bruken av Janet blir inspirert fra engelsk.

Varianter av Janet:

Chanice, Chanine, Gianna, Giovanna, Hansi, Jane, Janet, Janette, Janina, Janine, Janita, Janne, Jannet, Jannicke, Jeanett, Jeanette, Jeanine, Jeanne, Jenni, Jianna, Johanna, Johanne, Jonette, Jonina, Jonine, Juanita, Sjanette, Yana, Yanet, Zaneta, Zanette

Slik uttales Janet

JANN-et, på norsk

JAA-net, på norsk

DSCHÆN-it, DSCHNN-øt, på engelsk

Navn i samme sjanger som Janet

Aaron, Amy, Astor, Beth, Betty, Chrisander, Dirk, Emmy, Esben, Evan, Fredrick, Gladys, Greger, Hilmar, Iren, Iva, Josephine, Judit, Juliane, Juliet, Kurt, Lynn, Matthew, Melady, Mons, Morgan, Nick, Osvald, Pascal, Roger, Sharon, Susan, Ted, Tyra, Unn, Vivian, Wilmer, Yngvild, Øyvin

Du kjenner Janet fra:

Popartist Janet Jackson, sanger og låtskriver Janet Devlin, skuespillere Janet Montgomery, Janet McTeer, Janet Carroll og Janet Leigh, politikere Janet Yellen og Janet Reno, sanger Janet Baker, kunstner Janet Cardiff, forfattere Janet Evanovich, Janet Frame og Janet Edwards

Guttevariant(er) av Janet:

Giovanni, Hans, Jan, Jean, Jens, Johan, Johannes, John, Jon, Juan, Jøns, Sean

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: